Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ χάνουν 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία ημέρα – εξαιτίας της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank!




Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ χάνουν 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία ημέρα – εξαιτίας της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank

Έπειτα από την φούσκα των παραγώγων, η οποία ακόμα ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, δημιουργήθηκε η φούσκα των startupς, που έσκασε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Και στις δύο περιπτώσεις κάποιοι έβγαλαν δισεκατομμύρια στις πλάτες των πολιτών, των επενδυτών αλλά και εθνικών οικονομιών.

Οι αναταράξεις σίγουρα θα δημιουργηθούν, αλλά αναμένονται να είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες του 2008.
Η Silicon Valley Bank βούλιαξε κατά 60% χθες στη Wall Street, καθώς στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντλήσει κεφάλαια, προχώρησε σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της, πουλώντας θέσεις συνολικής αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων. Επίσης, άντλησε 500 εκατ. δολάρια από την εταιρεία venture capital General Atlantic.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Silicon Valley Bank είναι πρωτόγνωρα – δεδομένου ότι εξυπηρετεί νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, για τον οποίο η χρηματοδότηση έχει στερέψει τους τελευταίους μήνες.

Η Silicon Valley στηριζόταν πολύ στη βιομηχανία της τεχνολογίας και υπάρχει μικρή πιθανότητα να επηρεάσει τον γενικό τραπεζικό τομέα και να δημιουργήσει παρόμοιο χάος με αυτό που οδήγησε στην ύφεση πριν από περίπου μια δεκαετία. Οι μεγαλύτερες τράπεζες -αυτές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συστημικό ζήτημα- έχουν υγιείς ισολογισμούς και άφθονα κεφάλαια.

Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα προκάλεσαν ευρύτερους φόβους ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια έχουν επηρεάσει την αξία των ομολόγων και άλλων τραπεζών, τα οποία τείνουν να πέφτουν όταν αυξάνονται τα επιτόκια.

Η πτώση της Silicon Valley Bank ήρθε με απίστευτη ταχύτητα, με ορισμένους αναλυτές του κλάδου την Παρασκευή να υποστηρίζουν ότι ήταν μια καλή εταιρεία και μάλλον μια σοφή επένδυση. Στελέχη της Silicon Valley Bank προσπαθούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από νωρίς την Παρασκευή και να βρουν επιπλέον επενδυτές. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας σταμάτησε πριν από το καμπανάκι του ανοίγματος, λόγω ακραίας αστάθειας.
Πόσο επηρεάζει άλλες τράπεζες

Η ανησυχία που υπάρχει είναι ότι ιδίως οι μικρότερες τράπεζες υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα με τη Silicon Valley Bank. Τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν χάσει σημαντική αξία εν όψει της απότομης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο ανεξάρτητος αναλυτής Κρίστοφερ Γουάλεν υποθέτει, ως εκ τούτου, ότι ένας αριθμός μικρότερων ιδρυμάτων θα πρέπει επίσης να επιδιώξει αυξήσεις κεφαλαίου.

Στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 4,09%, η Εθνική κατά 3,81%, η Alpha κατά 3,44% και η Eurobank σημειώνει απώλειες 2,66%.
Ποιοι επωφελούνται

Όπως εξηγεί η Handelsblatt κάποιες τράπεζες δήλωσαν την Παρασκευή ότι έλαβαν μεγάλα ποσά καταθέσεων. «Αποκτήσαμε εκατοντάδες νέους πελάτες την περασμένη εβδομάδα», έγραψε η Mercury Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στους πελάτες της την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ήταν «κερδοφόρα και καλά κεφαλαιοποιημένη».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, η JP Morgan Chase, απέκτησε επίσης μεγάλο αριθμό πρώην πελατών της SVB. Οι μετοχές της τράπεζας ήταν από τις λίγες που σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, κερδίζοντας 2,5%. Η καλιφορνέζικη fintech Brex, φέρεται επίσης να είναι μεταξύ των ωφελημένων. Απευθύνεται ρητά σε πελάτες νεοφυών επιχειρήσεων.

Η κατάσταση στις αγορές φαινόταν ακόμα εύρωστη μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκιά τους με ρυθμό που κόβει την ανάσα. Ταυτόχρονα, απομυζούν ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μην αντικαθιστώντας πλέον πλήρως τα ομόλογα που λήγουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Όλα αυτά δικαιολογούνται από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.




anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου