Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Μεντβέντεφ: Κωλόχαρτο το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν.





Με διάθεση ειρωνείας και υποβάθμισης του γεγονότος, αντέδρασε η Μόσχα στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ότι η Μόσχα θεωρεί τα ίδια τα ερωτήματα που έθεσε το ΔΠΔ «εξωφρενικά και απαράδεκτα». Οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι «άκυρες» σε σχέση με τη Ρωσία, είπε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς εάν ο Ρώσος πρόεδρος φοβάται τώρα να ταξιδέψει σε χώρες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω γι’ αυτό το θέμα. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να πούμε».

Προκλητική ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος παρομοίασε το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν… με χαρτί υγείας.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά ο Μεντβέντεφ στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο από χαρτί υγείας.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν είναι «άνευ σημασίας».

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Ζαχάροβα στο Telegram και συμπλήρωσε πως «η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού».

Σε ανακοίνωση του ΔΠΔ, αναφέρεται ότι εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: για τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

Η Λβόβα-Μπέλοβα αντιδρώντας ανέφερε: «είναι σπουδαίο που η διεθνής κοινότητα εκτίμησε το έργο να βοηθηθούν τα παιδιά της χώρας μας», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η Λβόβα-Μπέλοβα είπε τον περασμένο μήνα ότι «υιοθέτησε» ένα παιδί από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, η οποία τώρα βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν;

Από τα πρώτα λεπτά που έγινε γνωστή η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ύστερα από εκθέση του ΟΗΕ για απαγωγές παιδιών και εκκλήσεις ηγετών που έκαναν λόγο για εγκλήματα πολέμου, τα διεθνή ΜΜΕ αναλύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νομικής απόφασης στην παγκόσμια κοινότητα.

«Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν;», η ερώτηση που προβάλλει το αμερικανικό CNN, εξετάζοντας όλα τa δεδομένα. «Μάλλον όχι», η απάντηση που δίνει το ίδιο το ειδησεογραφικό δίκτυο και στη συνέχεια εξηγεί το «γιατί».



Οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα, επισημαίνεται από το CNN, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο απαρτίζεται από χώρες-μέλη, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο δικάζει ανθρώπους, όχι χώρες, και εστιάζει σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες ευθύνες: ηγέτες και αξιωματούχους.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό φαίνεται απίθανο, σχολιάζει χαρακτηριστικά το CNN.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πούτιν να δικαστεί στη Χάγη» σχολιάζει με τη σειρά του το BBC, το οποίο εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο μπορεί να προχωρήσει στη σύλληψη όσων βρίσκονται στις χώρες-μέλη.

Δεδομένων των συνθηκών, σημειώνεται δε, φαντάζει απίθανο η Ρωσία να παραδώσει τον πρόεδρό της ή την επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Ωστόσο, τονίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης εντάλματος σύλληψης παραμένει ακανθώδες για τον Πούτιν καθώς θα υπάρχουν περιορισμοί στις χώρες που θα μπορεί να επισκέπτεται, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με τον Κινέζο ομόλογό του.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός αυτό αποτελεί ντροπή για το Κρεμλίνο που όλο το τελευταίο διάστημα αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Σημειώνεται, σε αυτό το σημείο, ότι το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επικυρώθηκε από 123 χώρες, όμως η Αμερική όπως επίσης Κίνα, Ινδία και Ρωσία απείχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου