Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Πέρασε το εγκληματικό ξεπούλημα των παιδογκολογικών του ΕΣΥ




Μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας έγινε νόμος του κράτους η μετατροπή των παιδογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) καθιστώντας τα πεδίο πρόσφορο για άγρα πελατείας από τις... ιδιωτικές κλινικές και καταργώντας την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών.

Όπως αναμενόταν τα σφοδρά πυρά έπεσαν «βροχή» στη θυελλώδη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ", εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (*), με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση και για το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απείχε της ψηφοφορίας, ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, που εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά τόσο για διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ έξω από τη Βουλή έγινε ακόμα μία διαμαρτυρία ενάντια στο σχέδιο νόμου με τους εξοργισμένους υγειονομικούς να διαμηνύουν μεταξύ άλλων ότι αυτό θα μείνει στα χαρτιά, γιατί υγεία είναι κοινό αγαθό κι όχι εμπόρευμα για να ιδιωτικοποιηθεί.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιχείρησε για ακόμα μία φορά να κάνει το μαύρο - άσπρο βλέποντας... αντιφατικότητα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «είχαμε διάσπαρτες κλινικές ουσιαστικά μέχρι την εμφάνιση του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ», μέσα από το οποίο τώρα «δημιουργείται μία Ογκολογική Μονάδα σε μια σχέση με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία παρέχοντας της μια σχετική αυτοτέλεια, με τη δική του διοίκηση, ώστε να μπορεί αυτομάτως το ίδιο να συνδέεται και να αναπτύσσεται. Δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού ή ότι ο πολίτης θα πληρώνει» ισχυρίστηκε, όπως επίσης ότι το νομοθέτημα «διευκολύνει την σύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου με κέντρα του εξωτερικού και γιατρών που δεν θέλουν να είναι στο ΕΣΥ αλλά να έρχονται να πληρώνονται και να παίρνουν υπηρεσίες οι ογκολογικοί ασθενείς».

«Δεν ανέχομαι να παρασύρετε γονείς που έχουν τα παιδιά τους και να πηγαίνετε να τους λέτε ξαφνικά ότι από τον άλλο μήνα θα πληρώνετε» είπε ανερυθρίαστα για να προσθέσει ότι όλες οι υπηρεσίες «θα παρέχονται δωρεάν, γι' αυτό και επιλέγεται να παραμείνει ο ίδιος κρατικός προϋπολογισμός». Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εψεύσθη υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο προχώρησε μιλώντας με όλους, με τις ενώσεις ασθενών, με τους γιατρούς, με το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Στερείστε νομιμοποίησης. Ήρθε η ώρα να διαλύσετε τη Βουλή, να κάνετε εκλογές, να φύγετε από την κυβέρνηση» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε παρέμβασή του στη συζήτηση απορρίπτοντας την άποψη ότι η νέα νομική μορφή θα παρέχει περισσότερη ευλυγισία, στο να πάρει χορηγίες, να ξοδέψει πιο πολλά χρήματα, να επενδύσει πιο πολλά χρήματα στην παιδική υγεία. Αντίθετα, είπε, όταν η κατεύθυνση είναι βρες χορηγίες «τόσο μεγαλύτερη γίνεται μελλοντικά η εξάρτησή του από αυτές τις χορηγίες και όσο μεγαλύτερη η εξάρτηση από αυτές τις χορηγίες, τόσο μεγαλύτερα τα κίνητρα για τον επόμενο υπουργό, να παγώσει την κρατική επιχορήγηση και τόσο μεγαλύτερη η πίεση στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο να βρει χορηγίες δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο».

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι ανοίγει «η κερκόπορτα και μπαίνει αυτός ο δούρειος ίππος για να επέλθει η πλήρης κατάργηση οποιασδήποτε αίσθησης δημόσιου αγαθού, οποιασδήποτε αίσθησης δημόσιου λειτουργήματος μέσα σε αυτές τις κλινικές». Και αυτός «είναι ο χειρότερος συνδυασμός του δημόσιου και του ιδιωτικού αυτό που κάνετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Το αμερικανικό σας ιατρικό όνειρο είναι ένας εφιάλτης, όπως το ζουν οι Αμερικανοί πολίτες, οι Αμερικανοί νοσοκομειακοί, οι Αμερικανοί γιατροί και θέλετε να το φέρετε εδώ. Μάλιστα, θέλετε να το φέρετε και υποστελεχωμένο με ακόμα λιγότερα χρήματα σε μια χώρα που έχουμε πολύ λιγότερους πιθανούς χορηγούς. Είναι οι γνωστοί πέντε-έξι «νταβατζήδες» αυτής της χώρας» και «αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό πρόταγμα. Μιλάτε για συγκεκριμένη κυρία, την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στην οποία θέλετε να δώσετε αυτή τη σημαντικότατη δομή» όπως την βάλετε και στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, «λόγω του πορτοφολιού της και όχι λόγω των επιτευγμάτων της».

* Σημειώνεται ότι κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με διατάξεις για την : Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια κατά του covid-19. Για την διαδικασία εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμής δαπανών αγοράς αντιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του covid-19. Προσθήκη διατάξεων στην παρ. 4 άρθρου 25 ν.4549/2018. για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής. Ρύθμιση σχετικά με το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών. Διατάξεις σχετικά με την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του μητρώου ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες και ολοκλήρωσης της αναγκαίας προετοιμασίας για την λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών. Τροποποίηση της παρ1 του άρθρου 22 του ν. 5015/2013 σχετικά με την μετάθεση ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε συνέχεια ή μετακίνηση. Για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής των ιατρών του Γ.Ν. Θήρας. Προσθήκη στην παρ. 1Α του άρθρου 11 του ν. 2889/2021 για την απασχόληση ιατρών του ΕΣΥ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Την αντικατάσταση του άρθρου 105 του ν. 4692/2020 σχετικά με την συνεργασία πανεπιστημιακών εργαστηρίων και νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και πανεπιστημιακών εργασιών με νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τροποποίηση άρθρων 27 και 18 του ν. 3984/2021 σχετικά με τους Συντονιστές μεταμοσχεύσεων. Υπέρ της υπουργικής τροπολογίας τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τάχθηκε με το «παρών», ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 την καταψήφισαν.

Στο νομοσχέδιο, είχαν κατατεθεί και δύο βουλευτικές τροπολογία που όμως δεν έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας και δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η πρώτη, είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και αφορούσε την «Παύση εισφοράς 3%, υπέρ ΝΙΜΤΣ μερισμάτων ΜΤΑ και Εκτροπής της στο ΜΤΑ». Η δεύτερη, από βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την «Αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών».




fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου