Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ των καναλαρχών φέρεται να έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης για τη συμμετοχή των συνδρομητικών σε επίγεια τηλεοπτικά δίκτυα



Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους βαρόνους της τηλεόρασης φέρεται να έχει ήδη προκαλέσει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία αίρονται οι περιορισμοί στη συμμετοχή των συνδρομητικών καναλιών σε επίγεια τηλεοπτικά δίκτυα.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή της NOVA στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Και όχι μόνο!

Καθώς οι πληροφορίες, από κύκλους εκ των έσω που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι μετά το deal της BC Partners του περίφημου Νίκου Σταθόπουλου (γνωστού στην αγορά με το προσωνύμιο «ο Πρίγκιπας» για αδιευκρίνιστους λόγους) για την απόκτηση του 50% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, διά μέσω της United media θυγατρικής της BC Partners στην οποία επικεφαλής και μέτοχος είναι ο Σέρβος επιχειρηματίας Τσόλακ που προ μηνών απέκτησε τον έλεγχο της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Σαουθάμπτον η οποία αγωνίζεται στην Premier League και την ώρα τούτη βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, επίκειται και η απόκτηση του 50% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Star!

Ως γνωστόν εδώ και πολύ καιρό ο Ν. Σταθόπουλος, που επανέκαμψε δριμύτερος στην ελληνική αγορά όπου έχει κάνει deals εκατοντάδων εκατομμυρίων στο παρελθόν (έχει κάνει και τον «λαγό» για να είμαστε δίκαιοι), συζητούσε με όλους τους καναλάρχες για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού, ενός ή και δύο!

Και με τον Σαββίδη είχε μιλήσει και με τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά και με τον Θ. Κυριάκου! Και στις συζητήσεις του ενέπλεκε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων της Super league που διαπραγματεύονταν μέσω της συνδρομητικής Nova!

Έμπλεκε δηλαδή ο Σταθόπουλος το ύψος των συμβάσεων για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, με τις υποσχέσεις για αγορά καναλιών από τους ιδιοκτήτες τους!

Τελικά βεβαίως, κατέληξε σε συμφωνία με την πανίσχυρη οικογένεια Βαρδινογιάννη, από τις πιο αξιόπιστες και σοβαρές του τόπου!

Έτσι, κλείστηκε η συμφωνία για Alpha και Star που υλοποιείται σταδιακά, πρώτα ο Alpha και θα επακολουθήσει σύντομα ο Star. Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα ντηλ συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ!

Η τροπολογία προβλέπει ότι η συμμετοχή της συνδρομητικής εταιρείας σε επίγειο τηλεοπτικό κανάλι επιτρέπεται όταν δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δεν γίνεται κατάχρηση της δεσποζούσης θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών.

Δεν θίγεται η αντικειμενική και πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι μέτοχοι της εταιρείας μπορούν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης ή να μετέχουν σε εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια.

Την αντίθεσή του με τη συγκεκριμένη τροπολογία είχε εκφράσει ο επικεφαλής του ομίλου ANT1 Θοδωρής Κυριακού σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαξίμου.

Δεν γνωρίζω αν στο διάστημα που μεσολάβησε πείστηκε από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης.

Το σίγουρο είναι ότι και άλλοι καναλάρχες αντιδρούσαν στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που απαγόρευσε σε συνδρομητικές πλατφόρμες να είναι μέτοχοι και σε επίγειους τηλεοπτικούς σταθμούς.




radar.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου