Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Σάλος για τη βίαιη και ξαφνική απομάκρυνση του αρχηγού της ΕΛΑΣ – Θύελλα αντιδράσεων για κέντρα εξουσίας και Greek Mafia



Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση κλήση του Κωνσταντίνου Σκούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - Τι απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 Έντονη πολιτική κόντρα ξέσπασε με αφορμή τις καταγγελίες του τέως αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, περί κέντρων εξουσίας και αντισυνταγματικών ενεργειών, που διέκοψαν βιαίως τη θητεία του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μόλις πριν από ένα μήνα ανανεώθηκε η θητεία του κ. Σκούμα, αντικαταστάθηκε το Σάββατο (18/3/2023).
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση κλήση του Κωνσταντίνου Σκούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μιλά για σιωπή Μητσοτάκη-Θεοδωρικάκου, γεγονός που προκάλεσε την απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ξεκαθάρισε ότι οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν «με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά.
Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Σκούμας - Δεν μπορούν να κρύβονται Μητσοτάκης - Θεοδωρικάκος

«Η σιωπή Μητσοτάκη - Θεοδωρικάκου στις σοβαρές καταγγελίες του πρώην Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Σκούμα απλά επιβεβαιώνει ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει ειδικότερα σε ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σημειώνει ότι «ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, που μόλις πριν ένα μήνα ανανεώθηκε η θητεία του, αντικαταστάθηκε χθες ξαφνικά, αφήνοντας βαριές σκιές για τις τελευταίες κρίσεις της ΕΛΑΣ και μιλώντας για αντισυνταγματικές και αδιαφανείς ενέργειες και για κέντρα εξουσίας που παρεμβαίνουν στην Ελληνική Αστυνομία. Και όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για συναλλαγή και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις της ΕΛΑΣ από τη Greek Mafia».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος δεν μπορούν άλλο να κρύβονται και να σιωπούν» και υπογραμμίζει πως «για να μην υπάρχει απολύτως καμία σκιά, ο πρώην Αρχηγός κ. Σκούμας πρέπει άμεσα να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει: ‘Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα επειδή σεβόμουν το Σύνταγμα».

Απάντηση υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Η μάχη κατά της διαφθοράς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν «με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η μάχη κατά της διαφθοράς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επανάληψη έχει δείξει την απέχθεια του για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Έχει δαιμονοποιήσει τη δράση της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των συνόρων και το έργο της για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δυσφημίζοντάς την διεθνώς. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Και τώρα, τελείως συμπτωματικά, επαναλαμβάνει τα περί Greek mafia, αποκρύβοντας δολίως ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου τα έστειλε στη Δικαιοσύνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του, φρόντισε με τις πλημμέλειές του να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι».
Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το υπουργείο, «έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματα τους».

«Σκοτεινές διαδρομές»

Η ανακοίνωση του αποπεμφθέντος Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα αίτια της απομάκρυνσης από τη θέση του, καταδεικνύει σκοτεινές διαδρομές προσώπων εντός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία επέβαλαν τις επιθυμίες τους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Στη βάση αυτής της ίδιας ανακοίνωσης του κ. Σκούμα, πρέπει τώρα η κυβέρνηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο ίδιος ο αποδεχθείς Αρχηγός να απαντήσουν σήμερα δημόσια:
1) Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωση του, οι οποίες παρότι φέρεται να υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γιατί;
2) Ποια είναι τα επί λέξει "κέντρα εξουσίας" στο Υπουργείο που ζητούσαν τη λήψη άλλων αποφάσεων, ενάντια στην "απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία";
3) Ποιες είναι οι επί λέξει "ευθύνες του πολιτικού προϊσταμένου" του αποπεμφθέντος Αρχηγού;
4) Ποιες αποφάσεις επιθυμούσαν αυτά τα "κέντρα" να επιβάλλουν στον τέως Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.;
5) Ποια είναι τα ανεπαρκή πρόσωπα που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ. παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του τέως Αρχηγού;

Οικονόμου: Αστοχίες

Για την απομάκρυνση του πρώην Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη τη δουλειά που κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με τις επιτυχίες και τις καλές στιγμές που έχουν, με τις κινήσεις που χρήζουν διόρθωσης, με τις αστοχίες που πρέπει να επισημαίνουμε. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην αστυνομία είναι απαραίτητα προϋπόθεση για την εύνομη λειτουργία της συντεταγμένης πολιτείας και οφείλουμε όλοι να περιφρουρούμε».

Τα κέντρα εξουσίας και η... καρατόμηση

Υπενθυμίζεται πως σοβαρές αιχμές για κέντρα εξουσίας στις τελευταίες κρίσεις και σύγκρουση μαζί τους, που οδήγησε στην καρατόμησή του αφήνει ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ.
«Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός», επισημαίνει σε επιστολή του.
Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής, επισημαίνει ο κ. Σκούμας.

Αναλυτικά η επιστολή του Στρατηγού ε.α. Κωνσταντίνου Σκούμα:

Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.
Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.
Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.
Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.
Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους.
Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.
Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.
Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά.

Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας
Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ
Στρατηγός ε.α


Απάντηση: Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει

Την αιχμηρή ανακοίνωση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αναφέρουν, πως η απόφαση για την αντικατάστασή του ελήφθη με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.
«Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών», επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου.
«Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.




bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου