Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Nouriel Roubini> Τώρα αντιμετωπίζουμε την τέλεια καταιγίδα, πληθωρισμό, ύφεση, στασιμοπληθωρισμό και μια πιθανή κρίση χρέους




Νέες προειδοποιήσεις για μια «τέλεια καταιγίδα» που θα χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία απηύθυνε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini σε συνέντευξή του στο ABC της Αυστραλίας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οι οικονομικές συνθήκες δέχονται αφόρητες... πιέσεις από μια σειρά αρνητικών παραγόντων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο βάρος από την καταιγίδα αυτή θα την επωμιστούν οι εργαζόμενοι.

Ο Roubini, γνωστός και ως «Dr Doom», καθώς είναι ένας από τους πρώτους οικονομολόγους που προέβλεψαν την ύφεση το 2007, προειδοποιεί εδώ και μήνες για μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, η οποία θα συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία από την κρίση στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ’70 και την κρίση χρέους του 2008. «Πιστεύω ότι μια στασιμοπληθωριστική κρίση θα εμφανιστεί φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος. Μάλιστα, ο Roubini επεσήμανε ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω στις ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς θα εξελίσσεται το 2023.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, έδειξαν ότι παραμένει επίμονα υψηλά», τόνισε, προσθέτοντας «οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δίλημμα, επειδή πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Όμως εάν το πράξουν, η οικονομία θα αρχίσει να συρρικνώνεται ταχέως και εάν δεν το κάνουν, τότε θα βλέπουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες σε υψηλά επίπεδα. Οπότε αναμένω ότι θα έχουμε ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στο 2%».

Χειρότερο από τον στασιμοπληθωρισμό που έκανε την εμφάνισή του στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για τον Roubini είναι η «μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους». «Τώρα αντιμετωπίζουμε την τέλεια καταιγίδα, πληθωρισμό, ύφεση, στασιμοπληθωρισμό και μια πιθανή κρίση χρέους. Ο λόγος του χρέους στις προηγμένες οικονομίες ήταν μόνο 100% του ΑΕΠ τη δεκαετία του 1970, σήμερα βρίσκεται στο 420%», όπως τόνισε.

Ενώ οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει στην κορύφωσή του και θα συνεχίσει να υποχωρεί φέτος και το επόμενο έτος, ο Roubini συγκαταλέγεται στη μικρή ομάδα των αναλυτών που προειδοποιεί ότι ο κύκλος του υψηλού πληθωρισμού απέχει πολύ από το να κλείσει με τον κίνδυνο να είναι μια κατάσταση που θα εδραιωθεί.


«Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων, όχι μόνο της ενέργειας αλλά όλων των προϊόντων, μπορεί να αυξηθούν κατά 43% φέτος. Εάν συμβεί αυτή η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων, τότε ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος αντί χαμηλότερος».

Ο Roubini πιστεύει ότι αυτό θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως ότου οι οικονομίες τους εισέλθουν σε ύφεση και τελικά «εξαντληθούν» από την προσπάθεια να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα επίπεδα-στόχους τους: «Νομίζω ότι τα επιτόκια της Fed θα πρέπει σίγουρα να ξεπεράσουν το 6% για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%. Όμως αν φθάσουν τα επιτόκια στο 6% τότε θα έρθει μια πραγματικά σκληρή προσγείωση», ανέφερε.

Κι αυτό θα προκαλέσει ένα κραχ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μια σοβαρή διόρθωση στις αγορές μετοχών, οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα, τα πιστωτικά περιθώρια για δανεισμό από τον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν, οπότε θα ακολουθήσει μια σοβαρή οικονομική δυσπραγία.

«Αυτή η οικονομική δυσπραγία θα κάνει την ύφεση πιο σοβαρή και μια πιο σοβαρή ύφεση εξαιτίας της συρρίκνωσης του εισοδήματος και της παραγωγής θα αυξήσει τον αριθμό των χρεοκοπιών από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ακόμη και από ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ορισμένες κυβερνήσεις στις φτωχές χώρες που έχουν σοβαρά προβλήματα χρέους».

Μάλιστα, ο ίδιος παραμένει επίσης πολύ απαισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία, παρά τις ελπίδες της αγοράς ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν την ύφεση φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προειδοποιήσει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 30%, έπειτα και από τις περσινές απώλειές του.

«Θα συνεχίσουν να πέφτουν», είπε για τις αγορές. «Η αγορά ήδη διορθώνει». Και κάλεσε τους επενδυτές να αναζητήσουν προστασία έναντι του πληθωρισμού σε τοποθετήσεις όπως είναι ο χρυσός, τα ομόλογα που συνδέονται με τον δείκτη του πληθωρισμού και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Αυτές οι επενδύσεις είναι πιθανό να υπερ-αποδώσουν έναντι των μετοχών και των ομολόγων, τόνισε.

Ο Roubini τέλος προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι πιθανότατα θα πληγούν περισσότερο από την επικείμενη κρίση, ακόμη κι εκείνοι που θα έχουν εργασία. «Ο στασιμοπληθωρισμός είναι το χειρότερο φαινόμενο, γιατί χάνονται θέσεις εργασίας, αυξάνεται η ανεργία, η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται και οι μισθοί αυξάνονται λιγότερο από τον πληθωρισμό, επειδή υπάρχει αυτή η στασιμότητα. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν δουλειά επηρεάζονται, επειδή οι τιμές αυξάνονται περισσότερο από τους μισθούς, ενώ κάποιοι χάνουν τη δουλειά και το εισόδημά τους. Έτσι ο στασιμοπληθωρισμός είναι το χειρότερο από όλα για τους εργαζόμενους», κατέληξε.




fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου