Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

“Πράσινο φως” σε 30 νέες επενδύσεις στον τουρισμό


Του Χάρη Ντιγριντάκη

Είναι πασίδηλο ότι ο τουριστικός κλάδος σέρνει το άρμα των επενδύσεων τα τελευταία έτη. Μολονότι η πολιτεία επιχειρεί -ορθώς κατά τους ειδικούς- να αλλάξει στην Ελλάδα..το μίγμα της επιχειρηματικότητας, οι επενδύσεις στις υποδομές φιλοξενίας έσωσαν τα προσχήματα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2023, συνεπιφέροντας το μεγαλύτερο ποσοστό στον δείκτη ανάπτυξης της χώρας.

Αίφνης με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές ανά την επικράτεια, ενώ την ίδια ώρα η αγορά αναμένει μία ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό.

Ήδη στα «σκαριά» βρίσκονται πολυάριθμα projects που αφορούν σε όλες τις κατηγορίες, με έμφαση κυρίως σε εκείνες των 4 και 5 αστέρων.

Στο επενδυτικό ραντάρ παραμένουν οι εδραιωμένοι προορισμοί που προσελκύουν παραδοσιακά ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ δυναμικά μπαίνουν και λιγότερο γνωστοί ανερχόμενοι τουριστικοί προορισμοί.

Στο πλαίσιο αυτό «πράσινο φως» έλαβαν το τελευταίο δίμηνο 30 ξενοδοχειακές επενδύσεις, προϋπολογισμού αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ, σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι αρμόδιοι φορείς ενέκριναν τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις, ανακατασκευές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Αιγαίο και Ιόνιο κυριαρχούν

Ειδικότερα το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε για τις εξής επενδύσεις :Η πολεοδομία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου 5* στη Σχοινούσα. Το κατάλυμα βρίσκεται στην περιοχή Λαγκάδι Σχοινούσας και ανήκει στην εταιρία ΛΑΓΚΑΔΙ Ι.Κ.Ε.
Επιπλέον ενέκρινε οικοδομική άδεια για ανέγερση ξενοδοχείου 4* στον οικισμό Σαγκρί, το οποίο ανήκει στην κα Δημητροκάλλη Ειρήνη.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θήρας προχώρησε σε ενημέρωση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου κατηγορίας 5*, στην περιοχή Θόλος στην Οία, που ανήκει κατά 99% στην εταιρία ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε και κατά 1% στον κ. Παπαδάκη Χρήστο.
Παράλληλα παραχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου 4*, 40 κλινών. Το κατάλυμα βρίσκεται στον δήμο Ιητών της Ιού και ανήκει στην εταιρία WHITE ARK SINGLE MEMBER PC.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Μυτιλήνης ενέκρινε ενημέρωση οικοδομικής άδειας για επισκευή, ανακαίνιση, αντικατάσταση στεγών και εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου “ΖΑΙΡΑ” από τρία αστέρια σε τέσσερα. Η μονάδα βρίσκεται στη Σκάλα Λουτρών και φορέας του έργου είναι η εταιρία ELAITIS EVENTS A.E.
Την ίδια στιγμή η πολεοδομία Ρόδου, ενέκρινε την ανέγερση ξενοδοχείου 4*, αποτελούμενο από δύο (2) διώροφες οικοδομές, με εσωτερικό εξώστη (πατάρι), υπόγειο, κολυμβητικές δεξαμενές και υφιστάμενο κτίσμα (το οποίο θα επισκευασθεί). Το ακίνητο βρίσκεται στην Οδό Ι. Καποδιστρίου 30-32 και Στρ. Ζήση 76 στην πόλη της Ρόδου και ανήκει στην SGS – ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, ενέκρινε την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος εκμεταλλεύσεως ΦΩΤΙΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Α.Ε. στη θέση Τσιπούρι Μήθυμνας, του δήμου Δυτικής Λέσβου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για μονάδα τεσσάρων (4) αστέρων, συνολικής δυναμικότητας σαράντα έξι (46) κλινών.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησε σε αναθεώρηση οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης από κατοικία σε ξενοδοχείο 4*, για αύξηση όγκου και αλλαγή μηχανολόγου. Το κατάλυμα βρίσκεται στη Νάξο και ανήκει κατά 50% στην κ. Τσαβού Βικτωρία και κατά 50% στον κ. Σαντοριναίο Μιχαήλ.

Οικοδομική άδεια για εργασίες επισκευής, αλλαγή διαρρύθμισης, αλλαγή όψεων, προσθήκη κολυμβητικών δεξαμενών, διαμόρφωση χώρου και διακοσμητικών στοιχείων και κατεδάφιση υφιστάμενου κτίσματος σε υφιστάμενο ξενοδοχείο 5*, ενέκρινε και η υπηρεσία δόμησης του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων. Η μονάδα βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Κέρκυρας-Λευκίμμης στον οικισμό Μπενίτσες και ανήκει στην ERDA TERRA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
Η πολεοδομία του δήμου Μυκόνου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για ανέγερση ξενοδοχείου τριών αστέρων με υπόγειο. Φορέας του έργου είναι η εταιρία Χ.Κ.ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θήρας αποφάσισε την προέγκριση οικοδομικής άδειας για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων (αλλαγή χρήσης υπάρχουσας κατοικίας σε ξενοδοχείο και ανέγερση νέων ισόγειων κτηρίων)”. Το κατάλυμα βρίσκεται στην Ανάφη και ανήκει στην εταιρία ΑΦΟΙ ΔΡΟΣΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΠΕ.
Επιπλέον η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δωδεκανήσου ενέκρινε την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις υπό ανέγερση κύριου τουριστικού καταλύματος (ξενοδοχείο) άνευ εγκεκριμένου διακριτικού τίτλου κατηγορίας 4*, δυναμικότητας 98 επί δημοτικής οδού, στην εκτός σχεδίου περιοχή Αφάντου, Δ.Ε. Αφάντου, Δ.Ρόδου. Φορέας του έργου είναι η «ARPA MAXION HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Η πολεοδομία του δήμου Θήρας προχώρησε στην προέγκριση οικοδομικής άδειας για ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Μυλοπότα της Ίου και ανήκει κατά 50% στον κ. Μυκονιάτη Δημήτριο και κατά 50% στον κ. Μυκονιάτη Μάρκο.
Το τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου ενέκρινε περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς για το έργο: «Νέα ξενοδοχειακή μονάδα, κατηγορίας 5* (πέντε αστέρων), δυναμικότητας 420 κλινών, στη θέση “Πεδιάς Καρδάμαινας”, του Δήμου Κω ». Αρμόδιος φορέας για την κατασκευή και λειτουργία του έργου είναι η εταιρεία “ΛΟΥΞΟΥΡΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΩΣ ΙΚΕ”.
Η εφορεία αρχαιοτήτων Κέρκυρας αποφάσισε τη χορήγηση άδειας κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας ΑΚΤΗ ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στη θέση «Άγιοι Θεόδωροι» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, με τον όρο να κατατεθεί νέα μελέτη στην οποία η ξενοδοχειακή μονάδα να είναι αναμορφωμένη ως προς το ύψος και το πλάτος και με διάσπαση των όγκων, ώστε να προστατεύεται ο ναός των Αγίων Θεοδώρων και να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς αυτόν.
Η διεύθυνση προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων ενέκρινε, υπό όρους, το έργο “Ανέγερση ξενοδοχείου 3* με υπόγειο και αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος”, σε οικόπεδο εντός του οικισμού Καμαρίου Επισκοπής Γωνιάς στη Σαντορίνη, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας “Skybay IKE”.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ρόδου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο 5* και 730 κλινών. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Γεννάδιον στη νότια Ρόδο και ανήκει στην εταιρία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΔΙΕΥΣ Α.Ε.
Τέλος η πολεοδομία του δήμου Πάρου αποφάσισε την προέγκριση οικοδομικής άδειας για νέο ξενοδοχείο. Το κατάλυμα βρίσκεται στον οικισμό Παράσπορο στην Παρικοιά και ανήκει στην κα Λέστου Αικατερίνη.


Έντονη δραστηριότητα σε Αθήνα και ΘεσσαλονίκηΗ υπηρεσία δόμησης του δήμου Αθηναίων προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση δύο όμορων διατηρητέων κτιρίων, αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο και λειτουργική συνένωση στη στάθμη του ισογείου. Το κατάλυμα βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως 31 και Υπατίας. Διαχειριστής της αίτησης είναι η ΕΠΑΚΡΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε και φορέας του έργου η Metropolis 31 Golden Horizon One. Το «πράσινο φως» αφορά το project της ισραηλινών συμφερόντων Gnosis Investments. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου, δυναμικότητας 112 δωματίων, το οποίο θα φέρει το brand της Radisson και θα κάνει το ντεμπούτο του στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας στο τέλος του 2024.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων με υπόγειους χώρους στάθμευσης και φυτεμένο δώμα. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης και ανήκει στην εταιρία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Πρόκειται για τη νέα προσθήκη του όμιλου Electra Hotels & Resorts στη συμπρωτεύουσα, επένδυση προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.
Η πολεοδομία του δήμου Πειραιά ενέκρινε οικοδομική άδεια για αλλαγή χρήσης οκταώροφης οικοδομής με υπόγειο, ημιώροφο και δώμα από καταστήματα σε γραφεία ξενοδοχείων 4 αστέρων. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Κέκροπος και Γ. Κασιμάτη και Καποδιστρίου στον Πειραιά και ανήκει στην εταιρία WILTON HOLDINGS ΑΕ.
Ανεβάζει ταχύτητα και η υπόλοιπη ΕλλάδαΕιδικότερα η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ηγουμενίτσας ενέκρινε οικοδομική άδεια για ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων και 32 κλινών. Η μονάδα βρίσκεται στα Σύβοτα και ανήκει στην εταιρία EXCLUSIVE LUXURY VILLAS.
Η πολεοδομία του δήμου Ήλιδας προχώρησε σε αναθεώρηση οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης camping σε ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων 4 αστέρων και για αλλαγή επιβλέποντος. Το κατάλυμα βρίσκεται στον οικισμό Γλύφα και ανήκει στην κα Τσαμάδου Γεωργία.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης προχώρησε σε προέγκριση για αναθεώρησης οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης από ενοικιαζόμενα δωμάτια σε ξενοδοχείο 5 αστέρων. Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση Κόκκινος Πετρίτης στο Δερβένι και ανήκει κατά 50% στην εταιρία Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε και κατά 50% στην ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Η πολεοδομία του δήμου Νέας Προποντίδας αποφάσισε την αναθεώρηση οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 5 αστέρων. Το κατάλυμα βρίσκεται στον οικισμό Ν. Ποτίδαια και ανήκει στην εταιρία “AF PARTNERS – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ”.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Αργοστολίου προχώρησε σε αναθεώρηση της πράξης 555410/22 Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε για ανέγερση ξενοδοχείου 5* και 204 κλινών Το συγκρότημα βρίσκεται στην θέση Παλιοσταφίδα-Τσουρούνα στον εκτός σχεδίου περιοχή Λάσσης εντός ΖΟΕ και ανήκει στην εταιρία ΤΡΙΗΡΗΣ Α.Ξ.Τ.Ε.

Οικοδομική άδεια για την ίδρυση ξενοδοχείου 4 * κλασσικού τύπου ενέκρινε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Πάργας. Η μονάδα βρίσκεται στον οικισμό Χρυσογιάλι και ανήκει στην εταιρία ΕΜΚ LUXURY ESCAPES.
Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ηγουμενίτσας παραχώρησε οικοδομική άδεια για ανέγερση ξενοδοχείου 3*”. Το κατάλυμα βρίσκεται στην οδό Αθηνάς στην περιοχή Πλαταριά του και ανήκει στην εταιρία CAESARS S Ι.Κ.Ε.
Επιπλέον προχώρησε σε ενημέρωση οικοδομικής άδειας για την ολοκληρωμένη ανακαίνιση υφιστάμενου ξενοδοχείου και αναβάθμιση από 1* σε 4*. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Σύβοτα και ανήκει στην εταιρία ΜΟΥΡΤΕΜΕΝΟ Α.Ε.
Η πολεοδομία του δήμου Μονεμβασιάς αποφάσισε την προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση 5άστερου ξενοδοχείου, 20 κλινών με πισίνα και υπόγειο. Το κατάλυμα βρίσκεται στη δημοτική οδό Αγ. Φωκά στον οικισμό Ξiφία και ανήκει στην εταιρία ΞΙΦΙΑΣ REAL ESTATE MAE.





tourismtoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου