Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια



Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο... οποίος καλύπτει όλα τα είδη δολοφονιών ανεξαρτήτως φύλου.

Αν ξεχωρίσεις ένα υποσύνολο ονομάζοντάς το γυναικοκτονία αυτό σημαίνει ότι ξεχωρίζεις τις γυναίκες από το σύνολο. Βαρβάτη περίπτωση σεξισμού που θεωρεί τη γυναίκα ως πιο ευάλωτη από τον άνδρα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το τελευταίο έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους.

Θεωρείτε ότι αν το υποψήφιο θύμα ήταν άνδρας, τον οποίον απειλούσε κάποιος γείτονας ή και η σύντροφός του, η αντίδραση των αστυνομικών του τμήματος θα ήταν διαφορετική; Δεν το πιστεύω. Η δύναμη της αμέλειας και της γραφειοκρατικής αδράνειας που διακατέχει την αστυνομία δεν διακρίνει φύλα. Και εκεί βρίσκεται η μία άκρη του νήματος.

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η αστυνομία δεν είναι ικανή να προστατεύσει τους πολίτες. Ανασφάλεια για την πλειονότητα. Ασφάλεια για όσους θεωρούν πως είναι δικαίωμά τους να βιαιοπραγήσουν, ακόμη και να σκοτώσουν. Η ανασφάλεια της σιωπηρής πλειοψηφίας όμως υπονομεύει τη δημοκρατία μας. Χωρίς την εμπιστοσύνη που εμπνέει το αίσθημα της ασφαλείας η κοινότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η χειραψία καθιερώθηκε ως τρόπος χαιρετισμού για να αποδείξουν οι πολίτες ότι δεν οπλοφορούν.

Το δελτίο βιαιοπραγίας έχει ενταχθεί στην καθημερινή μας ρουτίνα. Μαχαιρωμένη η γυναίκα στους Αγίους Αναργύρους. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τρεις γυναίκες νεκρές από τροχαία. Και πόσοι άλλοι που σημαδεύτηκαν εφ’ όρου ζωής από κάποια αναπηρία. Ομάδες νεαρών κοριτσιών παίζουν ξύλο και η συνομήλική τους που προσπαθεί να τις χωρίσει τις τρώει κι απ’ τις δύο. Λες και τους χάλασε το τελετουργικό. Εφηβική βία ανεξέλεγκτη. Φτάνει ένα βλέμμα, μια χειρονομία για να απελευθερωθεί. Βία στους δρόμους. Βία εναντίον των πεζών, βία μεταξύ των αυτοκινητιστών. Η κοινωνία μας δεν είναι στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης. Είναι σε μόνιμη νευρική κρίση. Η υπερκατανάλωση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών σκευασμάτων δίνει το μέτρο του προβλήματος.


Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η δημόσια τάξη, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας. Μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση της οργάνωσης των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη που σκότωσε τον ληστή καταδικάσθηκε σε εφτά χρόνια φυλακή. Γιατί να αντιδράσει ο φρουρός του τμήματος στους Αγίους Αναργύρους; Ομως αυτό είναι η συμπτωματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Η ασθένεια είναι η κοινοτοπία της βίας. Είναι θέμα παιδείας; Ελάτε τώρα, ας σοβαρευτούμε. Θα έφταναν μερικά μαθήματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα για να το λύσουν. Η κοινοτοπία της βίας είναι μια βαριά κοινωνική ασθένεια που ξεπερνάει τις δυνάμεις των πολιτικών. Αυτοί οφείλουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τον πυρήνα της κοινωνικής συμπεριφοράς, την οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου