Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Ανώτατοι εισαγγελείς που διερευνούν τις καταγγελίες της υπόθεσης «Pfizergate» μεταξύ της Ursula von der Leyen και του Albert Bourla, ήδη κάνουν λόγο για πολλές παρατυπίες!




Οι ανώτατοι εισαγγελείς που διερευνούν τις καταγγελίες για εγκληματική ενέργεια σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο κατά του Covid μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Albert Bourla, ήδη έχουν βρει πολλές παρατυπίες.

Βέλγοι εισαγγελείς που ερευνούσαν τη von der Leyen ανέφεραν πρόσφατα, την δυσκολία της διερέυνησης κάνοντας λόγο για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας της Λιέγης. Κι ενώ οι εισαγγελείς της EPPO διερευνούν αυτά τα εικαζόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση.
Το Politico αναφέρει:

Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από τις βελγικές δικαστικές αρχές στην πόλη της Λιέγης στις αρχές του 2023 μετά από ποινική καταγγελία που υπέβαλε ο τοπικός δικαστής Frédéric Baldan. Αργότερα προστέθηκαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας — αν και η τελευταία βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης της καταγγελίας της μετά την εκλογική νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Η καταγγελία του Baldan επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ της von der Leyen και του διευθύνων σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla, εν όψει της μεγαλύτερης συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ στο απόγειο της πανδημίας Covid-19, σε μια υπόθεση που ονομάστηκε «Pfizergate».

Οι New York Times, οι οποίοι πρώτοι αποκάλυψαν ότι η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε καθώς οι δύο ηγέτες είχαν καταργήσει τους όρους της συμφωνίας, ξεκίνησε παράλληλη αγωγή κατά της Επιτροπής αφού αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μετά από αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα.

Η είδηση ​​ότι η EPPO διερευνά τώρα την υπόθεση κινδυνεύει να θέσει περαιτέρω έλεγχο στον ρόλο του προέδρου της Επιτροπής στη συμφωνία για το εμβόλιο , η οποία είχε εκτιμώμενη αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η EPPO ηγείται πανευρωπαϊκών ερευνών για οικονομικά εγκλήματα και θεωρητικά θα μπορούσε να κατάσχει τα τηλέφωνα και άλλο σχετικό υλικό από τα γραφεία της Επιτροπής ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η γενέτειρα της φον ντερ Λάιεν στη Γερμανία.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την επικεφαλής της ΕΕ, καθώς προσανατολίζεται στη μετάβαση σε μια δεύτερη θητεία για την επικεφαλή του Berlaymont.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.

Η συμφωνία, η οποία διαπραγματεύτηκε στο απόγειο της πανδημίας το 2021, θεωρήθηκε αρχικά ως θρίαμβος για τη φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η τεράστια ποσότητα εμβολίων που αγοράστηκε προκάλεσε ερωτήματα, με το POLITICO να αποκαλύπτει στα τέλη του περασμένου έτους ότι υπήρχαν χαμένες δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ .

Υποστηρικτές της διαφάνειας και πολιτικοί αντίπαλοι προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στην Επιτροπή για να συζητήσουν την υπόθεση, αλλά η φον ντερ Λάιεν έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να την αντιμετωπίσει. Απαντώντας σε μια ευθεία ερώτηση που της έθεσε το POLITICO σχετικά με τα μηνύματα κειμένου που λείπουν, η φον ντερ Λάιεν είπε : «Ό,τι είναι απαραίτητο σχετικά με αυτό έχει ειπωθεί και ανταλλαχθεί. Και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Το 2022, η EPPO ανακοίνωσε ότι εξετάζει την προμήθεια εμβολίων της ΕΕ γενικότερα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το γραφείο συνδέεται ρητά με την Pfizergate……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου