Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ποια είναι τα συμπτώματα της προστατίτιδας; Και πως θεραπεύεται


Ποια είναι τα συμπτώματα της προστατίτιδας; Και πως θεραπεύεται


Η προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστατικού αδένα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων που κυμαίνονται από ενοχλητικά, έως πολύ σοβαρά. Προκαλείται συνήθως από βακτηριακή λοίμωξη του αδένα και αφορά τους άνδρες όλων των ηλικιών , προστατίτιδα μπορεί να εμφανίσουν και οι πού νέοι άνδρες, κυρίως όταν αυτή σχετίζεται με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως είναι η λοίμωξη από χλαμύδια.
Όταν η προστατίτιδα εμφανίζεται σε έναν άνδρα, μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία, καθώς και πόνο κατά την ούρηση.Πολλοί άνδρες μάλιστα, έχουν ένα

αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ενώ μπορεί επίσης να παραπονεθούν για επείγουσα ούρηση, ή κατακράτηση ούρων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει αιματουρία, η οποία συνήθως είναι αντιληπτή μόνο με τη βοήθεια του μικροσκοπίου. Η σοβαρή προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει επίσης μόλυνση του αίματος , η οποία ονομάζεται σηψαιμία. Τα συμπτώματα της σηψαιμίας είναι η ζάλη, η ρίγη και ο πυρετός και γι την αντιμετώπιση της απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Είναι σημαντικό λοιπόν ο άνδρας να μην αγνοεί ακόμα και τα πιο ήπια συμπτώματα και να ζητά εγκαίρως τη βοήθεια του ειδικού.
Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη προστατίτιδας, η οξεία και η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, γνωστή επίσης ως προστατοδυνία, ή σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, καθώς και η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα. Οι δυο πρώτες προκαλούνται από κάποιο βακτήριο, ενώ για την τρίτη και την τέταρτη δε βρίσκεται συνήθως καθορισμένος λόγος. Η ασυμπτωματική, μάλιστα, φλεγμονώδης προστατίτιδα, συχνά ανακαλύπτεται τυχαία κατά την εξέταση άλλων ιστών, ή υγρών.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της προστατίτιδας εξαρτάται από τη διάγνωση και την αιτία που προκαλεί τη φλεγμονή στον προστάτη. Εάν η φλεγμονή είναι οξεία, ο ασθενής θα χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά για τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ κάποιοι κλινικοί συστήνουν μεγαλύτερα διαστήματα λήψης της αγωγής. Η μεγάλη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη, γιατί τα περισσότερα αντιβιοτικά φθάνουν στον ιστό του προστάτη σε μικρές δόσεις και χρειάζεται να είναι παρόντα εκεί για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να καταστρέψουν τα βακτήρια.
Εάν διαγνωσθεί χρόνια προστατίτιδα, η θεραπεία με αντιβιοτικά παρατείνεται για 4-12 επιπλέον εβδομάδες, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και την εκτίμηση του ιατρού αναφορικά με τη χρονιότητα της κατάστασης. Ακόμα όμως και μετά από τόσο παρατεταμένη λήψη αγωγής, η βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να υποτροπιάσει στο 25% των ασθενών περίπου.
Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται είτε με χρόνια μη βακτηριακή , ή με φλεγμονώδη, ασυμπτωματική προστατίτιδα μπορεί να μη χρειαστούν καθόλου θεραπεία με αντιβιοτικά. Πολλοί κλινικοί ωστόσο χορηγούν για κάποιο διάστημα αντιβιοτικά, πρώτον γιατί τα τεστ ανίχνευσης των βακτηρίων δεν είναι 100% ακριβή, κι επιπλέον γιατί κάποια αντιβιοτικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Στους περισσότερους ασθενείς όμως χορηγούνται μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα.
Κάποια άτομα επίσης χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους όπως είναι κάποια φυτικά εκχυλίσματα, η θεραπεία με τη θερμότητα, όπως είναι τα ζεστά μπάνια SITZ , καθώς και η τεχνική της βιοανάδρασης, με σκοπό τη μείωση της δυσφορίας. Κάποιοι κλινικοί συμβουλεύουν ενάντια στην κατανάλωση πικάντικών τροφών και καφεϊνούχων ποτών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της προστατίτιδας.
Τέλος, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η χειρουργική λύση μπορεί να είναι η μόνη αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Share

Πηγή: wishmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου