Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ!

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ!

Τα υπέρογκα πρόστιμα χαριστική βολή στους μικρομεσαίους...
Πλήγμα και η κατά 50% μειωμένη κίνηση από και προς Αλβανία…



• Σαν να μην έφθανε η αναδουλειά της Ηπειρωτικής αγοράς που έχει οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες να ζουν το… θέατρο του παραλόγου, με τις συνεχείς αλλαγές που ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπέρογκα πρόστιμα από ένα τυχόν ανθρώπινο λάθος, ή μια εκπρόθεσμη υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, με καθυστέρηση ακόμη μιας ημέρας!
Χθες λογιστές και φοροτεχνικοί πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών
πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στην τροποποίηση του φορολογικού νόμου που προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις.
«Με τον νόμο 4174 δε συγχωρείται το ανθρώπινο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.0. Φ.ΕΕ), Γιάννης Βούκας, αντικατοπτρίζοντας ουσιαστικά την θέση όλων των φοροτεχνικών που βλέπουν το φορολογικό σύστημα, αντί να απλοποιείται και να διευκολύνει τους αγρίως φορολογούμενους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.
Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με τον Αντιπρόεδρό του Γιάννη Μήτση να κάνει λόγο σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου για ένα άδικο μέτρο που καίει χιλιάδες επαγγελματίες, αφού ένα μικρό λάθος μπορεί να κοστίσει στον επιτηδευματία μια μικρή περιουσία, όταν το μοναδικό μέλημά του, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή είναι πώς θα ελαχιστοποιήσει τα έξοδά του.

Στην Ήπειρο…
Δύσκολες μέρες περνάει και η Ηπειρωτική αγορά, την οποία δεν σώζουν δυστυχώς, ούτε οι εκπτώσεις, ούτε οι προσφορές, ούτε και τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Αν και η κίνηση αυτή την περίοδο, λόγω εκπτώσεων, «ζέστανε» την αγορά, αυτό δεν μεταφράζεται σε αύξηση τζίρου. Απλά δίνει κάποιες μικρές ανάσες στους επαγγελματίες, που «πνίγονται» αυτή την εποχή από τις οικονομικές υποχρεώσεις.
Την δύσκολη κατάσταση επιβαρύνουν και μια σειρά άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η μειωμένη κατά 50% κίνηση από την γειτονική Αλβανία. Πάνε οι καλές εκείνες μέρες που οι Αλβανοί έφταναν στα Γιάννενα για να κάνουν τις αγορές τους, συνδυάζοντας ίσως και μια επίσκεψη στον γιατρό, ή απλά κάνοντας και την βόλτα τους. Οι επισκέψεις τους τώρα αραίωσαν σημαντικά.
Από την άλλη τα Γιάννενα, δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιοι ως μια φθηνή για αγορές πόλη, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη ακόμη και για μονοήμερες εκδρομές, αφού πρόκειται για ένα ταξίδι μόλις 2 ½ ωρών και σε άνετο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο και με αγορά σαφώς φθηνότερη από τα Γιάννενα.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό, με το ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει ερμητικά τις κάνουλες χρηματοδότησης, αλλά και τα «χαράτσια» που έχουν γονατίσει τους επαγγελματίες, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την αγορά της Ηπείρου, μετρώντας τις αντοχές των εμπόρων, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους που διέρχεται σήμερα η ελληνική αγορά.

«Ράβε – ξήλωνε»…
Τα παράλογα όμως δεν σταματούν στα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως τους είναι δύσκολο να καταλήξουν στο μέτρο των αποδείξεων που θα ισχύσει για φέτος.
Προχθές διέρρευσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και πρατήρια καυσίμων θα ισχύει στο μισό στις φορολογικές δηλώσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι η πρόταση να ισχύει το 50% της αξίας των αποδείξεων για τις επιχειρήσεις που εν τοις πράγμασι εκδίδουν αποδείξεις παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες με εντολή του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Όλα αυτά όμως παραμένουν ακόμη ως… σενάρια, τα οποία θα συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πως θα προκαλούν σύγχυση. Γι’ αυτό λοιπόν μέχρις ότου αποφασίσουν εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών τι τελικά θα ισχύσει με το μέτρο των αποδείξεων, οι φορολογούμενοι ας αρχίσουν να τις συγκεντρώνουν όλες και στο τέλος θα γίνει το ξεκαθάρισμα.

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου