Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πέντε ένοχα σημάδια ότι έχεις αγχώδη διαταραχή

 Πέντε ένοχα σημάδια ότι έχεις αγχώδη διαταραχή


Κάθε άνθρωπος έχει ανησυχίες και φόβους, όμως το χρόνιο άγχος μπορεί να κατακλύσει τη ζωή και να επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Το άγχος παίρνει διάφορες μορφές και ο διαχωρισμός του «φυσιολογικού» από την ύπαρξη διαταραχής δεν είναι πάντοτε σαφής.

Δείτε ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής που μπορούν να μας βάλουν σε σκέψεις.

1. Υπερβολικές ανησυχίες
Το σημείο αναφοράς της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD) –τον πιο ευρύ τύπο άγχους– είναι οι υπερβολικές ανησυχίες για καθημερινά πράγματα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά. Στην περίπτωση της GAD, ως «υπερβολή» χαρακτηρίζονται οι επίμονες σκέψεις σε καθημερινή βάση για περισσότερους από έξι μήνες.

2. Προβλήματα ύπνου
Η αϋπνία σχετίζεται άμεσα με αρκετά προβλήματα υγείας, σωματικά ή ψυχολογικά. Η χρόνια αϋπνία και η κακή ποιότητα ύπνου σε συστηματική βάση μπορεί να υποδηλώνουν αγχώδη διαταραχή. Ο μη αποκαταστατικός ύπνος που συνοδεύεται από κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να υποδηλώνει τις έντονες ανησυχίες.

3. Παράλογοι φόβοι
Όταν ο φόβος κατακλύζει το άτομο και αποτελεί εμπόδιο στη φυσιολογική ζωή, μπορεί να υποδεικνύει αγχώδη διαταραχή με τη μορφή φοβίας. Οι φοβίες έχουν σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι το ερέθισμα του φόβου δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο επικίνδυνο όσο θεωρεί το άτομο.

4. Χρόνια δυσπεψία
Το γαστρεντερικό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο χρόνιο άγχος. Έτσι, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής μπορεί να έχουν τη μορφή έντονου στομαχόπονου, πρηξίματος ή κράμπας στο στομάχι.

5. Κρίσεις πανικού
Μια μεμονωμένη κρίση πανικού δεν υποδεικνύει απαραίτητα αγχώδη διαταραχή. Όταν όμως τα επεισόδια είναι συχνά, επιβάλλεται η παραπομπή σε ειδικό.Κάθε άνθρωπος έχει ανησυχίες και φόβους, όμως το χρόνιο άγχος μπορεί να κατακλύσει τη ζωή και να επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Πηγή: http://www.onmed.gr

- See more at: http://www.aniwthoi.net/2013/12/blog-post_7191.html#sthash.C38cXxWL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου