Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η Ήπειρος με βελτίωση υποδομών γίνεται προορισμός δώδεκα μηνών


Η Ήπειρος με βελτίωση υποδομών γίνεται προορισμός δώδεκα μηνών
Θέματα που εξέτασε χθες η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
με Β. Ευταξά, Αλ. Καχριμάνη, Φίλ. Φίλιο
• Υποσχέθηκε να πιέσει για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων



• Όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της επιτρέψουν να καταστεί προορισμός δώδεκα μηνών το χρόνο για επισκέπτες, τόσο από όλη την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό διαθέτει η Ήπειρος.
Αρκεί φυσικά να μπορέσουν οι τοπικοί φορείς της σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο να τα συνδυάσουν αυτά σε «πακέτα» που θα είναι ελκυστικά, ιδιαίτερα για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Απαιτείται όμως και βελτίωση των υποδομών που έχουν άμεση σχέση με την εισροή επισκεπτών στην περιοχή μας, στις οποίες είναι σαφές ότι «πάσχουμε». Την πρώτη θέση ανάμεσά τους κατέχει φυσικά το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα.
Η αναβάθμιση του Αεροδρομίου ήταν και το θέμα που τέθηκε από όλους τους τοπικούς φορείς στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψή της στα Γιάννενα. Η ίδια υποσχέθηκε παρέμβαση για το ζήτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε για την ένταξη της Ηπείρου στο πρόγραμμα του ΕΟΤ «Μυστική Ελλάδα», μέσω του οποίου γίνεται προβολή σε διεθνές επίπεδο επιλεγμένων προορισμών της χώρας μας! Αυτό το τελευταίο ήταν ίσως και το πιο σημαντικό που έβγαλε η χθεσινή επίσκεψη της Υπουργού στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η Υπουργός Τουρισμού
«Στόχος και στρατηγική του Υπουργείου μας είναι ο τουρισμός, η τόσο μεγάλη αυτή δραστηριότητα να μπορέσει να βοηθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη», υπογράμμισε και χθες σε δηλώσεις της η Όλγα Κεφαλογιάννη, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με φορείς στα Γιάννενα, κάτι που με έμφαση είχε επισημάνει και προχθές στην αποκλειστική συνέντευξή της στον «Πρωινό Λόγο». Όπως σημείωσε, «τα Γιάννενα και η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν απίστευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνουν πληθώρα επιλογών στους επισκέπτες και γι’ αυτό είναι μία από τις περιοχές της χώρας μας που πρέπει να προβάλλουμε στα πλαίσια της καμπάνιας του ΕΟΤ για τη «Μυστική Ελλάδα».

Χρειάζεται «πακέτο»
Η Υπουργός τόνισε πως στην Ήπειρο μπορούν να αναπτυχθούν ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο χειμερινός, ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο ιατρικός, ο γαστρονομικός κ.λ.π. και πρόσθεσε πως ειδικά ο τουρισμός υγείας και ο ιαματικός τουρισμός είναι από τις προτεραιότητες του Υπουργείου. Είπε πάντως πως χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα τουριστικό «πακέτο», για την προσέλκυση επισκεπτών. Τέλος, όσον αφορά το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων σημείωσε πως πρέπει να αναβαθμιστεί προκειμένου να υποδεχόμαστε στην περιοχή πτήσεις και από το εξωτερικό και δεσμεύθηκε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνάντηση με Β. Ευταξά
Πρώτη συνάντηση μετά την άφιξή της στα Γιάννενα είχε χθες η Όλγα Κεφαλογιάννη με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, η οποία κατέθεσε τις προτάσεις της και τους άξονες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και θα αναδείξουν άγνωστους τουριστικούς προορισμούς (secret Greece) και παρεχόμενες υπηρεσίες. «Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της πολυσχιδίας, οπότε μπορούν ακόμη να αναπτυχθούν τουριστικά σε πάρα πολλούς τομείς», ανέφερε η κ. Ευταξά και προσκάλεσε την Υπουργό για μια νέα επίσκεψη όπου θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την «άγνωστη» Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.
Η Β. Ευταξά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Αποκεντρωμένη στην ανάπτυξη του ιατρικού, του αλιευτικού-καταδυτικού και του κυνηγετικού τουρισμού, ζήτησε την ανάδειξη του υφιστάμενου γεωπάρκου Βίκου –Αώου αλλά και του υπό σύσταση γεωπάρκου στα Γρεβενά, ενώ επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές, όπως ανάπτυξη μαρίνων, ολοκλήρωση των οδικών αξόνων καθώς και εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου των Ιωαννίνων αλλά και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου
Στη σύσκεψη που ακολούθησε στην Περιφέρεια Ηπείρου από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου έγινε αναλυτική παρουσίαση της σημερινής κατάστασης του τουρισμού στην Ήπειρο, των προβλημάτων που υπάρχουν σε διάφορους τομείς, αλλά και ορισμένων πτυχών του μελλοντικού σχεδιασμού της Περιφέρειας.
Κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι η Ήπειρος έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τουρισμό «12 μηνών». Ο Περιφερειάρχης σε επίπεδο τουριστικής προβολής, μεταξύ άλλων ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος, από το Υπουργείο στις γειτονικές όμορες χώρες, (Τουρκία, Σκόπια, Ρουμανία κ.α.) και στην ενιαία παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις.
Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στις υποδομές που απαιτούνται, ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού στη βελτίωσή τους. Ο κ. Καχριμάνης, επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν με τις πτήσεις στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αλλά και με τα ακριβά εισιτήρια προς και από Αθήνα, ενώ τέθηκε και η αναγκαιότητα σύνδεσης του Αεροδρομίου Ακτίου με την Αθήνα. Παράλληλα, έθεσε θέμα για τη στήριξη και προώθηση του Ιαματικού τουρισμού, προσβλέποντας στη συνδρομή του Υπουργείου στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ορισμένα ιαματικά λουτρά, όπως π.χ. των Καβασίλων.

Ο Στράτος Ιωάννου
Ο Στράτος Ιωάννου, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής που προωθεί η Περιφέρεια σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλες τις μορφές τουρισμού της Ηπείρου. Όπως είπε, μετά το πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων, που έχει και τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, στόχος της Περιφέρειας είναι η προώθηση άλλων δύο προγραμμάτων, που αφορούν το Δίκτυο Ιαματικών Λουτρών και τον Θαλάσσιο Δρόμο μέσω του Δικτύου Ενετικών Κάστρων, το οποίο θα συνδέεται με την Αλβανία, τη Βενετία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Συνάντηση με Δήμαρχο
Τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται στη λειτουργία του Αεροδρομίου Ιωαννίνων μονοπώλησαν τη συζήτηση και στη συνάντηση που είχαν η Υπουργός Τουρισμού με το Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο. Η Υπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο συνοδευόμενη, από την Βίκυ Ευταξά, τον βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα και συνεργάτες της.
Ο κ. Φίλιος σε δηλώσεις του τόνισε πως «ο εσωτερικός τουρισμός, στον οποίο στηρίζονταν επί πολλά χρόνια η Ήπειρος και τα Γιάννινα, έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Για το άνοιγμα στο εξωτερικό είναι προϋπόθεση η αξιόπιστη λειτουργία του Αεροδρομίου. Αν δεν διασφαλίσουμε το γεγονός ότι οι πτήσεις θα εκτελεστούν, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και δεν δώσουμε ώθηση στο Αεροδρόμιο με νέες γραμμές και νέους προορισμούς, τότε δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά πράγματα».
Η Υπουργός στη συνάντηση που είχε με τον κ. Φίλιο αναγνώρισε τα προβλήματα αυτά και σημείωσε ότι το Υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης του πολύ μεγάλου και έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει από την Τουρκία για την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων. Από την πλευρά της κάλεσε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του στην Αθήνα για μία πιο πλήρη κι διεξοδική συζήτηση.

Στο Μέτσοβο
Χθες το απόγευμα η Υπουργός Τουρισμού μετέβη στο Μέτσοβο, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο, το προεδρείο των εκεί ξενοδόχων και εκπροσώπους φορέων, ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τουριστικές μονάδες της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου