Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Έκθεση «καμπανάκι»...





από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους...

Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «αν δεν συμβούν αιφνίδιες πολιτικές εκπλήξεις», προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το τελικό «μείγμα πολιτικής» της πρώτης
αξιολόγησης, εντούτοις τονίζεται ότι η ολοκλήρωσή της θα είναι καλή για την ελληνική οικονομία για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων θα συμβάλει στη σταθεροποίηση και τη βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος την επόμενη περίοδο, στην στήριξη των τραπεζών αφού θα λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων και στην εξομάλυνση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Αν και όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα προβλεπόμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και στη φορολογία θα επηρεάσουν υφεσιακά την οικονομία, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό: «Με τη συμφωνία… δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση της κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στο δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες….» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές συντάκτες της έκθεσης. Υπογραμμίζεται όμως, ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά την πρώτη αξιολόγηση, αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον, και ειδικότερα αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο (με τις κατάλληλες βελτιώσεις, όπου αυτές είναι δυνατές)» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, που έπρεπε να είχε τελειώσει τον Οκτώβριο/ Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, είχε σημαντικό κόστος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το κόστος της παρατεταμένης αυτής διαπραγμάτευσης «που μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους» είναι μεταξύ άλλων, ότι η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, γεγονός που προκαλεί δημοσιονομικά προβλήματα. Το 2016, σημειώνεται, θα είναι συνολικά το ένατο έτος μια πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, με πτώση του ΑΕΠ από το 2008 που πλησιάζει το 28% αθροιστικά, και ανεργία άνω του 24%.

Κριτική ασκείται επίσης, για το ότι η ανάπτυξη, δεν έχει ως τώρα την αναγκαία προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης που αφορά την πολιτική δαπανών, αναφέρεται ότι το κράτος προχωρεί σε εξοικονομήσεις σε λάθος σημεία, όπως η αναστολή αποπληρωμών των προμηθευτών του και επιστροφών φόρων, υποσκάπτοντας την παραγωγική οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια: «Η επιστροφή στην αναπτυξιακή ομαλότητα προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα. Πολιτικές αναταράξεις με οποιαδήποτε μορφή, δεν θα βοηθήσουν την οικονομία» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους....

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 






nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου