Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά δεν δηλώνεται.
Μεγάλο «αγκάθι» για του νόμιμους επαγγελματίες αποσταγματοποιούς αποτελεί το λαθρεμπόριο τσίπουρου, το οποίο βλάπτει σοβαρά έναν κλάδο που αγωνίζεται να επιβιώσει εν μέσω αντίξοων συνθηκών και με περιορισμένους ανθρώπινους και υλικούς πόρους.
Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιες Αρχές πραγματοποιούν διαρκείς ελέγχους και συχνά εντοπίζουν και κατάσχουν μεγάλες ποσότητες από χύμα ποτό το οποίο προορίζεται για παράνομο εμπόριο. Απ’ αυτό, εξάλλου, το Κράτος δεν αποκομίζει κανένα έσοδο, αφού δεν του καταβάλλονται φόροι.
Τόνοι χύμα τσίπουρου
Μετά λοιπόν το «φρένο» που έβαλαν τελωνειακοί της Κακαβιάς σε 211 λίτρα χύμα τσίπουρο το οποίο επιχείρησε να εισάγει Αλβανός στην Ήπειρο, προφανώς για να το πουλήσει, έρχεται το Τελωνείο Λάρισας να αποδείξει με στοιχεία τι έκτασης είναι το συγκεκριμένο λαθρεμπόριο, δίνοντας στη δημοσιότητα νούμερα που το αφορούν!
Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Ιανουαρίου το Τελωνείο κατάσχεσε 304 τόνους χύμα τσίπουρο που είχε παραχθεί παράνομα και στις 29 Μαρτίου άλλους 14 τόνους!
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών
Με αφορμή τις κατασχέσεις αυτές, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αφού συγχαίρει τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, υποστηρίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πάταξη του λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου, καθώς η έκνομη παραγωγή και διακίνηση του αγαπημένου ποτού έχει λάβει εδώ και καιρό ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
«Οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί κανιβαλίζονται από το λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα τα λουκέτα στον κλάδο να μην αποτελούν πλέον είδηση, αλλά φυσική εξέλιξη του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οι στρεβλώσεις που προκαλούνται από την υπερφορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, διογκώνονται από τη συνεχώς διευρυνόμενη δράση των έκνομων μη φορολογούμενων αποσταγματοποιών και των λαθρεμπόρων, συρρικνώνοντας τον κλάδο και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας από το Δημόσιο, έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες φόρους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εστιάζοντας στους αριθμούς των πρόσφατων επιχειρήσεων των ελεγκτικών αρχών, γίνεται εύκολα αντιληπτή, κατά τον Σύνδεσμο, «η δυναμική που έχει λάβει η παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς και το μέγεθος της ζημίας που επιφέρει».
Χιλιάδες οι παράνομοι
Η ποσότητα των 320 τόνων που δεσμεύτηκαν στις συγκεκριμένες δύο μόνο επιχειρήσεις των ελεγκτικών αρχών, το τελευταίο δίμηνο, αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της ετήσιας κατανάλωσης του εμφιαλωμένου τσίπουρου των επίσημων αποσταγματοποιών (η οποία το 2014 ήταν 2,5 εκ. λίτρα), καθώς και ποσοστό 5 - 7% της δηλούμενης ετήσιας παραγωγής χύμα τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ακόμη, ότι η ποσότητα των 320 τόνων βρέθηκε σε μία και μόνο περιοχή της Ελλάδας, καταδεικνύοντας το μέγεθος των παράνομα παραγόμενων και διακινούμενων ποσοτήτων στο σύνολο της επικράτειας. Ετησίως, εκδίδονται πάνω από 30.000 άδειες απόσταξης, ενώ οι επίσημα δηλωμένοι άμβυκες είναι περίπου 5.000. Η διαφορά που προκύπτει, είναι ενδεικτική της ύπαρξης αρκετών χιλιάδων παράνομων και αδήλωτων αμβύκων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά δεν δηλώνεται.
Απώλεια φόρων
Ο ΣΕΑΟΠ εκτιμά πως ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου διημέρων το 2014 άγγιξε τα 24 εκατ. λίτρα και οι ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων από την παράνομη διακίνηση, υπολογίζονται στο ποσό των 344 εκατ. ευρώ ετησίως. Όπως υπολογίζει, αν είχε φορολογηθεί η ποσότητα των 320 τόνων τσίπουρου όπως το τσίπουρο των επίσημων αποσταγματοποιών, θα απέφερε στα δημόσια ταμεία περίπου 1,7 εκ ευρώ, μόνο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και επιπλέον περίπου 0,5 εκ. ευρώ από ΦΠΑ.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου