...για τον νέο εκλογικό νόμο...
Πλειοψηφική βάση 2/3 τείνει να διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο προκειμένου ο εκλογικός νόμος, δια χειρός Κουρουμπλή, να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές!
Οι...
υπόγειες «συμμαχίες» γύρω από τον υπό συγκρότηση εκλογικό νόμο ...μπορεί να μην είναι κάτι που ομολογείται από τα κομματικά επιτελεία, προκύπτει εκ του αποτελέσματος όμως, από τις θέσεις ειδικότερα στις οποίες δείχνει να συμφωνεί κάθε πολιτικός φορέας.
Την αρχή είχε κάνει στις αρχές του έτους ο αρμόδιος υπουργός, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, όταν, σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που είχε δώσει τότε, προϊδέαζε για μείωση του bonus που κερδίζει το πρώτο κόμμα, για το σπάσιμο των μεγαλύτερων εκλογικών περιφερειών (από ένα όριο και πάνω), για διατήρηση του πλαφόν του 3%. Για το bonus ειδικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει να συζητά ότι μπορεί αυτό να δίνεται είτε στο πρώτο κόμμα είτε σε συνασπισμό κομμάτων, που θα υπερβαίνει το 40% και θα έχει απόσταση 1% τουλάχιστον, από το 2ο κόμμα (ή συνασπισμό).
Τις προάλλες όμως, παρενέβη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με τις δικές της θέσεις για το εκλογικό νόμο. Η οποία τι ισχυρίστηκε; Ούτε λίγο ούτε πολύ, επανέλαβε τις θέσεις ...Κουρουμπλή. Είναι και οι δύο γνώριμοι άλλωστε από τα παλιά...
Αξιοσημείωτη είναι όμως και μια φράση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγες μέρες πριν, σε ραδιοφωνικό σταθμό. Με σιγουριά που ξεχείλιζε, είχε πει, «θυμηθείτε το, αυτή η Βουλή θα ψηφίσει εκλογικό νόμο». Πού στήριζε τη βεβαιότητά του, δεν το εξήγησε.
Πώς όμως μπορεί να προκύψει η αναγκαία πλειοψηφία των 2/3; Με δεδομένη τη διαφαινόμενη άρνηση Μητσοτάκη -γιατί να συμφωνούσε στη μείωση του bonus ο αρχηγός του κόμματος που σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να προηγείται;- όπως και ότι ουδείς θα ήθελε να προστρέξει στη συνεννόηση με τη Χρυσή Αυγή, τότε αυτό σημαίνει ότι τα κυβερνητικά σχέδια της κυβέρνησης θα πρέπει να τα υποστηρίξουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, και η Ένωση Κεντρώων (οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι).
Αλλά ακόμη και το ΚΚΕ θα πρέπει να συμφωνήσει, παρότι δεν συνηθίζει πάντως να έρχεται σε συνεννόηση με τα άλλα κομμάτια του πολιτικού τόξου. Αν και στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός «ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου», γνωστοποιούσε με ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.
Το τι απάντησε ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ δεν το μάθαμε ποτέ....
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου