Σε εκκρεμότητα παραμένει -παρότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που έγινε γνωστό- το ζήτημα αποχαρακτηρισμού εκτάσεων από ορεινές και μειονεκτικές σε πεδινές, που άφησε χιλιάδες κτηνοτρόφους της χώρας, χωρίς χρήματα κατά τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης. Οι περιοχές που επλήγησαν από την κατηγοριοποίηση είναι συνολικά 111, ορεινά χωριά ως επί το πλείστον, στα οποία οι παραγωγοί δύσκολα τα φέρνουν βόλτα.
Ένα χρόνο σχεδόν (Ιούνιος 2015), μετά τις δεσμεύσεις Αποστόλου ότι σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το πρόβλημα που, κατά το υπουργείο, οφείλεται στη μεταβολή της διοικητικής δομής, λόγω... Καλλικράτη, θα επιλυθεί, βρισκόμαστε στο ίδιο σχεδόν σημείο.
Και λέμε σχεδόν, γιατί σύμφωνα με νεότερη απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ερώτηση κυβερνητικών βουλευτών, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό περιοχών ως ορεινές και μειονεκτικές και την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «O χαρακτηρισμός μιας ενότητας έχει πραγματοποιηθεί βάσει της ενσωμάτωσης των χωρικών πληροφοριών στο χαρτογραφικό υπόβαθρο και στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Σ.Α.Α.) όπως αυτές απεικονίζονται στο Καλλικρατικό σύστημα διοικητικής δομής της χώρας σε επίπεδο ενοτήτων αναφοράς».
Για τις προαναφερθείσες λοιπόν ενότητες και προκειμένου να γίνει ο ορθός χαρακτηρισμός τους εντός του Σ.Α.Α. και ο διαχωρισμός τους σε ορεινές, μειονεκτικές, λοιπές ή πεδινές, εφαρμόστηκε τεχνική επεξεργασία, κατά την οποία ο χαρακτηρισμός κάθε ενότητας αναφοράς πραγματοποιείται σύμφωνα με την περιοχή που βρίσκεται η πλειοψηφία των τεμαχίων της με βάση την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2014.
«Τέλος σημειώνεται ότι, την παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω διερεύνηση και επεξεργασία ως προς τον χαρακτηρισμό των ενοτήτων αναφοράς. Αυτό δρομολογείται με την συνεργασία του ΟΠΕΚΕΠΕ, των περιφερειακών υπηρεσιών και των τοπικών φορέων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες που πιθανόν υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Μετά το πέρας της επεξεργασίας αυτής, θα ακολουθήσει επαναχαρακτηρισμός των ενοτήτων αναφοράς όπου προκύψει ανάγκη», σημειώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Εν κατακλείδι, τονίζεται στην απάντηση, «η κυβέρνηση έχει ως στόχο να εξορθολογίσει το γραφειοκρατικό και πολύπλοκο σύστημα καταβολής ενισχύσεων απαλλαγμένο πλέον από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Αποσκοπεί με τον τρόπο αυτό στην διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος απαλλαγμένο από τα κοινοτικά πρόστιμα για τυχόν παρατυπίες και λάθη. Βασικό μέλημα είναι η ενίσχυση του μικρού και μεσαίου αγρότη παρέχοντας ένα σταθερό και ολοκληρωμένο σύστημα για τον υπολογισμό και την καταβολή ενισχύσεων.
Ο συνδυασμός των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, της τεχνογνωσίας του αγροτικού κόσμου, της παροχής των κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων και ο ακριβής υπολογισμός και έλεγχος αγροτικών ενισχύσεων αποτελούν το έναυσμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων».
agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου