Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Tο μπαλάκι στους βουλευτές...




Ποιοι θα σηκώσουν τη σημαία του αντάρτικου;..

Από τα «μαρμαρένια αλώνια» του «Χίλτον» στα «μαρμαρένια αλώνια» της Βουλής. Μετά το γράψε - σβήσε και τις διαρροές για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, ο...
κύβος ερρίφθη και πλέον οι βουλευτές καλούνται τις επόμενες ημέρες να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Εν μέσω απεργιών και κινητοποιήσεων, τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια έρχονται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και το μόνο που μένει να αποδειχθεί είναι το αν κάποιοι θα σηκώσουν (μέχρι το τέλος άραγε;) τη σημαία του αντάρτικου και κατά πόσο θα λειτουργήσουν τα κομματικά αμορτισέρ!

Αν και τα πάντα παραμένουν ρευστά, καθώς η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς «τρέχει», υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτήν τη φορά η κυβέρνηση να μην ακολουθήσει τον «αγαπημένο» δρόμο τού... κατεπείγοντος, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με ιδιαίτερα κρίσιμα και «δύσκολα» νομοθετήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάθεση του... «δύο σε ένα» νομοσχεδίου (ασφαλιστικό και φορολογικό) στη Βουλή θα γίνει την Παρασκευή, αν όχι αργά το βράδυ της Πέμπτης, και θα περιλαμβάνει τρία κεφάλαια: συνταξιοδοτικό του Δημοσίου, ασφαλιστικό ιδιωτικού τομέα, φορολογικό. Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, προβλέπει την εισαγωγή του νομοθετήματος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για επεξεργασία και συζήτηση τη Μεγάλη Εβδομάδα, από Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο προβλέπεται να εισαχθεί στην ολομέλεια την Εβδομάδα της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα, ενώ η ψήφισή του αναμένεται να ολοκληρωθεί την εβδομάδα που θα αρχίσει να «τρέχει» μετά την Κυριακή του Θωμά.

Με άλλα λόγια, μια διαδικασία που θα τραβήξει, αν δεν ανατραπεί κάτι δραματικά, και που θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο... εκτόνωσης στα «μέτωπα» που θα ανοίξουν οι «καυτές» ρυθμίσεις και διατάξεις του νομοθετήματος, ενώ, παράλληλα, θα υπάρχει «ανοιχτό παράθυρο» για την προσθαφαίρεση κομματιών που ενδεχομένως θα προκύψουν από τις συζητήσεις και τα «θέλω» των δανειστών, που φτάνουν ακόμα και μέχρι τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή.

Δεν έχει περάσει, εξάλλου, μεγάλο διάστημα από την ημέρα που ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε για τις «άψε - σβήσε» διαδικασίες νομοθέτησης που επιβάλλουν οι θεσμοί κάνοντας λόγο για «καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας», αλλά και για τα εμπόδια που βάζουν στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης οι εταίροι με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ρόλου της Βουλής.

«Όπως καταλαβαίνετε, η εικόνα θα ήταν πολύ καλύτερη αν μπορούσε η Βουλή να νομοθετεί απερίσπαστη από το καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή από το περιοριστικό καθεστώς των συνεχών ελέγχων, δεσμεύσεων και μνημονίων. Πρέπει να είμαστε καθαροί και ειλικρινείς» είχε τονίσει σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Βουλής.

«Να ξέρετε τι πιέσεις δεχόμαστε γι’ αυτά τα “επείγοντα και κατεπείγοντα”, και δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ούτε των υπουργών ούτε της κυβέρνησης. Είναι δυστυχώς απόρροια αυτών των πολύχρονων πλέον δεσμεύσεων, των καταναγκασμών, των ελέγχων και των περιορισμών» είχε σημειώσει τότε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης...

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 




topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου