Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Άνοιξε το TAXISnet – Δείτε τα ποσά του φόρου – Αναλυτικά παραδείγματα ανά κατηγορία




Άνοιξε πριν από λίγο η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα μπορεί να γίνεται μέχρι τέλος Απριλίου και εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εκκαθάριση όσοι προκύψει ότι πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το ποσό σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Δείτε αναλυτικά πώς υπολογίζεται ο φόρος



Στο σύστημα έχουν ήδη ενσωματωθεί τα στοιχεία για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, οι τόκοι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και οι αμοιβές από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

Αυτήν τη στιγμή η πρόβλεψη για την καταβολή των φόρων έχει ως εξής:

Την 1η δόση έως τέλος Ιουλίου

Τη 2η δόση έως τέλος Σεπτεμβρίου

Την 3η δόση έως τέλος Νοεμβρίου

Πως θα δηλωθούν φέτος τα εισοδήματα αγροτών, ενοικίων και μερισμάτων

Αυξημένη προσοχή απαιτείται εφέτος στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα, εισοδήματα από ενοίκια, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και απαιτείται ειδική προσοχή στις εν λόγω κατηγορίες.

Το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα θεωρείται πλέον εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2015 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3. Το Ε3 πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί πριν από το Ε1. Το καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα όσων έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία, ανεξαρτήτως της τήρησης απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, προκύπτει με λογιστικό προσδιορισμό (με τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε3), ενώ για τους μη επιτηδευματίες φορολογείται εξ ολοκλήρου καθ’ όσον δεν αναγνωρίζονται δαπάνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από επιτηδευματία είναι να συμπληρωθεί και να υποβληθεί πρώτα το έντυπο Ε3.

Στον υποπίνακα Δ2 του Πίνακα 4 της φορολογικής δήλωσης θα αναγράφονται τα εισοδήματα από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων . Τα πεδία πρέπει να συμπληρωθούν στους βασικούς κωδικούς 101-108, 111-114, 129-134 και 141-150 του υποπίνακα Δ2 . Τα ποσά που πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς αυτούς είναι τα πάσης φύσεως εισοδήματα από ακίνητα. Τα συγκεκριμένα ποσά μεταφέρονται και συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα Τaxisnet στους συγκεκριμένους κωδικούς αμέσως μόλις ο φορολογούμενος ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2 «Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας», η οποία πρέπει να προηγηθεί της υποβολής της δήλωσης Ε1.

Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει εφέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην τρίτη σελίδα. Η ξεχωριστή αναγραφή των ποσών αυτών κρίνεται αναγκαία προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος και για αυτά. Ωστόσο, για να δηλωθούν τα ποσά αυτά εφέτος σε ξεχωριστούς κωδικούς και να μη φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία αποτελούν εισόδημα από κεφάλαιο και θα πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστό πίνακα του έντυπου Ε1, στον Πίνακα 4Δ1. Στον πίνακα αυτόν δηλώνονται όχι μόνο τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2015 αλλά και ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα όπου προβλεπόταν ή ο φόρος που αυτοαποδόθηκε ή ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή εφόσον η αλλοδαπή είχε δικαίωμα φορολόγησης.Στον Πίνακα 4Δ1 δηλώνονται και τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρείες όλων των νομικών μορφών, περιλαμβανομένων και των προσωπικών εταιρειών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Ομοίως δηλώνονται και οι τόκοι που εισπράττονται από κάθε αιτία.

Στις περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση έχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αυτά τα εισοδήματα, όπως για τους τόκους καταθέσεων ημεδαπών τραπεζών, τα μερίσματα εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετοχών κ.τ.λ., θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στους φορολογουμένους.

Στον πίνακα 4 του εντύπου Ε1 στους κωδικούς 829-830 συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα, ενώ στους κωδικούς 865-866 συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή επιχείρηση. Στους κωδικούς 867-868 συμπληρώνεται ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε για μεταβίβαση τίτλων στο εξωτερικό, σε χώρα που είχε δικαίωμα φορολόγησης, ενώ στους κωδικούς 871-872 συμπληρώνεται η ζημιά από την πώληση τίτλων η οποία δύναται να μεταφέρεται για πέντε έτη προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία.

Με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και φέτος όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ (εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου) ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Η ίδια κλίμακα θα εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αναλυτικα τα βήματα
Βήμα πρώτο:
Ελέγξτε όλα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία στον πίνακα 1: Όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό Δελτίου Ταυτότητας κλπ, το δικό σας και του/της συζύγου (αν υπάρχει).
Εάν υπάρχει κενό ή λάθος στα στοιχεία αυτά κάντε τη διόρθωση.
Βήμα δεύτερο:
Στον πίνακα 1 θα πρέπει να συμπληρώσετε ή να διορθώσετε εάν είναι λάθος τον ΑΜΚΑ (τον δικό σας ή και του/της συζύγου σας).
Βήμα τρίτο:
Πρέπει να κάνετε επιβεβαίωση των στοιχείων για να σας επιτραπεί η συνέχεια για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης του 2016.
Βήμα τέταρτο:
Με βάση τη βεβαίωση από το λογιστήριο για τη μισθοδοσία σας ή αν είστε συνταξιούχος με βάση τη βεβαίωση του ασφαλιστικού Ταμείου θα πρέπει να πάτε στον πίνακα 4Α και στις παραγράφουν 1,2,3,10,11,12 για να κάνετε την αντιστοιχία των ποσών.
Βήμα πέμπτο:
Στον υποπίνακα 4Δ1 στην παράγραφο 3 θα πρέπει να συμπληρώσετε τυχόν τόκους από καταθέσεις.
Προσοχή. Εάν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί το ποσό των τόκων θα πρέπει να συμπληρωθεί ολόκληρο σε όλους τους δικαιούχους.Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς μεταφέρεται στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για τη σύζυγο.
Στους κωδικούς 675-676 δηλώνονται οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.
Βήμα έκτο:
Στον πίνακα 5.1 αναγράφονται τα στοιχεία για τα ακίνητα. Κάνοντας “κλικ” στα κίτρινα “κουτάκια” μπορείτε να κάνετε τον σχετικό έλεγχο και τις διορθώσεις εάν χρειάζονται.
Εάν υπάρξουν διορθώσεις θα πρέπει να κάνετε “κλικ” στο στοιχείο “μεταφορά στη δήλωση”.

Βήμα έβδομο:
Στον πίνακα 5.1γ θα δείτε τα στοιχεία για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Κάνοντας “κλικ” στα κίτρινα κουτάκια μπορείτε να κάνετε διορθώσεις.
Βήμα όγδοο
Μην κάνετε καμία κίνηση στον κωδικό 049 του πίνακα 7. Για εφέτος δεν χρειάζεται υποβολή αποδείξεων.
Βήμα ένατο:
Στον πίνα 7 υπάρχουν δυο σημαντικοί κωδική. Ο 051 για εσάς και ο 052 για τον/τη σύζυγό σας. Εδώ συμπληρώνετε το ποσό των εξόδων για ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, εξετάσεις, αγορές φαρμάκων. Το ποσό συμπληρώνεται μόνο εφόσον ξεπερνάει το 5% του εισοδήματος.
Βήμα δέκατο:
Για όσους έχουν παιδιά σημαντικός είναι ο πίνακας 8. Στην αριστερή πλευρά θα πρέπει να κάνετε “κλικ” στα κίτρινα κουτάκια για να συμπληρώσετε στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί όνομα, έτος γέννησης, για τα παιδιά άνω των 5 ετών τη βαθμίδα εκπαίδευση στην οποία βρίσκεται, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και εάν είναι ανήλικο και δεν υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση.
Για τα παιδιά που είναι άνω των 18 θα πρέπει να αναγραφεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Για να αποθηκευτούν οι όποιες αλλαγές θα πρέπει και πάλι να κάνετε “κλικ” στο “μεταφορά στη δήλωση”
Βήμα ενδέκατο:
Στον πίνακα 10 θα πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού καταθέσεων στον οποίο θα κατατεθεί η όποια επιστροφή φόρου.
Βήμα δωδέκατο:
Κάνοντας “κλικ” στην επιλογή συνέχεια υποβολής θα δείτε τον πίνακα με τα στοιχεία που δηλώσατε μαζί με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (χρέωση ή πίστωση). Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι οριστικό, εάν δεν είστε σίγουροι για τα στοιχεία μην συνεχίσετε. Εάν είστε σίγουροι, τότε επιλέξτε “οριστική υποβολή”.
Η δήλωσή σας θα έχει υποβληθεί και θα έχετε την ευχέρεια να την εκτυπώσετε.
pikosapikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου