Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέου τύπου εμβόλιο RNA, το οποίο μπορεί να παραχθεί μέσα σε μια εβδομάδα και επιπλέον είναι εύκολο να τροποποιηθεί ώστε να είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση διαφορετικών λοιμώξεων, επιτρέποντας έτσι στου γιατρούς να ανταποκρίνονται άμεσα σε ξεσπάσματα επιδημιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο τουεπιστημονικού εντύπου «Proceedings of the National Academy of Sciences», το εμβόλιο αποτελείται από τμήματα γενετικού υλικού του μορίου του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), τα οποία τοποθετούνται μέσα σε ένα άλλο μόριο, που μεταφέρει το RNA στα κύτταρα-στόχους. Εκεί μεταφράζεται σε πρωτεΐνες, οι οποίες πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Αντικαρκινικά εμβόλια
Οι ερευνητές του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντάνιελ Aντερσον του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, δήλωσαν ότι ήδη δοκιμάζουν την ίδια τεχνική για να αναπτύξουν αντικαρκινικά εμβόλια, που θα διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τους όγκους.
Να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής οι αμερικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει εμβόλια RNA κατά του ιού Έμπολα, του ιού της γρίπης Η1Ν1 και του τοξοπλάσματος (συγγενικού του παρασίτου που προκαλεί ελονοσία), τα οποία αποδείχθηκαν αποτελεσματικά 100% σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος
Τα περισσότερα παραδοσιακά εμβόλια συνίστανται σε μια αδρανοποιημένη μορφή του ιού ή άλλου παθογόνου μικροοργανισμού. Όμως αυτά τα εμβόλια χρειάζονται πολύ χρόνο για να παραχθούν και επιπλέον κρύβουν κινδύνους στην περίπτωση μερικών ασθενειών. Αλλου είδους εμβόλια βασίζονται σε πρωτεΐνες που παράγονται από το μικρόβιο, όμως δεν προκαλούν πάντα μια ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση.
Αντίθετα, τα εμβόλια RNA αποτελούν μια πιο ελκυστική λύση, επειδή αναγκάζουν τον οργανισμό να έχει άμεση και ισχυρή αντίδραση. Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το αγγελιαφόρο RNA στα εμβόλια υπάρχει εδώ και περίπου 30 χρόνια, αλλά έως τώρα υπήρχαν δυσκολίες, κυρίως στο να βρεθεί ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την διείσδυσή του στα κύτταρα του ασθενούς, κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνει η νέα μέθοδος.
Το εμβόλιο RNA πακετάρεται μέσα σε ένα σφαιρικό νανοσωματίδιο διαμέτρου 150 νανομέτρων, φτιαγμένο από υλικό κατάλληλα διαμορφωμένο για να δεχτεί το RNA. Το όλο φαρμακευτικό μόριο έχει παρόμοιο μέγεθος με πολλούς ιούς, πράγμα που επιτρέπει στα νανοσωματίδια με το DNA του εμβολίου να «τρυπώνουν» στα κύτταρα, εκμεταλλευόμενα τις ίδιες επιφανειακές πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν και οι ιοί για να διεισδύσουν.
Εμβόλια-τρανσφόρμερ
Τροποποιώντας κατάλληλα τη γενετική αλληλουχία του RNA, οι επιστήμονες μπορούν να σχεδιάσουν εμβόλια που παράγουν σχεδόν οποιαδήποτε πρωτεΐνη θέλουν.
Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυικά και μόλις τα νανοσωματίδια εισέλθουν στα κύτταρα, το κρυμμένο μέσα σε αυτά RNA μεταφράζεται σε πρωτεΐνες. Αυτές απελευθερώνονται και ενεργοποιούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του παθογόνου μικροοργανισμού, ενεργοποιώντας τόσο τα Τ-λεμφοκύτταρα, όσο και αντισώματα.
Στα τεστ, τα πειραματόζωα που έλαβαν μια μόνο δόση των εμβολίων, δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα της νόσου, παρόλο που είχαν εκτεθεί στους ιούς Έμπολα και Η1Ν1, καθώς και σε τοξόπλασμα.
Οι ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι ότι τα εμβόλια αυτά θα είναι ασφαλέστερα από τα εμβόλια DNA, επειδή το RNA, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του οργανισμού και να του προκαλέσει μεταλλάξεις.
Οι επιστήμονες του ΜΙΤ σχεδιάζουν να ιδρύσουν μια εταιρεία για να αξιοποιήσουν εμπορικά την εφεύρεσή τους, ενώ ελπίζουν να δημιοργήσουν εμβόλια και για άλλους ιούς, όπως τον ιό Ζίκα.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου