Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια, ή ζόμπι;...Εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του στρες τεστ ευρωπαϊκών τραπεζών την Παρασκευή άδηλο παραμένει το μέλλον της Deutsche Bank, την οποία το ΔΝΤ πρόσφατα χαρακτήρισε ως...
την πλέον επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι η κορυφαία γερμανική τράπεζα θα «περάσει» τις εξετάσεις της ΕΚΤ, παρόλο που «κόπηκε» στο τεστ αντοχής των ΗΠΑ.
Η πλέον επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο

Το ΔΝΤ έκρινε τον Ιούνιο την Deutsche Bank ως την πλέον επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο, επειδή συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη στους συστημικούς κινδύνους. Ακόμα περισσότερο και από την HSBC.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χέλμιχ, καθηγητή Διαχείρισης Ρίσκου στη σχολή Franfurt School of Finance «είναι δύσκολο να πει κάποιος αν η Deutsche Bank είναι πιο επικίνδυνη από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs, η HSBC, η Morgan Stanley ή η Barclays. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι η κορυφαία γερμανική τράπεζα διαθέτει με 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ μικρότερη κεφαλαιακή επάρκεια από τους ανταγωνιστές της τότε προσεγγίζουμε πολύ την εκτίμηση του ΔΝΤ».

«Κόπηκε» στα τεστ των ΗΠΑ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν την Deutsche Bank ακόμα και με την επενδυτική τράπεζα Lehman Bros, που κατάρρευσε το 2008 συμπαρασύροντας τη διεθνή οικονομία. Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η συσσώρευση μεγάλου αριθμού παραγώγων από την γερμανική τράπεζα. Παράγωγα είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα, με τα οποία, για παράδειγμα, εξαγωγείς διασφαλίζονται από συναλλαγματικές διακυμάνσεις ή επενδυτές προστατεύονται από αυξομειώσεις επιτοκίων. Υπάρχουν ωστόσο και παράγωγα, που «στοιχηματίζουν» σε συγκεκριμένα γεγονότα και δεν έχουν σχέση με την οικονομία.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Deutsche Bank δεν πέρασε, για δεύτερη φορά, το τεστ αντοχής στις ΗΠΑ είναι ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια.

«Θα σωθεί από το γερμανικό δημόσιο»

Στο αντίστοιχο τεστ της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (EBA) στις 29 Ιουλίου η κορυφαία γερμανική τράπεζα θα περάσει επειδή το τεστ γίνεται με διαφορετικό τρόπο, εκτιμά ο Βρετανός αναλυτής Κρίστοφερ Γουίλερ: «Το τεστ αντοχής της EBA θα μας γεμίσει με ετερόκλητα στοιχεία και αριθμούς που εν τέλει κανείς δεν κατανοεί. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η Ιταλία διαχειρίζεται διαφορετικά από την Γερμανία τα κόκκινα δάνεια. Το τεστ στις ΗΠΑ είναι πιο ξεκάθαρο τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς το αποτέλεσμα».

Ο Βρετανός αναλυτής εμφανίζεται ωστόσο πεπεισμένος ότι η Deutsche Bank είναι σε θέση να ξεπεράσει με τις δικές της δυνάμεις την κρίση. Αν χρειαστεί μάλιστα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, εκτιμά ο Κρίστοφερ Γουίλερ. Ακόμα όμως και στην απίθανη περίπτωση που τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργήσει, ο αναλυτής θεωρεί ότι το γερμανικό δημόσιο «θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την τράπεζα να λύσει τα προβλήματά της».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου