Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Διεύρυνση για να αποφύγει το λουκέτο





Μπροστά στο ενδεχόμενο «λουκέτου» θα βρεθούν από τον Σεπτέμβριο πολλά από τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, καθώς στις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού είναι να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους.

Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, ωστόσο, δείγμα των προθέσεών του έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, όταν προ μηνών, απαντώντας σε επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Bαγενά για τον τερματισμό της λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο, απάντησε ότι «το υπουργείο ξανασχεδιάζει τον θεσμό συνολικά».

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να έχει συσταθεί και επιτροπή, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και επί σειρά ετών διευθυντή σε πολλά ΔΗΠΕΘΕ Θέμη Μουμουλίδη, που επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση για την ανασυγκρότηση των ΔΗΠΕΘΕ.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να τεθεί άμεσα ζήτημα κατάργησης των θεάτρων που σήμερα είναι στην ουσία ανενεργά ή υπολειτουργούν, ενώ σε δεύτερη φάση θα τεθεί θέμα συγχωνεύσεων, ώστε τελικά να παραμείνουν από το καλοκαίρι του 2017 4-6 μητροπολιτικές σκηνές ή θέατρα που θα λειτουργήσουν στην περιφέρεια.

Όσα από τα ΔΗΠΕΘΕ δεν επιλεγούν να γίνουν μητροπολιτικές σκηνές ή δε θελήσουν οι δήμοι να συμμετάσχουν στα νέα σχήματα που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού, δε θα είναι ενταγμένα στο κύκλο χρηματοδότησης τους, κάτι που σημαίνει ότι οι δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν για την συντήρηση τους από ιδίους πόρους.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΟι πληροφορίες αυτές έχουν φτάσει και στον δήμο Ιωαννιτών, που θέλει να διατηρηθεί το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, ως μια μητροπολιτική σκηνή της Ηπείρου.

Αν και στην ουσία σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων λειτουργεί ως θέατρο όλης της Ηπείρου, στόχος είναι να εκφραστεί η ομόθυμη βούληση των αυτοδιοικητικών όλης της Ηπείρου, αλλά και ενδεχομένως να αλλάξει η φυσιογνωμία του και η δομή του πριν τεθεί ζήτημα κατάργησης ή συγχώνευσης.

Το θέμα έθεσε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ζητώντας να συζητηθεί επειγόντως στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση και πριν την καθιερωμένη παύση του Αυγούστου) ο ηπειρωτικός χαρακτήρα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Σε επιστολή προς την ΠΕΔ, η οποία κοινοποιήθηκε και στους δημάρχους όλης της Ηπείρου, ο κ. Μπέγκας τονίζει πως είναι η ώρα να συζητηθεί και να συναποφασιστεί ο τρόπος ώστε, αυτό που στην ουσία έχει αποδείξει πως είναι το ΔΗΠΕΘΙ, δηλαδή «το θέατρο όλης της Ηπείρου», να γίνει πράξη τεχνικά και λειτουργικά.

«Υπάρχουν πολλές σκέψεις για το πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη (π.χ. προγραμματική σύμβαση- συμμετοχή στο Δ.Σ. του θεάτρου που διασφαλίζει συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση του προγράμματος κ.λ.π.) και από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών είμαστε «ανοιχτοί» για να συζητήσουμε κάθε πρόταση, κάθε ιδέα που θα κατατεθεί σε αυτή την κατεύθυνση, από όλους τους δήμους της Ηπείρου και το συλλογικό μας όργανο την ΠΕΔ», αναφέρει ο κ. Μπέγκας, αναγνωρίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια η Ήπειρος στήριξε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, γεγονός που είναι και ο λόγος που δεν οδηγήθηκε στον μαρασμό, όπως άλλα περιφερειακά θέατρα ανά την Ελλάδα.

«Το ΔΗΠΕΘΕ Iωαννίνων αποτελεί έναν «πυλώνα» πολιτισμού για την Ήπειρο. Έχει καταφέρει να αναγνωρίζεται το κύρος του, έχοντας μια μακρά καλλιτεχνική πορεία 33 χρόνων με επαγγελματικές δουλειές υψηλού επιπέδου.

Είναι αυτό που στηρίζει και την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία της περιοχής μας, όπως και το μαθητικό θέατρο. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα ήταν πλήγμα για την Ήπειρο να χάσει το μοναδικό περιφερειακό της θέατρο και θα πρέπει όλοι μαζί να λάβουμε αποφάσεις που να το θωρακίζουν», καταλήγει ο κ. Μπέγκας.

«ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΧΑΘΕΙ»Την αγωνία της για τις εξελίξεις όσον αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δεν έκρυψε η πρόεδρός του Αλέκα Βακαλοπούλου, σημειώνοντας και αυτή από την πλευρά της ότι το θέατρο πρέπει να θωρακιστεί.

«Με την ιστορία και την πορεία που έχει, όντας ένα από τα τέσσερα πρώτα που ιδρύθηκαν, θα ήταν άδικο να χαθεί», τόνισε η κα. Βακαλοπούλου και επισήμανε την αναγκαιότητα να στηριχθεί από τους δήμους της Ηπείρου για να συνεχίσει τη λειτουργία και την προσφορά του.

Άλλωστε, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Η.Α.», το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι το θέατρο όλης της Ηπείρου, όχι μόνο επειδή παρουσιάζει τη δουλειά του σε όλη την περιφέρεια, αλλά και γιατί στη σκηνή του φιλοξενεί μαθητικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους από όλη την Ήπειρο, ενώ ανταποκρίνεται και σε αιτήματα για παραχώρηση στολών από το βεστιάριο του.

agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου