Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

«Δεν είναι καιρός για οράματα» για την ΕΕ εκτιμά ο Σόιμπλε. Σύγκρουση Μέρκελ- Γιούνκερ βλέπουν γερμανικές πηγές




«Έξυπνες» αντιδράσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους πολιτικούς όσον αφορά στην πορεία της Ε.Ε. ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, στον απόηχο του Brexit- ενώ επερχόμενη αντιπαράθεση Μέρκελ- Γιούνκερ διαβλέπουν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, σε μακροσκελή συνέντευξή του στην κυριακάτικη Die Welt, ο κ. Σόιμπλε εκτιμά πως «δεν είναι τώρα ο καιρός για οράματα» αλλά για «πραγματισμό και ταχύτητα κινήσεων».
«Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που θα πρέπει να σταματήσουμε τα συνήθη ευρωπαϊκά παγνίδια των Βρυξελλών, η ΕΕ περνά μια μεγάλη δοκιμασία, ίσως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να περιοριστεί η μετάδοση της «φωτιάς» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να σταματήσει η ρητορική αφύπνισης νέων προσδοκιών.
«Τι σημαίνουν οι δηλώσεις για επανίδρυση της Ευρώπης; Θέλουμε να ρίξουμε όλες τις συμφωνίες στα σκουπίδια και να αρχίσουμε από την αρχή; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη παραδέχεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον συγκλόνισε, υποστηρίζει ότι δεν είναι επί του παρόντος η συζήτηση για μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών ή και για περαιτέρω σύγκλιση της ΕΕ, με την οποία κατά βάση συμφωνεί.
Το ζητούμενο τώρα είναι να δοθούν το συντομότερο δυνατόν απαντήσεις σε ορισμένα «προβλήματα που πιέζουν», έτσι ώστε να διαπιστώσουν οι πολίτες ότι μπορούν να βασιστούν στην ΕΕ, εκτιμά, αναφέροντας ως τέτοια ζητήματα κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης και σύγκλισης ο κ. Σόιμπλε αναφέρει την ψηφιακή και ενεργειακή ένωση, την προμήθεια όπλων, τη δημιουργία ενός συνδέσμου για την επαγγελματική εκπαίδευση των νέων αλλά και την προσφυγική κρίση.
Σχετικά με τον ρόλο της Κομισιόν και στο ερώτημα για επιστροφή τμήματος των αρμοδιοτήτων της στα εθνικά κράτη ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι αυτό δεν βοηθάει. «Βασική αποστολή είναι τώρα να λύσουμε γρήγορα τα δύσκολα προβλήματα και όχι να αρχίσουμε πολύπλοκες διαδικασίες μεταρρύθμισης των συνθηκών, που χρειάζονται αποφάσεις με ομοφωνία» επεσήμανε.
Σημειώνεται πως ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ARD τόνισε την ανάγκη να «εξηγήσουμε την Ευρώπη καλύτερα στους πολίτες» ώστε να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι η απάντηση σε πολλές από τις ανησυχίες τους, συμπληρώνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις μεμονωμένες χώρες πρέπει να προηγηθούν. «Το πρόβλημα δεν είναι οι συνταγές, αλλά το ότι δεν εφαρμόζεται και αυτό μέχρι πρόσφατα το λέγαμε όλοι – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δεν τηρούνται οι κανόνες, δεν φταίνε οι κανόνες, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρούνται. Δεν έχουμε έλλειμμα από χρέη, ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι το έλλειμα αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις διοικητικές δυνατότητες και αυτό πρέπει αναλόγως να διευθετηθεί. «Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με το να πληρώνουν άλλοι, διότι, αυτό που είπε ο κ. Γκάμπριελ στους ανθρώπους στην Αθήνα, ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, αυτό πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά», ανέφερε.
Επερχόμενη σύγκρουση Μέρκελ- Γιούνκερ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξελίσσεται σε «μέρος του προβλήματος», εκτιμά η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της νίκης του Brexit στη Βρετανία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Sunday Times, ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί επειδή φέρεται να «επιχαίρει» για τη νίκη του Brexit στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντάς την ευκαιρία να ασκήσει πιέσεις με σκοπό την περαιτέρω ευρωπαϊκή σύγκλιση/ ενσωμάτωση.
Η Άνγκελα Μέρκελ, ως εκ τούτου- σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα- θεωρείται ότι εκτιμά πως ο Γιούνκερ έχει εξελιχθεί σε «μέρος του προβλήματος. «Ο Γιούνκερ ξανά και ξανά ενήργησε εναντίον του κοινού συμφέροντος, και η αντίδρασή του στο βρετανικό δημοψήφισμα ήταν επιζήμια» δήλωσε στους The Sunday Times Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι, αν και δεν είναι ώρα για θεσμικές αντιπαραθέσεις, η πίεση για να παραιτηθεί ο Γιούνκερ θα γίνει μεγαλύτερη και η Μέρκελ θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα το επόμενο έτος.
Επίσης, η ρητορική του πάνω σε θέματα ανεξαρτησίας της Β. Ιρλανδίας και της Σκωτίας – και η συνάντησή του με τη Νίκολα Στέρτζον του SNP στις Βρυξέλλες- έχει εκληφθεί ως «προκλητική άνευ λόγου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου