Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Πόσο έτοιμη ήταν η ελληνική στρατιωτική μηχανή στην κρίση της Τουρκίας; Τα συμπεράσματα




Η κρίση που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία,χρειαζόταν άμεσο χειρισμό από την Ελλάδα, η οποία ξαφνικά είδε τη γειτονική χώρα να μπαίνει σε μια μεγάλη περιπέτεια. Κι όταν η ..Άγκυρα μπαίνει σε περιπέτειες πρέπει να ανησυχούμε.

Δεν ήταν άσκηση,ήταν κανονική κρίση που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει που θα καταλήξει. Τουλάχιστον τις πρώτες ώρες. Γι΄ αυτό και έχουν σημασία τα συμπεράσματα που προέκυψαν.
Πρώτα απ΄ όλα για το προσωπικό των ΕΔ. Δεν είναι είδηση αλλά πρέπει να αναφέρεται ειδικά αυτή τη περίοδο. Άπαντες ανταποκρίθηκαν άμεσα στις ανακλήσεις προσωπικού. Οι κρίσιμες μονάδες “γέμισαν” κόσμο σε χρόνο ρεκόρ. Και μάλιστα σε μια μέρα και μια περίοδο που στην Ελλάδα όλα λειτουργούν ράθυμα λόγω θέρους. Δεν ισχύει για τις ΕΔ.
Ειδικά στην ΠΑ,στα αεροδρόμια από τα οποία αν χρειάζονταν θα απογειώνονταν μαχητικά αεροσκάφη, η ετοιμότητα έφθασε σε “κόκκινα επίπεδα”, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Τα μαχητικά αεροσκάφη “φορτώθηκαν” με ότι έπρεπε να φορτωθούν και οι πιλότοι τέθηκαν σε ετοιμότητα 3 λεπτών.
Ο Στόλος επίσης ανταποκρίθηκε θετικά.
Ο Στρατός Ξηράς όπου χρειάστηκε πήρε πολύ γρήγορα τα προληπτικά μέτρα που κρίθηκαν αναγκαία.
Όλες οι κινήσεις παρκολουθήθηκαν και καθοδηγήθηκαν από το ΕΘΚΕΠΙΧ στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο δοκιμάστηκε κι αυτό για πρώτη φορά υπό την λογική και τις διαταγές του Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Βαγγέλη Αποστολάκη. Οι διαφορές που εντόπισαν πολλά από τα στελέχη σε σχέση με άλλες κρίσεις που διαχειρίστηκαν είναι ότι αυτή τη φορά το σύστημα ήταν πολύ πιο πρακτικό, γρήγορο και αποτελεσματικό.
Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ούτε στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου