Το κράτος του «δεν πληρώνω»: Πάνω από 8 δισ. τα χρέη του σε ιδιώτες
Νέες διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» αναμένεται να προκαλέσει η αποτύπωση επιπλέον 2,2 δις. ευρώ στο «καλάθι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Συσσωρευμένες υποχρεώσεις από συντάξεις που δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί αλλά και πρόσθετες οφειλές από επιστροφές φόρων που δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί, ήρθαν να προστεθούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 8 δις. ευρώ. Πίσω από το ξαφνικό «φούσκωμα» που φέρεται να έγινε κατόπιν πιέσεων των θεσμών και ειδικά του νομισματικού ταμείου, κρύβεται έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.
Το ζητούμενο είναι να διατεθούν πρόσθετοι πόροι από την δανειακή σύμβαση των 83 δις. ευρώ για να «καθαρίσει» το δημόσιο με τις υποχρεώσεις του, εκκαθαρισμένες και μη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συνεπάγεται και αύξηση της ρευστότητας στην αγορά καθώς θα επιταχυνθεί η επιστροφή οφειλών της εφορίας προς τους ιδιώτες.
Ο γρίφος των ληξιπρόθεσμων
Με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο, το δημόσιο θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2017. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μετά την ενσωμάτωση στο «καλάθι» των υποχρεώσεων επιπλέον 2,2 δις. ευρώ συγκριτικά με τα όσα χρέη εμφανίζονται στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης. Εκτός και αν συναποφασιστεί με τους θεσμούς να διατεθούν επιπλέον κονδύλια της δανειακής σύμβασης.
Άλλωστε, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν θα απορροφήσουν το σύνολο των 25 δις. ευρώ που εξαρχής προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίησή τους, υπάρχουν «αδιάθετα» αυτή τη στιγμή από τα εγκεκριμένο ύψος του δανείου ύψους 83 δις. ευρώ.
Το επόμενο διάστημα, θα φανεί –ενδεχομένως μέχρι το τέλος της β’ αξιολόγησης- αν θα τροποποιηθεί το ύψος των κεφαλαίων που προορίζονται για την αποπληρωμή των οφειλών. Μόνο με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, θα πρέπει κανονικά να εκταμιευτούν 1,8 δις. ευρώ για τα χρέη, πέραν των 1,7 δις. ευρώ που εγκρίθηκαν την Τρίτη στη συνεδρίαση του ESM.
Όπως προέκυψε από το κείμενο των θεσμών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτιμώνται πλέον στα 8,045 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό, το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση στο τέλος Σεπτεμβρίου, είναι κατά τουλάχιστον 2 δις. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με τις λήξιπρόθεσμες οφειλές που εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών μέσα από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Αυγούστου για τα οποία είναι εφικτή και η άμεση σύγκριση:
1. Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έφταναν στο τέλος Αυγούστου στα 4,921 δις. ευρώ ή στα 6,262 δις. ευρώ αν προστεθούν και οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα.
2. Με βάση τα στοιχεία των θεσμών για τον Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων, έφταναν στα 8,439 δις. ευρώ τον Αύγουστο.
Για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο των θεσμών, συμπεριλαμβάνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και οι οφειλές που προκύπτουν από συντάξεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη απονεμηθεί ή υπολογιστεί. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα με τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις ακόμη και για χρονικό διάστημα άνω των 2 ετών σε ορισμένα ταμεία. Για να προκύψει το ποσό των 8,045 δις. ευρώ, οι θεσμοί προσθέτουν τα ακόλουθα ποσά:
1. Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων της γενικής κυβέρνησης οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν στα 3,615 δις. ευρώ (από 3,907 δις. ευρώ τον Αύγουστο και 5,039 δις. ευρώ τον Ιούνιο).
2. Τις επιστροφές φόρου που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δικαιούχους και οι οποίες αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, από τα 1,341 δις. ευρώ, στα 1,439 δις. ευρώ.
3. Τις επιστροφές φόρου οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία. Αυτό το κονδύλι, το εκτιμούν στα 1,4521 δις. ευρώ έναντι 1,439 δις. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο αλλά και στο τέλος Αυγούστου.
4. Τις συντάξεις στους νέους συνταξιούχους που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί και οι οποίες υπολογίζονται στα 1,412 δις. ευρώ.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου