Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Το απόγευμα της Δευτέρας η Διάσκεψη των Προέδρων για το νέο ΕΣΡ
Στις 5 το απόγευμα της Δευτέρα θα επιχειρήσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.

Απαντώντας για το θέμα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχολίασε «Αύριο το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε πως στην αυριανή Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Εξάλλου, το πρωί της Δευτέρας, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τη διάταξη αυτή, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουν δηλώσει πως δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Πολύδωρα. Η ΝΔ υποστηρίζει πως το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ και ζητάει από την κυβέρνηση «να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει συνταγματική ρύθμιση στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15. Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά. Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλει στη συγκρότηση ΕΣΡ» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Από την πλευρά του, ο Βύρωνας Πολύδωρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για τακτικισμό ενώ είπε πως «Η ηγετική ομάδα της ΝΔ ενδεχομένως δεν με θέλει γιατί δεν είμαι φίλος του Χριστοφοράκου».

«Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη πως απαιτείται μια άλλη συναινετική λύση, σημειώνοντας πως πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να αναβληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή σύνθεση για το ΕΣΡ, ενώ πρότεινε για την θέση του Προέδρου τον Σταύρο Δήμα.

To Ποτάμι υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να συναινέσει και να ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε «παζάρια και παιχνίδια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου