Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΙΣΑ: Θα Προσφύγουμε Στη Δικαιοσύνη Για Την Κοστολόγηση Νέων Ιατρικών Πράξεων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) χαιρετίζει την κοστολόγηση νέων ιατρικών πράξεων, αλλά επιφυλάσσεται να προσφύγει δικαστικά κατά του ύψους της ιατρικής αμοιβής και της πεισματικής άρνησης της πολιτείας να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η κοστολόγηση νέων ιατρικών εξετάσεων αποτελεί αναμφισβήτητα υποχρέωση της πολιτείας με βάση τη συνταγματική προστασία της υγείας. Ωστόσο, η κοστολόγηση νέων πράξεων χωρίς την αυτονόητη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αυτόματα σημαίνει μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων για την υγεία των πολιτών.
«Είναι απαράδεκτη η κοστολόγηση όταν παραγνωρίζει και δεν στηρίζεται στο κόστος του μέσου ορθολογικά οργανωμένου εργαστηρίου για την πραγματοποίηση κάθε μίας ιατρικής εργαστηριακής πράξης (πρβλ. ενδεικτικά και χαρακτηριστικά την τροπονίνη ορού που κοστολογείται με 15€), αλλά και όταν, με τον τρόπο που γίνεται, τελικώς οδηγεί αυτονόητα στην αύξηση του clawback που επιβαρύνονται οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί και τα εργαστήρια ή πολυϊατρεία, τα οποία αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας. Έτσι και πάλι η εκτέλεσή των πράξεων (μετά την αφαίρεση των ως άνω επιβαρύνσεων) οδηγεί στην πραγματοποίησή τους κάτω του κόστους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.
Ο ΙΣΑ προτίθεται να διαμαρτυρηθεί άμεσα με επιστολή του προς τους συναρμοδίους Υπουργούς, αλλά και επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου