Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Χωρίς προσωπικό και εργαλεία στα χειρουργεία.. Η κατάσταση σε Χατζηκώστα, Φιλιάτες και Πρέβεζα




Δημόσια νοσοκομεία στην «εντατική», «τραυματισμένα» από την έλλειψη υλικών, αιθουσών και χειρουργείων, «σκουριασμένα» από εξοπλισμό εικοσαετίας και «ακρωτηριασμένα» από στελέχη και έλλειψη οικονομικών πόρων.

Τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάσουν 46 νοσηλευτικά ιδρύματα καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η λίστα αναμονής φθάνει ακόμη και τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να μην καταλήγουν σχεδόν ποτέ στο χειρουργείο, είτε γιατί χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, είτε, έχασαν τη μάχη για την ζωή γιατί δεν είχαν χρήματα να αναζητήσουν άλλη θεραπεία.
«Η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία: «η υποστελέχωση των χειρουργείων από νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο νοσοκομείο, σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, στην Ήπειρο, την τιμητική τους έχουν τρία νοσοκομεία και τα χειρουργεία τους. Το Νοσοκομείο Φιλιατών, Πρέβεζας και το Χατζηκώστα.
Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Τα χειρουργεία λειτουργούν στην νέα πτέρυγα εδώ κι έναν χρόνο, με χειρουργικά κρεβάτια (1) 14 ετών, (1) 19 ετών και (1) 25 ετών. Από τις τρείς αίθουσες οι δύο έχουν ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Τα χειρουργεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργασιακά εξαντλημένο, εξουθενωμένο και υποστελεχωμένο προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών προς όφελος των ασθενών.
Υπερβάλουν εαυτό τόσο το Ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί οι χρωστούμενες άδειες ξεπερνούν τις 110 ημέρες. Εφημερεύει καθημερινά και την νύχτα με έναν νοσηλευτή-τρια και έναν on call.
29. Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»: Γενικά χρειάζεται ανανέωση όλος ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των χειρουργείων. Το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο. Χρειάζεται ενίσχυση. Εξουθενωμένο εργασιακά. Υπερβάλουν εαυτό και προσφέρουν νοσηλεία προς όφελος των ασθενών.
Γ.Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Η εκτίμηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου και πρότασή τους είναι ότι απαιτείται η ολική ανακατασκευή του χώρου των χειρουργείων και προμήθεια νέου εξοπλισμού.
Δεν υπάρχει σύστημα απαγωγής των αναισθητικών αερίων. Υπάρχουν (4) αίθουσες χειρουργικές, (2) κεντρικές (γενικής χειρουργικές και ορθοπεδικό) (1) σηπτικό και (1) κυστεοσκοπήσεων, με (4) αντίστοιχα κρεβάτια. Και τα τέσσερα (4) χρήζουν αντικατάσταση.
Το γενικό χειρουργικό είναι 25ετίας, το ορθοπεδικό 25ετίας, το σηπτικό 10ετίας, το κυστεοσκοπήσεων έχει μεταφερθεί από το Κ.Υ ΠΑΡΓΑΣ. Το Ακτινολογικό μηχάνημα του χειρουργείου C-ARM παρουσιάζει συνέχεια βλάβες και χρήζει άμεσης αντικατάστασης ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Για την εύρυθμη λειτουργία του χειρουργείου χρειάζονται (3) επιπλέον εκπαιδευμένοι νοσηλευτών πέραν των υπηρετούντων (9).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου