Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ο εφτάψυχος Ραχόι πάλι πρωθυπουργός -Ο πολιτικός που επέζησε της κρίσης




Μετά από 320 ημέρες κενού εξουσίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διαδέχεται τον εαυτό του, σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πολιτικό κλίμα.
Με 170 ψήφους υπέρ, 111 κατά και 68 αποχές, ο κ. Ραχόι μπορεί πλέον νασχηματίσει κυβέρνηση παρόλο που αρκετοί βουλευτές των Σοσιαλιστών δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή και καταψήφισαν τον Μαριάνο Ραχόι.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη των Ciudadanos καθώς και την «σιωπηρή αποδοχή» αρκετών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που απείχαν από την ψηφοφορία.
Ο Ραχόι χρειαζόταν απλή πλειοψηφία στη Βουλή για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην εξουσία.
«Η Ισπανία εισήλθε σε μια νέα εποχή, την εποχή της συλλογικής ανοικοδόμησης, της κοινής ευθύνης» ήταν η δήλωση κλειδί του 61χρονου Μαριάνο Ραχόι, στην ομιλία του στη βουλή. Ο Ραχόι αποδεικνύεται ο πιο εφτάψυχος πολιτικός της Ισπανίας αλλά και ο λιγότερο δημοφιλής και χαρισματικός. Οι βουλευτές αρνήθηκαν να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη ψηφοφορία, αλλά σήμερα η υποψηφιότητά του έγινε δεκτή, μετά από 310 ημέρες κενού εξουσίας. «Το μεγαλύτερο χάρισμα αυτού του αινιγματικού και ανεξήγητου πολιτικού είναι η υπομονή του. Αυτή του επέτρεψε να επιβιώσει όλων», έγραψε ο αρθρογράφος Raul del Pozo.
Πράγματι, αυτός ο φλεγματικός πολιτικός από την περιοχή της Γαλικίας δεν σταματάει να εκπλήσσει τους Ισπανούς. Ενώ δηλώνει ότι είναι ένας απλός τεχνοκράτης, τελικά μετά από την χειρότερη θεσμική κρίση που γνώρισε η Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, ο Ραχόι είναι αυτός που βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Μετά από τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατόρθωσε να είναι πρώτο κόμμα, χωρίς πλειοψηφία, και βρίσκεται σήμερα επικεφαλής της Ισπανίας για άλλα τέσσερα χρόνια.
Η πρωθυπουργία του δεν θα είναι εύκολη. Μη διαθέτοντας παρά 137 βουλευτές στους 350, ο Ραχόι θα πρέπει να βρει κοινά σημεία με τους σοσιαλιστές, τους ακροαριστερούς Podemos και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.
Ο Ραχόι δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός ούτε στα κόμματα ούτε στους πολίτες. Ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, όλοι συμφωνούν ότι είναι μη χαρισματικός, ότι οι ομιλίες του είναι βαρετές όπου μιλάει πάντα για «κοινή λογική», ενώ δεν έχει το χάρισμα της διαπαιδαγώγησης. Ωστόσο, όλοι παραδέχονται, ακόμη και οι αντίπαλοί του ότι έχει μια μοναδική ικανότητα να δέχεται και να δίνει χτυπήματα.
«Αυτό που εντυπωσιάζει το περισσότερο στον Ραχόι είναι η ικανότητά του να ανθίσταται σε όλα τα σοκ. Είναι ένα είδος αδιάβροχου και ακόμη και τα χειρότερα πράγματα να συμβούν δεν φαίνεται να τον επηρεάζουν», δηλώνει ο συγγραφέας Javier Marías.
Και πράγματι κανείς πολιτικός δεν άντεξε τόσα χρόνια, σε τέτοιο κλίμα. Από το 2012 τα σκάνδαλα διαφθοράς έπεσαν σαν βροχή πάνω στο ισπανικό συντηρητικό κόμμα. Ο ταμίας του κόμματός του, Luis Bárcenas, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή με την κατηγορία ότι έκρυψε μια περιουσία 47 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία.
Κατόρθωσε να φέρει ανάπτυξη
Την ίδια ώρα ο Ραχόι χρειάστηκε να χειριστεί μια σοβαρή οικονομική κρίση και ένα σκληρό μνημόνιο. Κι όμως, υπό την ηγεσία του η Ισπανία ανεβάζει στροφές στην ανάπτυξη με 2,6% το 2016. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ραχόι μένει στάσιμος σε ποσοστά, παρά τα σκάνδαλα και την κρίση, σε αντίθεση με το σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο καταρρέει χωρίς σταματημό.
Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Ραχόι θα πρέπει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με τα άλλα κόμματα, παρότι δεν του αρέσει καθόλου ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Και δείχνει ότι το γνωρίζει καθαρά. «Θα πολιτευτώ με το χέρι απλωμένο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχω, ώστε να βρεθεί συμφωνία με τα άλλα κόμματα», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη.
Παραμένει φιλελεύθερος
Ο Ραχόι ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα κάνει με τίποτα πίσω σε τρία σημεία-φάρους της κυβέρνησής του: απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, νόμοι για φιλελεύθερη και ιδιωτική παιδεία και ασφάλεια, δηλαδή ο νόμος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι για τα τρία αυτά θέματα θα βρεθεί σε μάχες με την αριστερή αντιπολίτευση. Επιπλέον, για να ανταποκριθεί στο δημοσιονομικό πρόγραμμα και να κρατήσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% για το 2017, οι Βρυξέλλες θα υποχρεώσουν τον Ραχόι να κόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 5 δις ευρώ.
«Θα κυβερνήσω θέμα προς θέμα», δήλωσε ο Ραχόι. Πράγματι, η διασπορά του κοινοβουλίου θα τον υποχρεώσει για κάθε νόμο να αναζητήσει συμμαχίες και υπάρχει κίνδυνος η αντιπολίτευση να βάζει φραγμό σε πολλές πρωτοβουλίες του. Ο Ραχόι υποσχέθηκε ότι θα κάνει τριμερείς συμμαχίες, με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους για να αλλάξει το ασφαλιστικό, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και για την παιδεία.
«Το πρόβλημα είναι ότι ο Ραχόι μένει προς το παρόν σε θολές υποσχέσεις και σε αφηρημένες έννοιες. Δεν είναι συνηθισμένος να συμμαχεί με τους αντιπάλους του και αυτό θα παρουσιάσει πρόβλημα», δηλώνει ο αναλυτή Jesus Maraña, της εφημερίδας Infolibre.
Την Παρασκευή η ορκωμοσία
Ο Μαριάνο Ραχόι έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας την Πέμπτη, μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης σήμερα από το ισπανικό κοινοβούλιο, με την οποία επιστρέφει στην εξουσία, την ώρα που τερματίζεται το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων 10 μηνών στην χώρα. «Θα ανακοινώσω την κυβέρνηση την Πέμπτη το απόγευμα και θα ορκιστούν την Παρασκευή. Έχω ήδη μιλήσει με τον βασιλιά Φελίπε», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφος μετά την ψηφοφορία.



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου