Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Σταθμός ο… Σταθμός Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου





Ο Σταθμός Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου ανήκει στην Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων. Στεγάζεται στην οδό Λουκή Ακρίτα 54 και δέχεται τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και τους ανασφάλιστους πολίτες εντελώς δωρεάν. Στο χώρο του στεγάζονται τα παρακάτω ιατρεία:

Παιδιατρικό ιατρείο
Υπεύθυνη παιδίατρος κα Χαντζιάρα Ευθυμία.

Στο παιδιατρικό ιατρείο μπορούν να προσέλθουν όλα τα παιδιά από 0-18 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και τις διεθνείς οδηγίες.
Εκτός από τον εμβολιασμό πραγματοποιείται παιδιατρική εξέταση και παρακολούθηση της σωματικής και κινητικής ανάπτυξης των νεογνών, βρεφών, νηπίων και εφήβων, τηρείται το Φύλλο Ιατρικής εξέτασης για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή , συμπληρώνεται το δελτίο αυτό και χορηγούνται Βεβαίωσεις Υγείας.
Επίσης στο παιδιατρικό ιατρείο παρέχονται οδηγίες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
Μαιευτικό ιατρείο
Υπεύθυνος Μαιευτήρας Γυναικολόγος κος Μόσχος Χρήστος.
Το Μαιευτικό ιατρείο πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη. Στα πλαίσια του ιατρείου γίνεται πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου καθώς και συμβουλευτική κύησης.
Προληπτικό οδοντιατρείο
Υπεύθυνος οδοντίατρος κος Δάφνης Γεώργιος.
Κύριο έργο του ιατρείου είναι η πρόληψη. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εφαρμογή των διαδικασιών πρόληψης στο ιατρείο, ενώ επίκειται και επανεκκίνηση του προγράμματος πρόληψης στα σχολεία. Εκτός του προγράμματος πρόληψης εντάσσονται και θεραπευτικές παροχές όπως:
Καθαρισμός οδοντικής πλάκας και τρυγίας
Τοπική φθορίωση δοντιών
Προληπτικές εμφράξεις μονίμων δοντιών
Αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών
Εμφράξεις μονίμων δοντιών
Τακτικός επανέλεγχος σε εξαμηνιαία βάση
Οικογενειακός Προγραμματισμός
Ο Σταθμός Μάνας Παιδιού και Εφήβου ανήκει στο πιλοτικό πρόγραμμα παροχής οικογενειακού προγραμματισμού της 6η ΥΠΕ. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η παιδίατρος κα Χαντζιάρα Ευθυμία.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος γίνεται ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τον εμβολιασμό κατά του HPV, για την υγιεινή των παιδιών και εφήβων καθώς και για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής (άσκηση, σωστή διατροφή κ.α)
Επίσης, πραγματοποιούνται μαθήματα ψυχοσωματικής προετοιμασίας γονέων (ανώδυνος τοκετός) και μαθήματα μητρικού θηλασμού σε εγκύους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση του μητρικού θηλασμού με την κατάλληλη στήριξη της λεχωίδας, της θηλάζουσας μητέρας και όλης της οικογένειας στα προβλήματα που ανακύπτουν.
Στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας μητρικού θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου ο Σταθμός Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου επεκτείνει την δράση του και προσκαλεί τον πληθυσμό της πόλης για να τον ενημερώσει για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκειά του καθώς και για την δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλακτος.
Στόχος μας είναι η προώθηση του μητρικού θηλασμού ως τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο διατροφής του νεογνού και βρέφους. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι : 2651033101, 2651059662

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου