Πώς σαμποτάρουν τη λύση για το ελληνικό χρέος παρά τον Ομπάμα οι Γερμανοί;
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στο χρέος για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής και τακτικής η δυνατότητα παρέμβασης του είναι πολύ περιορισμένη καθώς οι Γερμανοί έχουν δική τους ατζέντα.
Η επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός με μεγάλη πολιτική σημασία και σημειολογία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ομπάμα που θα αντικατασταθεί από τον Trump σε λίγες εβδομάδες μπορεί να επιλύσει τα ελληνικά ζητήματα.
Η ελληνική κυβέρνηση καίγεται για μια διευθέτηση στο χρέος και εύλογα πρόταξε το ζήτημα αυτό.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews «ο Obama πέραν από το γενικό ενδιαφέρον, τόνισε στον Τσίπρα ότι οι Γερμανοί θέτουν χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό χρέος και δεν μπορεί να ασκηθεί πίεση γιατί επικαλούνται ότι αυτοί βάζουν τα λεφτά, αυτοί χρηματοδοτούν την Ελλάδα».
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι ενώ ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο χρέος για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής και τακτικής η δυνατότητα παρέμβασης του είναι πολύ περιορισμένη καθώς οι Γερμανοί έχουν δική τους ατζέντα.
Η στρατηγική των Γερμανών είναι η εξής. Σκόπιμα θα κωλυσιεργήσουν με την αξιολόγηση που μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο τακτικό Eurogroup.
Η κωλυσιεργία αυτή μεταθέτει εκ των πραγμάτων και το ζήτημα του χρέους το οποίο θα διευθετηθεί μέσα στο α΄ 4μηνο του 2017. Στο Eurogroup οι Γερμανοί μπορεί να εμφανιστούν θετικοί προς την Ελλάδα… αλλά πρακτικά έχουν σχεδιάσει την κωλυσιεργία τους.
Η στρατηγική των Γερμανών για το ελληνικό χρέος
Με μεθοδικό τρόπο οι Γερμανοί έχουν διαμορφώσει την στρατηγική τους όσον αφορά το ελληνικό χρέος.
Η στρατηγική φαίνεται ότι έχει 5 σημεία με βάση πηγή καλά ενημερωμένη που μπορεί να έχει πρόσβαση στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Με βάση την πηγή αυτή η Γερμανία έχει χαράξει μια στρατηγική.
Ποια είναι αυτή η στρατηγική και σε τι αποσκοπεί;
1)Η Γερμανία και ο Schaeuble ο υπουργός Οικονομικών δεν θα ταχθούν κατά της συμφωνίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου στο τακτικό Eurogroup.
Η αξιολόγηση δεν θα έχει κλείσει… οπότε κερδίζουν χρόνο.
Συν τοις άλλοις εναλλακτικά θα ζητήσουν να υπάρχει πολύ αναλυτική απεικόνιση των παρεμβάσεων και να αξιολογηθούν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ούτως ή άλλως ο ESM έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους.
2)Στόχος είναι η συμφωνία να μεταφερθεί για τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2017 με προοπτική να εφαρμοστούν τα μέτρα μέσα στο α΄ 4μηνο του 2017.
Τι κερδίζει η Γερμανία με αυτή την μικρή μετάθεση;
3)Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν τον Απρίλιο του 2017 και τον Μάρτιο η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα απομένουν 6 μήνες μέχρι την διεξαγωγή των Γερμανικών εκλογών.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι πριν τις εκλογές παγώνει οποιαδήποτε σχέδιο για το ελληνικό χρέος.
4)Κερδίζοντας αυτόν τον χρόνο μετατίθεται τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος για το 2018 ίσως στο α΄ τρίμηνο του 2018.
Ακόμη και εάν στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 υπάρξει μεγαλύτερη εξειδίκευση στα μέτρα για το ελληνικό χρέος τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα υλοποιηθούν το 2018.
5)Υπάρχει μια πλάνη την οποία καλλιεργούν συστηματικά εντός και εκτός των τειχών.
Ότι με τις παρεμβάσεις για το χρέος καθίσταται βιώσιμο.
Δηλαδή με τα swaps, την 5ετή επιμήκυνση και την μετατροπή των ομολόγων EFSF που κατέχουν οι τράπεζες σε 30ετή ομόλογα πιστεύει κανείς ότι τα 328 δισεκ. του ελληνικού χρέους θα καταστούν βιώσμα;
Σε καμία περίπτωση.
Η Γερμανία πάντως έχει θέσει ένα όρο για να προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και όπως φαίνεται θα καταβάλλει το Ταμείο 6 δισεκ. και θα συμμετάσχει πλήρως…
Μπορεί τα 6 δισεκ. να είναι αναδιάρθρωση παλαιού δανείου αλλά η πραγματικότητα είναι ότι θα συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο όπως επιθυμούν και οι Γερμανοί.
fimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου