Από την πρώτη στιγμή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε εκφράσει τη διάθεσή του να συμβάλλει στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που διαμένουν στην Ήπειρο και το έκανε αυτό πράξη μέσω προγραμμάτων που υλοποίησε.
Η προσφορά αυτή του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς άρχισε ήδη να υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα παροχής άτυπης εκπαίδευσης για τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων της περιοχής μας.
Στο συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα αναφέρθηκαν χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης και ο επιστημονικός υπεύθυνος Στάθης Παπασταθόπουλος, επίκ. Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Φ.Π.Ψ..
Το πρόγραμμα
Μιλώντας για το πρόγραμμα, το οποίο θα παρακολουθήσουν δεκάδες παιδιά προσφύγων από τα Κέντρα Φιλοξενίας και τα ξενοδοχεία του Νομού Ιωαννίνων, καθώς και από το Κέντρο Φιλιππιάδας, ο Γ. Καψάλης τόνισε πως οι βασικές επιδιώξεις του είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού, η παροχή εκπαίδευσης και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και η δημιουργική απασχόληση των νηπίων και των παιδιών.
Όπως είπε, για τους στόχους αυτούς θα οργανωθούν σε όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας, σε καθημερινή βάση, μαθήματα, εργαστήρια και βιωματικές δραστηριότητες.
Δημόσιες ευχαριστίες
Ο Πρύτανης ευχαρίστησε και δημόσια τον επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Στάθη Παπασταθόπουλο, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί πριν από μερικούς μήνες, του έθεσε τους στόχους και τις επιδιώξεις του προγράμματος και συναποφάσισαν την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης προς την Ε.Ε..
«Χαιρόμαστε που η πρόταση εγκρίθηκε και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παπαευσταθόπουλος με τους υπόλοιπους συναδέλφους της Επιστημονικής Επιτροπής θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα κατά τον καλύτερο τρόπο, σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής που έχει ορίσει η Σύγκλητος», κατέληξε ο κ Καψάλης.
Για 10 μήνες
Από την πλευρά του ο Στάθης Παπασταθόπουλος σημείωσε ότι το πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευσης προσφυγόπουλων της Ηπείρου χρηματοδοτείται με το ποσό των 150.000 ευρώ και θα διαρκέσει για τους επόμενους δέκα μήνες περίπου.
Όπως είπε, σ’ αυτό περιλαμβάνεται η εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και η δημιουργία και πρακτική δοκιμασία εκπαιδευτικού υλικού το οποίο αφορά αποκλειστικά πρόσφυγες, αλλά και εργαστήρια και βιωματικές δράσεις σε όλα τα Κέντρα της περιοχής μας.
Στους στόχους του περιλαμβάνεται επίσης η βοήθεια προς τους γονείς προκειμένου να διδάσκουν στα παιδιά τους τη μητρική γλώσσα, δηλαδή τα αραβικά και τα φαρσί, ώστε αυτή να διατηρηθεί.
Και θέλουν και μαθαίνουν…
Ο κ. Παπασταθόπουλος σημείωσε εξάλλου ότι, όπως έχουν διαπιστώσει ήδη μέλη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν επισκεφθεί Κέντρα Φιλοξενίας, τα προσφυγόπουλα και θέλουν πολύ να πάνε σχολείο και μαθαίνουν γρήγορα και εύκολα την ελληνική γλώσσα.
Ανέφερε δε, ότι στο Κέντρο του πρώην Στρατοπέδου Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας, όπου το πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει, τα παιδιά στέκονται επί πολλή ώρα έξω απ’ το σχολείο αναμένοντας με ανυπομονησία να αρχίσει το μάθημά τους!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου