Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Ήπειρος: Ελικόπτερα του ΕΚΑΒ σε Ήπειρο και νησιά





«Ανάσταση», λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, κάνει το ΕΚΑΒ Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας, που μετά την ενίσχυση του στόλου του πριν από λίγους μήνες με καινούρια ασθενοφόρα, θα εντάξει μια κινητή μονάδα, ενώ παράλληλα, θα έχει στη διάθεσή του και πτητικά μέσα, προκειμένου να επεμβαίνει άμεσα σε επείγουσες καταστάσεις, σε μια μεγάλη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής έφερε ευχάριστες ειδήσεις, δια στόματος του προέδρου του ΕΚΑΒ Κωσταντίνου Καρακατσιανόπουλου, ο οποίος απάντησε στα ζητήματα που έθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.


Με στόχο την κάλυψη της παραλιακής ζώνης και όχι μόνο, η κεντρική διοίκηση έχει λάβει την απόφαση για τη δημιουργία βάσης αεροδιακομιδών στην Κέρκυρα και το Άκτιο, και γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Καρακατσιανόπουλος, μετά τη σχετικΉ αναφορά της κ. Τζούφη.
Ο Διευθυντής της 7ηςΠεριφέρειας ΕΚΑΒ Βασίλης Παπαδιώτης, που ενημερώθηκε μέσω του Η.Α., χαρακτήρισε θετικότατες τις εξελίξεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ της περιοχής, σημειώνοντας πως ικανοποιούν τα αιτήματα προς την κεντρική διοίκηση, με βάση τον σχεδιασμό που εκπονήθηκε, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της επείγουσας αντιμετώπισης περιστατικών.
«Είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα μπορούμε να ελέγχουμε όλα τα νησιά του Ιονίου, αλλά και όλες τις ορεινές περιοχές, τα Τζουμέρκα, το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, έως και τα Γρεβενά και να έχουμε άμεση σύνδεση με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Παπαδιώτης ευχήθηκε να δημιουργηθούν οι βάσεις σύντομα, ώστε, με την έναρξη της θερινής περιόδου, ελικόπτερα του ΕΚΑΒ να βρίσκονται έστω και σε πιλοτική βάση αρχικά σε Άκτιο και Κέρκυρα, για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προκύπτουν από τον τουρισμό και τις αυξημένες μετακινήσεις.
Ως βάση είχε προταθεί από την τοπική διοίκηση και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αλλά προτιμήθηκε -όπως φαίνεται- το Άκτιο, καθώς απαιτούνται ειδικές υποδομές, αλλά και επειδή στο Άκτιο υπάρχει η στρατιωτική βάση που μπορεί να συμβάλει σε ζητήματα συντήρησης των ελικοπτέρων, όπως εκτίμησε ο κ. Παπαδιώτης.
Κινητή μονάδα και αναβάθμιση του κτιρίου
Μια ακόμη σημαντική είδηση από τον κ. Καρακατσιανόπουλο, είναι ότι η περιοχή θα ενισχυθεί με μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, έστω και αν εκτιμάται ότι απαιτούνται περισσότερες.

Η κ. Τζούφη, στην τοποθέτησή της, μεταφέροντας το αίτημα του τοπικού ΕΚΑΒ, είχε σημειώσει την ανάγκη διάθεσης τουλάχιστον δύο κινητών μονάδων, με μια μονάδα να αφορά στις διακομιδές των νεογνών και των προώρων προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ο κ. Παπαδιώτης χαρακτήρισε θετική και αυτή την εξέλιξη, όπως και την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση του στόλου, κατά την κατανομή των νέων οχημάτων που παραλήφθηκαν από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σημείωσε ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες της περιοχής, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ασθενοφόρων. Πάντως, η τοπική διοίκηση, ούτως ή άλλως, ανέμενε σχετική ενημέρωση αυτές τις ημέρες.

Επιπλέον, η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον στόλο στην περιοχή, εκτιμάται καλή, με δεδομένο την παραλαβή πρόσφατα αρκετών σύγχρονων ασθενοφόρων μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ εξίσου σημαντική είναι η απόφαση της περιφέρειας Ηπείρου να αναλάβει τη συντήρηση και επισκευή, όσων απαιτείται, οχημάτων του στόλου ενόψει της θερινής περιόδου.

Για το κτίριο του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, ο κ. Παπαδιώτης υπογράμμισε πως υπάρχουν δυνατότητες ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να προχωρήσει η ανακαίνιση και η ενεργειακή αναβάθμισή του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένες τις ανεπάρκειες του κτιρίου, που πολλές φορές έχει επισημάνει η τοπική διοίκηση.

Τέλος, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος ψηφιακών τηλεπικοινωνιών, που σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, θα υλοποιηθεί και με την πρόσληψη ηλεκτρονικού, μια θέση που έχει ήδη προκηρυχθεί. «Δε θα μπορούσα να ιεραρχήσω τις εξελίξεις αυτές, όλες είναι σημαντικές, όλα βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδιώτης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Αιτήματα και για την ενίσχυση του προσωπικού
Στη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τα πεπραγμένα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, η κ. Τζούφη επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επάνδρωσης των υπηρεσιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, τη στελέχωση με οδηγούς των απομακρυσμένων Κέντρων Υγείας και την ανάγκη ενίσχυσης νέων παραρτημάτων, όπως της περιοχής Καναλακίου-Πάργας.

Όπως ανέφερε, στην περιοχή της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, το Ε.Κ.Α.Β. έχει δυναμικό 240 εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται 365 ημέρες το χρόνο, σε 24ώρη βάση και σε διαρκή ετοιμότητα, με κυρίαρχο ρόλο να παίζουν οι διασώστες και τα πληρώματα των ασθενοφόρων.

Η συζήτηση έγινε παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.


agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου