Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Επιστρέφει ο Ρέντσι στην πρώτη γραμμή;Από τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές θα κριθεί εάν ο φιλόδοξος Ματέο Ρέντσι επιστρέψει επικεφαλής του κόμματός του και αργότερα, ίσως το φθινόπωρο, και στον πρωθυπουργικό θώκο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί εκλογική διαδικασία στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος για την εκλογή νέου γραμματέα. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα μπορούν να ψηφίσουν μέχρι τις εννέα το βράδυ, σε δέκα χιλιάδες εκλογικά κέντρα. Το μεγάλο φαβορί είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας του κόμματος Ματέο Ρέντσι.

Δεσμεύσεις Ρέντσι

Σύμφωνα με προβλέψεις του Τύπου, μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και το 75% των ψήφων. Οι υπόλοιποι δυο υποψήφιοι για την γραμματεία, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Aντρέα Ορλάντο, και ο επικεφαλής της νότιας περιφέρειας της Aπουλίας Mικέλε Εμιλιάνο. Ο πρώτος θέλει να εκπροσωπήσει την σοσιαλιστική παράδοση, ενώ ο δεύτερος, που μπορεί να μην ξεπεράσει το 10%, εκφράζει πιο αριστερές θέσεις. Και οι δύο, πάντως, είχαν ζητήσει με έμφαση περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να παρουσιάσουν τις κύριες, προγραμματικές τους θέσεις.

Έτσι, ο Ρέντσι ετοιμάζεται να γιορτάσει την επανεκλογή του στην ηγεσία των Δημοκρατικών. Θέλει να ενισχυθεί ο διάλογος με τους κεντρώους ενδεχομένως και με τον Μπερλουσκόνι, ενόψει μελλοντικών συμμαχιών, και να πετύχει, η Ιταλία περισσότερη ευελιξία από τις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο, ότι εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις σε ότι αφορά την έκτακτη δέσμη μέτρων 3, 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε η Κομισιόν και τελικά υιοθέτησε η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Παράλληλα, υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να κλείσει η Alitalia παρά τις τεράστιες δυσκολίες της.

Αμφιβολίες για την προσέλευση

Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός όμως δεν φαίνεται να έκανε ουσιαστική αυτοκριτική, μετά την θεαματική ήττα στο συνταγματικό δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου. Και είναι πολύ πιθανό να αρχίσει και πάλι να πιέζει, με αίτημα να γίνουν σχετικά σύντομα, ίσως και το φθινόπωρο, πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα πάντως, σε ότι αφορά την προσέλευση. «Πρέπει, οπωσδήποτε, να ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο ψήφων», επιμένει ο Ρέντσι. Πολλοί σχολιαστές όμως εκφράζουν κάποιες αμφιβολίες.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου