Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Η ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ συνεχιζει να πυροβολει τους προσωρινους αρχηγισκους της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ....Παπακώστα: Η ΝΔ οφείλει να επιστρέψει στις ρίζες της




«Είναι πολιτικό unfair game η προδέσμευση για μέτρα από την κυβέρνηση. Θεωρώ ως συνυπεύθυνες αμφότερες τις πλευρές, δηλαδή τόσο την κυβέρνηση όσο και τους δανειστές», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.Θεωρεί «αδιέξοδη την πολιτική λιτότητας, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης και το μέλλον της» και επισημαίνει «την αναγκαιότητα αντικατάστασης της πολιτικής λιτότητας με μία άλλη πολιτική η οποία θα εδράζεται στο κεκτημένο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για το αίτημα της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες υπογραμμίζει ότι «το αίτημα είναι παρόν από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας», εκτιμά ότι «αυτό που έχει νόημα είναι η κοινωνική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και όχι απλώς η νομοτελειακή, λόγω της κυβερνητικής φθοράς» και τονίζει ότι «αυτό είναι καθήκον μας και πρέπει η προσπάθειά μας να ενταθεί».
Η κ. Παπακώστα υποστηρίζει ότι η ΝΔ «οφείλει σήμερα να επιστρέψει στις ρίζες της, δηλαδή στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και να δώσει πολιτικά την μάχη στην Ευρώπη στην κατεύθυνση της άρσης των μέτρων λιτότητας» και παραδέχεται ότι η ΝΔ «κατά την περίοδο των μνημονίων και εξαιτίας τους, υποχρεώθηκε de facto να ανταποκριθεί στους προκαθορισμένους στόχους, οι οποίοι έπληξαν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Β΄ Αθηνών της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
H κυβέρνηση προ-δεσμεύεται για μέτρα μετά το 2018, γεγονός το οποίο δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι θα έχει περιθώριο μια κυβέρνηση της ΝΔ να επαναδιαπραγματευθεί και να μην εφαρμόσει αυτά τα μέτρα;
Είναι πολιτικό unfair game η προδέσμευση για μέτρα από την κυβέρνηση. Θεωρώ ως συνυπεύθυνες αμφότερες τις πλευρές, δηλαδή τόσο την κυβέρνηση όσο και τους δανειστές. Θεωρώ αδιέξοδη και την πολιτική λιτότητας, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης και το μέλλον της και επισημαίνω την αναγκαιότητα αντικατάστασης της πολιτικής λιτότητας με μία άλλη πολιτική η οποία θα εδράζεται στο κεκτημένο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το κοινωνικό κράτος δικαίου δηλαδή, πράγμα που μπορεί να διεκδικήσει ισχυρά και με αξιοπιστία η Νέα Δημοκρατία, ώστε μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την στέρεα σχεδιασμένη τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης και άρα, την βιώσιμη ανάπτυξη, να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Εμείς ως ευρωπαϊκή και ιστορική παράταξη έχουμε την υποχρέωση να ξεπεράσουμε την κρίση και να υπερασπιστούμε όχι μόνο την χώρα μας και τον λαό μας, αλλά και την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης το οποίο επίκειται όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση τι νόημα έχει το διαρκές αίτημα της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες;
Το αίτημα είναι παρόν από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που έχει, για εμένα, νόημα είναι η κοινωνική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και όχι απλώς η νομοτελειακή, λόγω της κυβερνητικής φθοράς. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στην αφύπνιση με ενεργό τρόπο της κοινωνίας των πολιτών.
Αν τα μέτρα της κυβέρνησης έρθουν ξεχωριστά από τα «θετικά» αντίμετρα, πιστεύετε ότι η ΝΔ θα πρέπει να ψηφίσει τα αντίμετρα;
Είναι γνωστή η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η εκτίμησή μου όμως είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ εμποδίζουν την πρόσβαση των φτωχότερων πολιτών στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη, με οδυνηρές συνέπειες για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και με επιδείνωση σε χώρες όπως η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ιταλία, Ισπανία και η Ελλάδα. Ιδίως οι επιπτώσεις στην υγεία επιβεβαίωσαν ότι τα φτωχά κοινωνικά στρώματα χτυπήθηκαν περισσότερο από τις μειώσεις των υπηρεσιών υγείας.
Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρέπει να δώσουμε πολιτική μάχη στην Ευρώπη, ώστε να προστατεύσουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα τα οποία έπληξαν προκαθορισμένα οριζόντια μέτρα για την αποκλειστική επίτευξη των οικονομικών στόχων.
Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις πολιτών, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πώς το εξηγείτε; Μήπως ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ δεν πείθει;
Το επιχείρημα του πρωθυπουργού, περί κοινωνικής ειρήνης, ακριβώς ενισχύει την θέση μου ότι στην παράταξή μου πρέπει να εργαστούμε συστηματικά, ώστε να απονομιμοποιήσουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στη βάση της κοινωνίας, προκειμένου να εκδηλωθούν στην πραγματική τους έκταση οι συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησής του. Αυτό είναι καθήκον μας και πρέπει η προσπάθειά μας να ενταθεί.
Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, με δεδομένο ότι τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα δεν μπήκαν καν στο δεύτερο γύρο.
Εκτιμώ πως η Γαλλία ζει έντονες στιγμές. Οι κινήσεις στην σκακιέρα, εν όψει του δεύτερου γύρου, είναι χειρουργικές. Ο Μακρόν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά μόνο οι κάλπες της 7ης Μαΐου θα μας δώσουν την απάντηση για την επόμενη μέρα και το πρόσημό της. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα καθορίσουν και το μέλλον της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, αφού από αυτό το αποτέλεσμα θα κριθεί και αυτό το ζήτημα, μιας και η Γαλλία δεν είναι Ολλανδία, είναι το εργαστήρι της δημοκρατίας στην Ευρώπη και δίνει τον τόνο.
Όταν διατυπώσατε αιχμές κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ δεν πιστεύατε ότι θα δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα;
Διατυπώνω πολιτικές απόψεις. Εκφέρω πολιτικά επιχειρήματα. Δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα μου η προσωπική αντιπαράθεση, πρόκειται για θέση αρχής την οποία τηρώ από το 2000 έως σήμερα ως βουλευτής, με θρησκευτική ευλάβεια. Τον δημόσιο λόγο μου, όταν μιλώ, τον βουτώ στην αριστοτελική προσέγγιση περί μέτρου και μεσότητας. Αυτό το μονοπάτι της ευθείας πολιτικής θέσης έχει συνέπειες, τις οποίες αποδέχομαι.
Σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι το ζήτημα θα είχε λυθεί με ένα τηλεφώνημα. Γιατί δεν επιλέξατε αυτόν τον τρόπο;
Επί ποίου θέματος; Όσον με αφορά το θέμα δεν είναι προσωπικό.
Στο διαδικτυακό σχόλιο σας αναφέρετε ότι κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης στην οποία έχουμε την παράδοση ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν. Υπάρχουν πρόσωπα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που εκθέτουν τη ΝΔ;
Η απάντηση είναι προφανής, υπέρτερο αγαθό είναι να διαφυλάξουμε αλώβητη την ιδεολογική μας παρακαταθήκη και αυτό ασφαλώς υπερβαίνει τα πρόσωπα. Υπερασπιζόμαστε αρχές και αξίες τις οποίες η ιστορική μας παράταξη φυλάσσει «ως κόρη οφθαλμού», ώστε να αντανακλάται η ποιοτική της διαφορά στο πολιτικό μας σύστημα.
Στη διαμάχη με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ είχατε τη στήριξη του Παύλου Πολάκη ο οποίος είναι σκληρός πολέμιος της ΝΔ. Πώς το σχολιάζετε;
Στο πρώτο σας ερώτημα, σας λέω ότι πρόκειται περί διαφορετικής αντίληψης των πολιτικών πραγμάτων, περί διαφορετικής σχολής σκέψης σε μία εποχή εξαιρετικά ρευστή και δεν σχετίζεται ασφαλώς με διαμάχες μικροκομματικής ρουτίνας. Στο δεύτερο ερώτημα, όταν κάποιος μιλά δημόσια, γεννάται μία δημόσια συζήτηση και σε αυτήν εμπλέκονται πολλοί, κινούμενοι είτε προς την μία είτε προς την άλλη άποψη. Άρα, δεν με αφορά προσωπικά και δεν με αγγίζει, πολύ περισσότερο, όταν οι προτάσεις μου, διαχρονικά, έχουν ως στόχο να συμβάλλουν ωφέλιμα και να ισχυροποιούν την παράταξή μου.
Διάβασα ένα πρόσφατο άρθρο σας για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό στο οποίο τονίζετε ότι "είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην απελευθέρωση των πολιτικών από την υποταγή στον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό". Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι στον πυρήνα της πολιτικής της σημερινής ΝΔ;
Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης και τον διακρίνει η στέρεη βάση της επιδίωξης των κοινωνικών στόχων σε ένα κοινό πεδίο συναίνεσης. Επίσης, δυναμώνει το δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κεκτημένο και συμβάλλει ταυτόχρονα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δοθεί ένα τέλος στις αδυναμίες και στις παθογένειες που μας αναστέλλουν, έχοντας όμως πάντα στον πυρήνα της πολιτικής τον Άνθρωπο. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός πρεσβεύει πως το άτομο κατέχει το απαραβίαστο δικαίωμα, το οποίο βασίζεται στην δικαιοσύνη, και το οποίο ούτε η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας δεν μπορεί να υπερβεί. Υπό την έννοια αυτή λοιπόν, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι η μόνη διέξοδος στην κρίση και στο τέλος της φτώχειας. Διευθετεί αποτελεσματικά κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η παιδεία και η υγεία, τα οποία παρέχει με τη μορφή κοινωνικών υπηρεσιών και πρόνοιας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στους ασθενέστερους οικονομικά και κοινωνικά πολίτες.
Κατά την γνώμη μου, η Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο των μνημονίων και εξαιτίας τους, υποχρεώθηκε de facto να ανταποκριθεί στους προκαθορισμένους στόχους, οι οποίοι έπληξαν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Οφείλει λοιπόν σήμερα να επιστρέψει στις ρίζες της, δηλαδή στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και να δώσει πολιτικά τη μάχη στην Ευρώπη στην κατεύθυνση της άρσης των μέτρων λιτότητας που έπληξαν όλους τους τομείς πολιτικής, αδιακρίτως, με αρνητικές συνέπειες για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Πιστεύω ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός αναχαιτίζει τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό και είναι η ουμανιστική οδός που τον διακρίνει από τον καταπιεστικό σοσιαλισμό. Η αριστοτελική προσέγγιση είναι η ενδεδειγμένη συνταγή στη βάση της ευδαιμονίας μιας κοινωνίας, η οποία ταλαιπωρήθηκε μεταξύ δύο κακών, της υπερβολής και της έλλειψης.



ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου