Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ξεκινούν την Παρασκευή 27 Απριλίου οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην εφορία







Ξεκινούν την Παρασκευή 27 Απριλίου οι πρώτοι 16 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενώ ο τελευταίος από αυτούς θα γίνει στις 15 Μαΐου.


Η εφορία βγάζει στο σφυρί 16 ακίνητα, για χρέη στο Δημόσιο.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, κ.α., εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, αποθήκες, γκαράζ, ακόμα και αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει περίπου 17.000 πλειστηριασμούς για το 2018.
Με βάση τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης το 2017 δεν πραγματοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός ακινήτου, ενώ το 2016 διενεργήθηκαν 11 πλειστηριασμοί.

Σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα των οφειλετών θα εκποιούνται σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από τις εμπορικές. Εφόσον γίνουν δυο πλειστηριασμοί και δεν βρεθούν αγοραστές, δηλαδή κηρυχθούν άγονοι, τα ακίνητα θα εκποιούνται σε τιμές πιο κάτω ακόμα και από την τρέχουσα αγοραία αξία.

Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι Εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς, εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Αρά τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο Δημόσιο μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος έχει έννομο συμφέρον. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να το προκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών να εκπλειστηριάζει όσο όσο τα ακίνητα, ούτε να το ζητήσει ο ίδιος ο οφειλέτης σε περίπτωση που θα ήθελε έτσι να πληρώσει και να γλιτώσει τα χειρότερα, αλλά μπορεί και ο οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον (π.χ. ένας τρίτος ιδιώτης που θέλει να πληρωθεί) να ζητήσει και να πετύχει να βγει το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται από το Δημόσιο σε κατώτερη τιμή και από την εμπορική ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου