Εκτός Ηπείρου η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας - Αλβανίας σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ.
ζοντα έχει δρομολογηθεί η σύνδεση της χώρας μας με την Αλβανία μέσω της Δυτικής Μακεδονίας. Στην παρούσα φάση οδεύουν προς οριστικοποίηση της τελικής συμφωνίας. Η μελέτη για την σιδηροδρομική σύνδεση περιλαμβάνει 3 (τρεις) βασικές εναλλακτικές προτάσεις :
1) Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή (σύνδεση με αεροδρόμιο Καστοριάς) – Πόγραδετς – Τίρανα 2) Φλώρινα – Αεροδρόμιο Καστοριάς - Πόγραδετς - Τίρανα
3) Κοζάνη – Σιάτιστα – Αεροδρόμιο Καστοριάς - Πόγραδετς – Τίρανα
Τοπικά διαβλέπουμε ότι παρόλο που η γραμμή αυτή συνδέεται με τον Δυτικό τμήμα, η Ήπειρος είναι εκτός της λεγόμενης σιδηροδρομικής Εγνατίας (Θεσσαλονίκη – Κοζάνη – Ηγουμενίτσα). Μετά τον αγωγό του φυσικού αερίου TAP έτσι και τώρα η σιδηροδρομική σύνδεση παρακάμπτει την Ήπειρο. Ευλόγως προκύπτουν ερωτήματα πολιτικής ευθύνης των Κυβερνητικών παραγόντων της Ηπείρου. Λόγω του ότι πρόκειται για μελέτη μπορούν να γίνουν αλλαγές χάραξης πριν οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία και να περνά η σιδηροδρομική σύνδεση από την Ήπειρο σε όλο το μήκος της. Η ευθύνη επιλογής είναι πολιτική και ελήφθη εκτός της συμμετοχής των Ηπειρωτών και μεγάλη ευθύνη φέρνουν οι τοπικοί Κυβερνητικοί παράγοντες που πρέπει να ενεργοποιηθούν πάραυτα. Απαιτείται άμεσα να γίνουν ενέργειες συντονισμένες από τους Κυβερνητικούς παράγοντες της Ηπείρου ώστε η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας να εντάξει σε κάθε σχεδιασμό την Ήπειρο.
Σπύρος Κωνσταντόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός Τομεάρχης Υποδομών και Δικτύων ΝΟΔΕ Ιωαννίνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου