Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Θέμα: “Αποζημίωση αμπελοκαλλιεργητών Δήμου Ζίτσας”







Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες του Νομού Ιωαννίνων και ειδικότερα του 


Δήμου Ζίτσας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, υψηλά ποσοστά υγρασίας κλπ) που επικράτησαν την φετινή χρονιά και δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα ασθενειών «μη αντιμετωπίσιμων» παρ’ όλες τις φιλότιμες και πολυδάπανες προσπάθειες των αμπελουργών.

Αποτέλεσμα είναι η φετινή παραγωγή να είναι δραματικά μειωμένη. Σύμφωνα με στοιχεία του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας οι ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες φτάνουν σε ορισμένες περιοχές σε ποσοστό μέχρι και το 70%.

Μέσα σε όλα αυτά διεκόπη και η έκδοση των Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την συγκεκριμένη περιοχή αφού με απόφαση του «Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών» απομακρύνθηκε ο γεωπόνος που παρακολουθούσε την περιοχή.

Οι αμπελουργοί της περιοχής βρίσκονται σε δραματική κατάσταση τόσο από τις ζημιές που έπαθαν όσο και από τη γενικότερη επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου από την εφαρμοζόμενη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών.

Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ στη συνάντηση που είχε με τους αμπελουργούς αρνήθηκε να δεχθεί την πρότασή τους για «αναγγελία ζημιών», παρ΄ όλο που με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του «χαρατσώνει» και τους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής χωρίς όμως να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

· Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.

· Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αμπελοκαλλιεργητές για το 100% των ζημιών.

· Να παγώσει κάθε οφειλή (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αμπελοκαλλιεργητών και να απαλλαγούν από τη φετινή ασφαλιστική εισφορά.

· Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κρατικές γεωτεχνικές υπηρεσίες και να ορισθεί Γεωπόνος υπεύθυνος για την παρακολούθηση της περιοχής.






Οι βουλευτές


Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου