Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Στη Βουλή η καταγγελία για πολιτικές παρεμβάσεις στην οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών .





Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την από 21.11.2018 επιστολή του δημάρχου Ιωαννιτών και αντίστοιχη 


ανακοίνωση της αντιδημάρχου Ανάπτυξης Υπαίθρου και Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ιωαννιτών, στις οποίες επισημαίνεται πως τη στιγμή που ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί με

 διάλογο και επιχειρήματα να αποτρέψει τον αποχαρακτηρισμό των 21 μειονεκτικών κοινοτήτων του από την πρόταση του ΥΠΑΑΤ που θα σταλεί για έγκριση στην Ε.Ε., πληροφορείται, μέσω δημοσιευμάτων, ότι άλλες περιοχές της χώρας επανεντάχθηκαν στον οριστικό χάρτη των μειονεκτικών περιοχών κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με το Δήμο Ιωαννιτών, η καταγγελία "ότι άλλες περιοχές της χώρας επανεντάχθηκαν στον οριστικό χάρτη των μειονεκτικών περιοχών κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων" στηρίζεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα (ενδεικτικά: ypaithros.gr , agro365.gr , eleftheria.gr) που αναφέρουν τα εξής: "το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην επαναφορά του αρχικού υφιστάμενου χάρτη που περιλαμβάνει όλες τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές του νομού Λάρισας και ουσιαστικά ακυρώνει τον προτεινόμενο χάρτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τόση αναστάτωση δημιούργησε στους δικαιούχους παραγωγούς της εξισωτικής αποζημίωσης. Προφανώς υλοποιήθηκε η εντολή που είχε δώσει ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για επαναξιολόγηση του χάρτη που συνέταξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γ.Γ. του Υπουργείου Χαρ. Κασίμης, προκαλώντας τότε αναστάτωση κυρίως στον κτηνοτροφικό κόσμο του νομού Λάρισας. Όπως προκύπτει από τον νέο οριστικοποιημένο χάρτη, ο οποίος θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορεινές ή περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (όπως είναι πλέον η ορολογία των μειονεκτικών περιοχών) στο νομό Λάρισας παραμένουν όλες εκείνες που συμπεριλαμβάνονταν στον περσινό κατάλογο, με βάση τον οποίο μοιράστηκαν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Στα περσινά 76 χωριά του νομού προστέθηκε -για το 2019- και το Δ.Δ. της Αιγάνης. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τους χειρισμούς του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμη, ζητώντας από τις υπηρεσίες του υπουργείου να επανασυντάξουν τον περίφημο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη κι άλλες ιδιαιτερότητες των περιοχών, όπου αναπτύσσεται η κτηνοτροφία."

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά από το ΥΠΑΑΤ να προβεί στην κοινοποίηση της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών βάσει της οποίας έγινε η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της χώρας, ώστε να υπάρχει πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων παραγωγών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αποχαρακτηρισμού των κοινοτήτων τους.

Επισημαίνει δε στον υπουργό πως η απένταξη των 21 κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών από τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών θα οδηγήσει σε απώλεια 38.000 στρεμμάτων βοσκοτόπων στους οποίους εκτρέφονται 41.500 αιγοπρόβατα και 1.950 βοοειδή σε περισσότερες από 900 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, γεγονός που θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες τόσο στους κτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους, όσο και στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ από τοπικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου