Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Αυτεπάγγελτα θα διώκονται οι οφειλέτες του Δημοσίου




Αυτεπάγγελτα θα διώκονται από την Εφορία οι οφειλέτες του δημοσίου, όπως επίσης και τα συνυπόχρεα πρόσωπα, με το Δημόσια να εξαντλεί όλες τις πιθανότητες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.



Το μήνυμα αυτό στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με νέο έγγραφό της που κοινοποίησε στη Βουλή στις 30 Οκτωβρίου, στο οποίο αναφέρει επίσης και τα πρόσωπα στα οποία επικεντρώνονται τα δικαστικά μέτρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, ο Προϊστάμενος της Φορολογικής Αρχής στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η επιδίωξη είσπραξης ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο φυσικού ή νομικού προσώπου, έχει την υποχρέωση να επιδιώκει την είσπραξη τους ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά, δικαστικά, ασφαλιστικά και διοικητικά μέτρα κατά των οφειλετών και των συνυπόχρεων για την καταβολή αυτών προσώπων για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους, είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του, με στόχο την άμεση είσπραξη του.

Επίσης, προσθέτει έχει θεσπιστεί ως ποινικό αδίκημα η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους συνολικού ποσού άνω των 100.000 ευρώ. Ειδικότερα στην παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 προσδιορίζονται τα ποινικώς ευθυνόμενα πρόσωπα σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο και τρίτους, για τα οποία επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές της παρ. 1 του ιδίου άρθρου, ενώ με τη διάταξη της παρ. 3 αυτού προσδιορίζεται ο χρόνος γένεσης της ποινικής ευθύνης.

Όλα αυτά ισχύουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των προθεσμιών καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, εκτός αν από ειδικές διατάξεις απαλλάσσονται από την ποινική ευθύνη συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο προϊστάμενος της φορολογικής Αρχής στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα είσπραξης της οφειλής, είναι και νομικά υποχρεωμένος να υποβάλει στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτηση ποινικής δίωξης των υπεύθυνων για τις οφειλές, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως. Ο εισαγγελέας κρίνει αν θα κινηθεί ή όχι η ποινική διαδικασία. Οποιαδήποτε ένσταση μπορεί να προβληθεί μόνο ενώπιον της δικαστικής αρχής.




sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου