Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Αλαλούμ με τα αρχαιολογικά μνημεία που περνάνε στο Υπερταμείο





Αναστάτωση επικρατεί σχετικά με τα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που θα μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ ΑΕ, καθώς όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «δεν 


έχει υπάρξει καμία θεσμική ενέργεια από το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξαίρεση από τη μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ακινήτων απαλλοτριωμένων για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτηρίων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ.»

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων περίπου 2.300 είναι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού πάντως να υποστηρίζει πως δεν έχει παραχωρηθεί κανένα. Σχετικά με την συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρχαιολόγοι σημειώνουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων και επισημαίνουν πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να δεσμευτεί, παραπέμποντας την διαδικασία στις καλένδες. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται σε έναν, εκ των υστέρων έλεγχο των ακινήτων και δεν απαντά «στο γιατί αυτή η διαδικασία δεν προηγήθηκε, όπως θα ήταν το λογικό, της επίμαχης απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ (86/18.6.2018 – ΦΕΚ 2317/Τ. Β΄/19.6.2018) και της έκδοσης της ΥΑ 0004586 ΕΞ2018/19.6.2018 (ΦΕΚ 2320/Τ. Β΄/19.6.2018)».

Ο Σύλλογος ενημερώνει πως η εκδίκαση της προσφυγής του και των Δημάρχων Πάτρας και Σπάρτης στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, από κοινού με τους δήμους Πατρέων και Σπάρτης, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξαίρεση των ακινήτων και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «θα χρειαστεί άμεσα να προχωρήσει σε θεσμικές κινήσεις, καθώς η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 21 Ιανουαρίου 2019. Ως τότε ο Υπουργός Οικονομικών είτε θα πρέπει να έχει εξαιρέσει θεσμικά τα μνημεία και τα κτίρια αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ είτε να έρθει στο ΣτΕ και να υπερασπιστεί την μεταβίβαση που έχει υπογράψει ο ίδιος».

Επισημαίνουν μάλιστα, ότι «οι προφορικές δεσμεύσεις και τα δελτία τύπου προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν υπόψη από το ανώτατο δικαστήριο. Ας αναλάβει λοιπόν η κυβέρνηση τις ευθύνες της κι ας σταματήσει να κωλυσιεργεί και να θολώνει τα νερά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου