Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Λεφτά που δεν αλλάζουν την οικονομία της Περιφέρειας, είναι σπατάλη









Με αφορμή την 4η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και των όσων ανακοίνωσε εκεί ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, από τους Ορίζοντες της Ηπείρου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 



Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν γίνει για να βοηθούν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καταπολέμηση της ανεργίας και την βελτίωση συνθηκών ζωής και υποδομών στο σύνολο της κάθε Περιφέρειας.

Ειδικότερα στην Ήπειρο επειδή ο κ. Καχριμάνης καμαρώνει για τις επιδόσεις που θα έχει πετύχει στο τέλος του 2019, άρα τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές, πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

Το ΠΕΠ του κ. Καχριμάνη και της κυρίας Καλογιάννη χαρακτηρίστηκε από τα εξής στοιχεία:

· Σπατάλη, για έργα «υποδομών» που δεν εντάσσονται στη λογική του συνόλου και τελικά δεν έχουν κανένα απολύτως γνώμονα ανταποδοτικών οικονομικών δεδομένων στην Περιφέρεια.

· Επιδοτήσεις που έχουν ως στόχο να βάλουν τους Ηπειρώτες -από την επιχειρηματικότητα έως τον πρωτογενή τομέα- σε ένα φαύλο κύκλο απόλυτης εξάρτησης ούτως ώστε μόλις τελειώνει το ένα να ζητούν το επόμενο, χωρίς κανένα γνώμονα δημιουργίας παρεμβατικής οικονομίας.

· Έλλειψη πλήρους εμπιστοσύνης στις άυλες ενέργειες, όπως είναι ο αθλητισμός, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Χαρακτηριστική απόδειξη, το γεγονός ότι για τον κ. Καχριμάνη πολιτισμός είναι να φτιάξουμε μαγαζάκια να πουλάμε σουβενίρ. Αυτό δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει την αξία, ούτε του Νεκρομαντείου ούτε της Νικόπολης ούτε της Δωδώνης. Επίσης προκύπτει ότι δεν καταλαβαίνει και την ανάγκη δημιουργίας άυλων έργων που θα μπορέσουν να αλλάξουν και τη νοοτροπία των επιχειρηματιών ώστε να ανταποκριθούν στην εξωστρέφεια που απαιτείται για να ξεκολλήσει η Ήπειρος από την τελευταία θέση της ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά στην απορροφητικότητα πρέπει να επισημανθεί το εξής: Απορροφητικότητα που δεν είναι εγγυημένη στο 100%, είναι αποτυχημένη. Και η απορροφητικότητα έχει να κάνει με τη συμβασιοποίηση και τις δαπάνες.

Λεφτά που δεν μπαίνουν στην οικονομία είναι μόνο στα χαρτιά. Εάν έως το τέλος του 2019 -σε ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει το 2014- έχει εκταμιευθεί μόνο το 36% σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα είναι μια παταγώδης αποτυχία.

Τελικά, όμως, τα επιχειρησιακά προγράμματα κρίνονται από το όραμα, το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα για το κοινό καλό.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος, τόσο στις ομιλίες του όσο και στις κοινωνικές διαβουλεύσεις που έχουν γίνει ως τώρα, έχει αναπτύξει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των Οριζόντων Ηπείρου που βασίζεται στην Περιφερειακότητα. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία διακυβέρνησης η Περιφέρεια αλλάζει και από «μαγαζί» εκδουλεύσεων, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο επιτελικό όργανο που σχεδιάζει, αναθέτει και επιβλέπει έργα και δράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόοδο όλης της Ηπείρου και όχι κάθε χωριού, συνοικίας ή πόλης ξεχωριστά.

Έργα δομικά, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, το νέο αεροδρόμιο, οι βασικοί οδικοί άξονες, η τουριστική αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενίσχυση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η δημιουργία νέων βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων που θα λειτουργούν με βάση τους νέους οδικούς άξονες κ.λπ.

Και, επίσης, έχει επισημάνει ότι στο επόμενο ΠΕΠ της Ηπείρου δεν θα υπάρχει καμία δράση η οποία δεν θα μπορεί να υποστηρίξει το ανταποδοτικό όφελος για τις οικονομικές ανάγκες της Περιφέρειας.

Με αυτό το γνώμονα θα σχεδιαστεί το νέο ΠΕΠ από τη νέα Περιφερειακή αρχή, που θα αναδειχθεί στις εκλογές του επόμενου Μαΐου.

Σε ότι αφορά στον κ. Καχριμάνη, απλώς του υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι καινούργιος στην πολιτική ζωή της Ηπείρου. Επί 30 χρόνια είτε ως δήμαρχος, είτε ως νομάρχης είτε -τα τελευταία δέκα- ως περιφερειάρχης έχει τη βασική ευθύνη για το γεγονός ότι η Ήπειρος είναι η τελευταία περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη και η πρώτη στην ανεργία. Αυτό έχει γίνει από τις δικές πράξεις και από τις δικές του παραλείψεις.

Είναι προφανές ότι έχει κουραστεί και έχει κουράσει. Ο λαός θα του δώσει την ευκαιρία να συνταξιοδοτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου