Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Εκκίνηση για την αξιοποίηση του παραλίμνιου χώρου





Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Δήμου και Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος αποτελεί την έναρξη μίας διαδικασίας αξιοποίησης του παραλίμνιου χώρου του Περάματος, ταυτόχρονα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο χώρος.



Το παραλίμνιο αθλητικό πάρκο, σε ένα από τα καλύτερα σημεία του Περάματος, αλλά και του λεκανοπεδίου με μέτωπο προς την πόλη κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια, με φορέα υλοποίησης τον ΕΟΤ.
Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα ήταν σαφές και ξεκάθαρο ότι το έργο θα ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών που θα προχωρούσε στην υπογραφή της σύμβασης με τον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος.
Παρότι όμως όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά, από τη μία υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης και αφετέρου στο μεσοδιάστημα από την παράδοση και παραλαβή του έργου μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές από αγνώστους.
Έτσι, ο Οργανισμός Σπηλαίου που σύμφωνα και με προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου του κ. Σαρακατσάνου επρόκειτο να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου, θα κληθεί μετά και την υπογραφή της σύμβασης να δαπανήσει ένα σεβαστό ποσό από τον προϋπολογισμό του προκειμένου να αποκαταστήσει το σύνολο των ζημιών.
Ένα έργο που παραλήφθηκε χωρίς προβλήματα, πέρασε και επίσημα στα χέρια του Οργανισμού Σπηλαίου, που θα χρειαστεί να καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό, για ένα ολοκαίνουργιο έργο.
Από μόνο του αυτό συνιστά μία τεράστια ευθύνη και του δήμου, κυρίως όμως του Οργανισμού Σπηλαίου και της διοίκησής του που παρακολουθεί μέχρι σήμερα από μακριά την καταστροφή των εγκαταστάσεων, χωρίς να έχει παρέμβει.
Από την άλλη, ο κ. Σαρακατσάνος κλήθηκε να απαντήσει χθες σε σχετική ερώτηση, χωρίς να… καταφέρει να απαντήσει επί της ουσίας, αποδεχόμενος ωστόσο την ευθύνη και της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του Σπηλαίου για την κατάσταση αυτή.


Αναβάθμιση του Περάματος
Η σύμβαση μεταξύ Δήμου και Οργανισμού Σπηλαίου έχει χρονική διάρκεια 15 ετών, με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα να τονίζει σε γραπτή του δήλωση τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου.
«Ο χώρος αυτός έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης και ανάπτυξης ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του δήμου μας, τους συμπολίτες μας και είναι πραγματικό στολίδι για τους κατοίκους του Περάματος.
Το Σπήλαιο Περάματος έχει μεγαλύτερη ευελιξία να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα, τη διαχείριση, τη συντήρηση και την επίβλεψη του χώρου με βάση έναν σχεδιασμό που έχει ήδη εκπονήσει, ενώ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τονίζει ο Θ. Μπέγκας.


Τι προβλέπει η σύμβαση
Μεταξύ των όρων της σύμβασης δωρεάν παραχώρησης τη χρήσης προβλέπονται τα εξής:
α) H ευθύνη, η εποπτεία της λειτουργίας και η συντήρηση του χώρου θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Σπήλαιο Περάματος,
β) η παραχώρηση δυνατότητας στο Σπήλαιο Περάματος για εκμίσθωση τμημάτων του χώρου σε ιδιώτες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για χρόνους που δεν θα υπερβαίνουν το χρόνο της προγραμματικής σύμβασης και για χρήσεις που επιτρέπονται στην περιοχή, όπως π.χ. αθλητικές εγκαταστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.λ.π.
γ) η είσπραξη του ή των μισθωμάτων από το Σπήλαιο Περάματος και η παραχώρηση της δυνατότητας και της ιδιότητας στο Σπήλαιο Περάματος να είναι διάδικος σε τυχόν δίκες που μπορεί να προκύψουν από τις μισθώσεις ή έργα που αυτό αναθέτει σε τρίτους
δ) η δυνατότητα στο Σπήλαιο Περάματος να πραγματοποιεί το ίδιο ή μέσω τρίτων έργα μικρής κλίμακας για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


ele.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου