Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Συνωστισμός «ανταρτών» ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών (Ονόματα)




*του Σωτήρη Πολύζου

Μπορεί στα κοµµατικά επιτελεία να γίνονται προσπάθειες για την αντιµετώπιση των «αντάρτικων» υποψηφιοτήτων στις Περιφέρειες και ..στους δήµους της χώρας, ωστόσο φαίνεται πως αυτές µέχρις




 στιγµής δεν ευοδώνονται, καθώς η καθιέρωση του συστήµατος της απλής αναλογικής έχει ανοίξει την… όρεξη σε αρκετούς, µε αποτέλεσµα σε ορισµένους δήµους οι υποψήφιοι δήµαρχοι από τον ίδιο πολιτικό χώρο να ξεπερνούν τους έξι.

Ενδεικτική περίπτωση η συµπρωτεύουσα, όπου το προεκλογικό σκηνικό για τον κεντρικό δήµο της Θεσσαλονίκης αποκτά πρωτοφανή χαρακτηριστικά, δεδοµένου ότι οι διεκδικητές της δηµαρχίας αγγίζουν τους 22, επίσηµα. Πρώτος είναι ο εκλεκτός της Ν.∆., Ν. Ταχιάος, και δεύτερος ο έτερος «γαλάζιος» διεκδικητής, Γ. Ορφανός. Στο «κάδρο» των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων προστίθεται και o Π. Ψωµιάδης, ενώ από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς προέρχονται, επίσης, οι υποψηφιότητες των Κ. Ζέρβα, Μ. Κυριζίδη, Χ. Αηδονόπουλου, Β. Μωυσίδη και Γ. Κουριαννίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ «κατεβαίνει» µε την πρώην υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κ. Νοτοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Σπ. Βούγιας διεκδικεί την εκλογή του µε τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταµιού, ενώ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται και η υποψηφιότητα του Γ. Ζαρωτιάδη. Υποψήφια είναι, επίσης, η προερχόµενη από την παράταξη του Σ. Παπαθεµελή Μ. Ιωαννίδου. Με κοµµατικά χρίσµατα κατεβαίνουν ο Σ. Ζαριανόπουλος από το ΚΚΕ, ο Γ. Κούτρας από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Α. Ματθαιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή και ο Μ. Τρεµόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ από τον ίδιο χώρο προέρχεται ο Π. Λογγίδης. Ως ανεξάρτητοι διεκδικούν τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης οι Ι. Νασιούλας, Σ. Χαλιαµπάλιας, Π. Λεκάκης, Γ. Ρακκάς και Σ. Καλόγηρος.
Πολλοί οι υποψήφιοι και στην Καλαµάτα. Τον Π. Νίκα διαδέχθηκε ο αντιδήµαρχος Θ. Βασιλόπουλος, ενώ από τη Ν.∆. προέρχονται ακόµα τρεις υποψηφιότητες: Μ. Οικονοµάκου, Ε. Αλειφέρη και Ν. Αλεξανδρόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει µε τον Μ. Μάκαρη, το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει δώσει επίσηµο χρίσµα, µε τα στελέχη του να µοιράζονται στους συνδυασµούς των Β. Τζαµουράνη, Β. Κοσµόπουλου και Τ. Κουζή, το ΚΚΕ εκπροσωπεί ο ∆. Οικονοµάκος, ενώ υποψήφιοι είναι, επίσης, οι Μ. Αντωνόπουλος, ∆. Κουκούτσης και Π. Αλούπης.
Στην Τρίπολη τα πράγµατα για τη Ν.∆. είναι ξεκάθαρα, καθώς στηρίζει τον Γ. Σµυρνιώτη. Αντίστοιχα, το χρίσµα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δοθεί στον νυν δήµαρχο, ∆. Παυλή, ενώ από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς προέρχονται οι υποψηφιότητες των Κ. Τζιούµη, ∆. Βόσνου και Ν. Τσιαµούλου. Το ΚΚΕ συνεχίζει µε τον ∆. Νικολάου.
ΧΡΙΣΜΑ
Στο Ηράκλειο η Ν.∆. απέσυρε τη στήριξη από τον νυν δήµαρχο, Β. Λαµπρινό, και προχωρά στις εκλογές χωρίς επίσηµο υποψήφιο. Το ΚΙΝ.ΑΛ. στηρίζει τον Γ. Κουράκη, ενώ η υποψηφιότητα της Β. Σχοιναράκη προκαλεί διχασµό στα στελέχη του Κινήµατος. Από τον ίδιο χώρο προέρχονται οι Ε. Κουκιαδάκης, Π. Ινιωτάκης, Γ. Σισαµάκης και Μ. Βασιλάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη Λ. Σταρίδα, αλλά από τον ίδιο χώρο κατεβαίνει ο Η. Λυγερός, ενώ το ΚΚΕ κατεβάζει τον ∆. Βρύσαλη.
Στα Χανιά εµφανίζονται επίσης πολυάριθµες υποψηφιότητες. Η δυναµική της Ν.∆. συγκεντρώνεται στην υποψηφιότητα του Α. Παπαδογιάννη, ενώ στην Κεντροαριστερά υπάρχει πανσπερµία: Τ. Βάµβουκας, Ν. Αγγελάκη, Ε. ∆αµιανάκης και Π. Σηµανδηράκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Γ. Σαρρή, ενώ το ΚΚΕ τον Ν. Βουρλάκη. Υποψήφιοι είναι, επίσης, οι Γ. Αρχοντάκης, Θ. Τσουχλαράκης, Μ. Καρναλής και Σ. Ρίζος

Πανσπερµία υποψηφίων υπάρχει και στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. Ο νυν δήµαρχος Πατρών, Κ. Πελετίδης, διεκδικεί δεύτερη θητεία µε τη στήριξη του ΚΚΕ, ενώ από τη Ν.∆. υποστηρίζεται ο πρώην βουλευτής Ν. Παπαδηµάτος. Από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο προέρχονται οι υποψηφιότητες του Σ. Πολίτη και του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου. Το ΚΙΝ.ΑΛ. στηρίζει τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ενώ από τον ίδιο χώρο προέρχονται οι Ν. Τζανάκος και Α. Χρυσανθακόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον Γ. Ρώρο. Υποψήφιοι για τον δήµο της Πάτρας είναι, επίσης, οι Π. Ψωµάς, Χ. Πατούχας, Θ. Ντρίνιας και ∆. Μπελιάς.
Από τους πολυπληθέστερους, από άποψη υποψήφιων δηµάρχων, είναι ο ∆ήµος Πύργου. Ο δήµαρχος, Γ. Λιατσής, δεν έχει αποφασίσει αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ωστόσο, από την κεντροδεξιά πτέρυγα έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του ο Κ. Νικολούτσος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Α. Καράµπελα και το ΚΚΕ τον Χ. Γιάνναρο, ενώ από το ΚΙΝ.ΑΛ. προέρχονται οι Τ. Αντωνακόπουλος, Σ. Καννής, Γ. Αργυρόπουλος και Λ. Αριστειδόπουλος. Υποψήφιοι είναι, επίσης, οι Χ. Μιχαλακόπουλος και Α. ∆ηµητρόπουλος.
Στη Ζάκυνθο ο «γαλάζιος» δήµαρχος, Π. Κολοκοτσάς, δεν έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ενώ την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ο πρώην νοµάρχης και βουλευτής Ν.∆. ∆. Γάσπαρος. Ο εκλεκτός της Κουµουνδούρου, Λ. Γιαννάτος, εγκατέλειψε την «κούρσα», ενώ από το ΚΚΕ κατεβαίνει ο Φ. Κόκλας.
Υποψήφιοι δήµαρχοι είναι και οι Ν. Αρετάκης, Χ. Πάστορας, ∆. Γουάστωρ, Χ. Λιβέρης, Α. Μαρίνος και Γ. Αγαλιανός.
Στην Τριφυλία υπάρχουν ήδη τέσσερις «γαλάζιες» υποψηφιότητες. Πρόκειται για τους Π. Κατσίβελα, Σ. Ανδρινόπουλο, Χ. Παναγιωτακοπούλου και Γ. Λεβεντάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Σ. Μπακούρο, το ΚΙΝ.ΑΛ. τον ∆. ∆ρίµη και το ΚΚΕ τον Κ. Σαράντο. Υποψήφιος είναι, επίσης, ο πρώην αντιδήµαρχος Π. Τσίγγανος.

kalpi19.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου