Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΕΝΦΙΑ 2019: Μεγαλύτερη η μείωση του – Τι προβλέπει η τροπολογία




Μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ 2019 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία ωστόσο δεν παραβιάζεται το ανώτατο όριο της μείωσης των 100 ευρώ που προβλέπει ο νόμος



 που έχει ψηφισθεί στη Βουλή.Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας που δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ δικαιούνται ολόκληρη την προβλεπόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εφόσον αυτή είναι ίση ή χαμηλότερη με 100 ευρώ. 



Πάνω από τα 60.000 ευρώ ο νόμος βάζει «κόφτες» στην χορηγούμενη έκπτωση.

Με βάση την τροπολογία για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να προκύψει το ύψος των εκπτώσεων δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των αγροτεμαχίων. Έτσι, την έκπτωση 30% -πάντα με το «ταβάνι» των 100 ευρώ- θα κερδίσουν περισσότεροι φορολογούμενοι. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι: «αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».

Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου. Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου