Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε

Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε
Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε - Λεωφόρος Ιωνίας Μεγ. Βαθεία Ανατολή Ιωάννινα - τηλ : 26510 46955 - 26510 47897 - EMAIL : ventzissa@hotmail.com - Οικοδομικά Εργαλεία και Υλικά Ξυλεία Σίδηρος Οικοδομών Σίδηρος Εμπορίου Θερμοπροσόψεις Παραγωγή Αδρανών Υλικών Δόμηση - Κατοικία.

Most Popular

Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Στήριξη της Κύπρου από ΗΠΑ-Ισραήλ έναντι της τουρκικής πρόκλησης ΑΟΖ - Καλούν την Άγκυρα να σταματήσει τη γεώτρηση


Την στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της προκλητικής απόφασης της Τουρκίας να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης 


εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, συνεχίζοντας το μπαράζ αρνητικών αντιδράσεων προς την πολιτική Ερντογάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την «πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη» του Ισραήλ προς την Λευκωσία και το δικαίωμά της να ασκεί κυρίαρχα δικαιώματα στην ΑΟΖ της διατύπωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Κύπρο Σάμι Ρεβέλ.
Ο διπλωμάτης σημείωσε πως το Τελ Αβίβ παρακολουθεί «με σοβαρή ανησυχία» τις νεότερες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας πως η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται σε «κάθε απόπειρα παραβίασης» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κύπρος έχει ήδη λάβει την πλήρη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι έχει κάνει λόγο για «παράνομες ενέργειες» εκ μέρους της Άγκυρας κι έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να απόσχει από ανάλογες δράσεις, προειδοποιώντας πως η ΕΕ θα αντιδράσει «καταλλήλως» και με «πλήρη αλληλεγγύη» προς την μεγαλόνησο.
Η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη στην Ρουμανία.
Ενστάσεις για την τουρκική συμπεριφορά έχει εκφράσει και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φροντίσει τα τελευταία χρόνια να συγκροτήσουν τριμερή σχήματα τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο.
Οι τουρκικές γεωτρήσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που έχει εκδώσει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν το γεωτρύπανο «Πορθητής», και τρία συνοδευτικά σκάφη.


thepressroom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου