Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Αντιδρά η Ελλάδα για τον αμφιλεγόμενο έλεγχο των fake news από το Facebook – Aπειλεί πως θα το θέσει στο Συμβούλιο της ΕΕ



Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αμφιλεγόμενη απόφαση της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook να συνεργαστεί με την ιστοσελίδα 


Eλληνικά Hoaxes, δεδομένου πως η τελευταία ...δεν διαθέτει την αντίστοιχη εξειδίκευση που έχουν άλλοι συνεργάτες της πλατφόρμας στο εξωτερικό.
.Έτσι, τώρα η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει προετοιμασμένη να θέσει το ζήτημα σε επίπεδο Κομισιόν, εάν δε λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις για αυτή τη συνεργασία.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία των δύο φορέων είχε ανακοινωθεί στις 2 Μαΐου και είχε προκαλέσει πολλές ενστάσεις, καθώς το site Ελληνικά Hoaxes έχει στην διάθεση του μόλις έναν δημοσιογράφο.
«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αντέδρασε γιατί θεωρούμε ότι τα ELLINIKA HOAXES δεν παρέχουν αυτά τα εχέγγυα, αυτές τις εγγυήσεις, για να παίξουν αυτόν τον ρόλο, δηλαδή τον ρόλο τροχονόμου, τον ρόλο του μηχανισμού ο οποίος θα εντοπίζει ποια είδηση είναι ψευδής, αναληθής κλπ»ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.
Ήδη το Facebook είναι αντιμέτωπο με μήνυση για λογοκρισία στην Πολωνία, όπου μία ΜΚΟ δήλωσε πως ανησυχεί για το επίπεδο ελευθερίας του λόγου στο πλαίσιο που διαμορφώνεται εντός της πλατφόρμας.
Αυτή η μήνυση είναι ορόσημο για τις νομικές υποθέσεις του οργανισμού,καθώς είναι η πρώτη περίπτωση που θέτει το ζήτημα της «ιδιωτικής λογοκρισίας».
Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι Έλληνες βασίζονται κυρίως στο Διαδίκτυο για την πληροφόρηση τους και η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά μέσα έχει μειωθεί αισθητά. Μάλιστα η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην τηλεόραση, που δεν ξεπερνά το 40%, είναι στο χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη.
«Τα Ελληνικά Hoaxes έχουν σχέσεις με την Athens Voice, που έχει μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Φυσικά είναι δικαίωμα του μέσου αυτό, όμως έχει παράγει fake news στο παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος.
Ο κ. Κρέτσος επίσης αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της σελίδας, λέγοντας πως στο Facebook αναφέρεται πως μη κερδοσκοπική επιχείρηση, ενώ αλλού ως κερδοσκοπική.
«Στις 22 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει στην παραπληροφόρηση και σχεδιάζουμε να θέσουμε εκεί το ζήτημα αν δεν έχουμε λάβει κατάλληλες απαντήσεις. Δε θέλουμε να αναλάβει η ΕΡΤ ή το ΑΠΕ. Αλλά σε αυτή την χώρα, δεν έχουμε σοβαρούς δημοσιογράφους και αναλυτές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα;» τόνισε ο υπουργός.
Aξίζει να σημειωθεί πως το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Nάιτζερ Φαράντζ Brexit Party ξόδεψε πολλά χρήματα για διαφημίσεις στο Facebook, πολύ περισσότερα από το Εργατικό ή το Συντηρητικό κόμμα.
Πηγές από το Facebook ανέφεραν ότι τα Ελληνικά Hoaxes, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες της εταιρείας, ελέχθησαν από ένα τρίτο, διεθνή ελεγκτικό δίκτυο επαλήθευσης ειδήσεων (IFCN- International Fact-Checking Network), το οποίο αποδέχεται συνεργάτες με βάση συγκεκριμένες αρχές δεοντολογίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως τις αρχές αυτές δεν τις θέτει το Facebook,αλλά με τη σειρά του αυτό βασίζεται στο IFCN να θέσει υψηλά στάνταρς, χωρίς την τήρηση των οποίων δεν προχωρά καμία συνεργασία.
Ο Baybars Orsek, διευθυντής IFCN τόνισε πως ο Κώδικας Δεοντολογίας αφορά το ίδιο το site και όχι γονεϊκές ή συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
«Επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω την Athens Voice». Η ίδια στάση κρατήθηκε και όταν καλέστηκε να σχολιάσει το μικρό μέγεθος της ιστοσελίδας.
«Βασιζόμαστε σε πληροφορίες που έχουμε από τις αιτήσεις και τις εκτιμήσεις τους, οι οποίες δείχνουν το μέγεθος του προσωπικού»
(Με πληροφορίες από το euractiv.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου