Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Έμεινε «ανέστιο» το 1ο Νηπιαγωγείο






Η ώρα της… αλήθειας έφτασε για το ζήτημα της μετακίνησης του 1ου Νηπιαγωγείου από το κτίριο της Παπαζόγλειου Σχολής, καθώς θα πρέπει πλέον να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τελεσίδική δικαστική απόφαση, έως τις 15 Ιουλίου.



Το κτίριο μισθώνεται πλέον από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η Αρχιτεκτονική Σχολή, έστω και αν για τον τελευταίο χρόνο, ο δήμος Ιωαννιτών θα καταβάλλει το μίσθωμα, αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν (μετά από συμβιβασμό), καθώς συνεχίζει να το χρησιμοποιεί.

Η εξέλιξη αυτή εμφανίζεται σήμερα ως αιφνιδιαστική, καθώς δεν ήταν γνωστό σε εκπαιδευτικούς και γονείς, όμως μόνο αιφνιδιαστική δεν πρέπει να χαρακτηριστεί, με δεδομένο πως έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί και μέχρι σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Με κυρίαρχη ευθύνη του δήμου Ιωαννιτών, αλλά και των φορέων της εκπαίδευσης, στην «καρδιά» του καλοκαιριού θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, που να πληροί και τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις, την ώρα που όσες ενέργειες είχαν γίνει για την εγκατάσταση των σχολείων στους χώρους του παλιού «Χατζηκώστα», έχουν «βαλτώσει» εδώ και πολλούς μήνες.

Η τελευταία ενημέρωση ήταν ότι το ζήτημα βρίσκεται στην Πολεοδομία, προκειμένου να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης των παλιών κτισμάτων που υπάρχουν στον χώρο. Ωστόσο, από τότε έχει κυλήσει πολύ μεγάλο διάστημα και κανείς δεν ξέρει αν η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατία ή υπάρχουν άλλα εμπόδια.

Πάντως, όπως έχουν τα πράγματα, η μοναδική εναλλακτική φαίνεται πως είναι η μετακόμιση του νηπιαγωγείου, δυναμικότητας 60 νηπίων, στις αίθουσες του Καπλάνειου δημοτικού σχολείου, στο οποίο επίσης οι χώροι είναι περιορισμένοι.

Αυτό έμαθαν –τυχαία- οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων, που συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βούλα Τσίλη, η οποία «κληρονόμησε» το θέμα μετά την παραίτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Παντελή Κολόκα.

Εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρούν στη μεταφορά του νηπιαγωγείου στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου και δη, στο υπόγειο αυτού.

Επίσης, αξίζει να υπενθυμίσει κανείς ότι η αρχική στέγαση του νηπιαγωγείου (δύο νηπιαγωγείων τότε, που συγχωνεύθηκαν) στο Παπαζόγλειου έγινε πριν δέκα χρόνια, με προσωρινό χαρακτήρα, ακριβώς για να φύγει από το κτίριο του Καπλάνειου, όπου υπήρχε ανεπάρκεια χώρου.

«Δεν μπορούμε τώρα να γυρίσουμε σε μια λύση της προηγούμενης δεκαετίας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς, μετά από τη συνάντηση με την κ. Τσίλη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου.

«Μια τέτοια εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι μας πιάνει εξαπίνης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια λύση τώρα, μια παιδαγωγικά ορθή λύση, το κάνει ακόμη πιο δύσκολο.

Ως σύλλογος θέλουμε να λυθεί το στεγαστικό ζήτημα και για το 1ο Νηπιαγωγείο και για τα υπόλοιπα που υπάρχει πρόβλημα, με σωστή παιδαγωγικά λύση, ώστε τα παιδιά να φοιτούν στις καλύτερες συνθήκες.

Η πρόταση να μεταφερθεί στο Καπλάνειο Δημοτικό Σχολείο, μας βρίσκει αντίθετούς, καθώς, πριν δέκα χρόνια, η μεταστέγαση έγινε ακριβώς γιατί δεν επαρκούσαν οι χώροι», σημείωσε.

Για αδιαφορία κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Τάσος Τόκας, σημειώνοντας ότι πριν λίγους μήνες είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκινήσει η κατεδάφιση των παλαιών κτισμάτων στον χώρο του παλιού «Χατζηκώστα», στην οδό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί τα προκατασκευασμένα κτίρια, που ήδη έχουν παραληφθεί.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί και η στέγαση του Σχολείου Αναπήρων Παίδων, που επίσης θα πρέπει να μετεγκατασταθεί από τους χώρους της ΕΛΕΠΑΠ.

«Αυτή είναι η αποκορύφωση μιας χρόνιας αδιαφορίας από τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στέγασης των μαθητών.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά το πρόβλημα είναι γνωστό από το 2015, έχουν γίνει αμέτρητες συναντήσεις και παρεμβάσεις», ανέφερε, προσθέτοντας πως ευθύνη υπάρχει και στην κυβέρνηση και την εκπαίδευση, αφού δεν έλαβε υπόψη της αυτά τα προβλήματα στην εφαρμογή της υποχρεωτική δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

«Όλα αυτά μαζί είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που θα το βρούμε μπροστά μας τον Σεπτέμβρη. Θα γυρνούν οι γονείς και δε θα ξέρουν που να πάνε τα παιδιά τους.

Έστω και τώρα θα πρέπει να αναζητήσουμε την καλύτερη λύση. Δεν είναι λύση να μεταφέρουμε τα παιδιά στο υπόγειο, στα “μπουντρούμια”, του 1ου δημοτικού σχολείου», τόνισε.

agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου