Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Βουτιά 12% σε δύο ημέρες για τις τράπεζες στο χρηματιστήριο! Χάθηκαν 3,2 δις από την αγορά – που αποδίδουν οι αναλυτές το sell off





Μεγάλες απώλειες και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον γενικό δείκτη να κάνει βουτιά 4,28% και να προσγειώνεται στις 840,58 μονάδες. Στο 2ήμερο Δευτέρας και Τρίτης η αγορά έχασε περί τα 3,15 δισ ευρώ.



Δύο οι αιτίες που έκαναν το χρηματιστήριο να παρουσιάσει τόσο αρνητική εικόνα. Η μία έχει να κάνει με την μικρότερη του αναμενόμενο επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής με την ταυτόχρονη διατήρηση δυνάμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επενδυτές είχαν αποκομίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντικά κέρδη από τις ελληνικές μετοχές.

Μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης έχασε 6,05%, ενώ ειδικά στις τράπεζες οι απώλειες ήταν άνω του 12%. Κακή ήταν σήμερα και η εικόνα στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να υπερβαίνει το 2,2%, ενώ χθες είχε προσεγγίσει το 2%, ενώ στο 5ετές κινήθηκε πάνω από το 1,2%, ενώ ήταν κοντά στο 1%.

Σήμερα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,12%, στις 2.112,37 μονάδες, ενώ πτώση 5,10% κατέγραψε ο Mid Cap και στις 1.276,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,41% στις 736,28 μονάδες.

Σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ που υπέβαλε η SAZKA GROUP, συμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία και επενδυτή Karel Komarek. Το προσφερόμενο τίμημα για τις μετοχές που δεν κατέχει ο προτείνων ανέρχεται σε 9,12 ευρώ που, όπως προβλέπεται, αποτελεί το μέσο όρο της τιμής του τελευταίου εξαμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ στη χθεσινή συνεδρίαση τελούσε υπό αναστολή στη διαπραγμάτευσή της, ενώ σήμερα έκλεισε στο -4,03%, από -5,87% ενδοσυνεδριακά.

Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με βουτιά 10,30%, οι μετοχές της Alpha Bank, Lamda, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να ολοκληρώνουν με πτώση που ξεπέρασε το 6% και τις Φουρλής, Jumbo, Eurobank και Σαράντη με απώλειες ανώτερες του 5%. Άνω του 4% κάμψη είχαν ΕΧΑΕ, Εθνική, Motor Oil, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Τιτάν ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% έκλεισαν οι ΟΤΕ, Coca Cola, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια.

fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου