Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Ή στο Καπλάνειο ή επιμερισμός οι προτεινόμενες λύσεις






Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Παιδείας Βούλα Τσίλη, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο ειδήσεων του TV1, η λύση που προκρίνει ο δήμος, είναι η προσωρινή 




μεταστέγαση των νηπίων σε χώρους του Καπλάνειου Δημοτικού Σχολείου, εωσότου προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση ενός κτιρίου στο παλιό «Χατζηκώστα» και την εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών.

Η κ. Τσίλη εκτιμά πως με βάση το μαθητικό δυναμικό των δύο σχολείων, είναι δυνατόν να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι χώροι και να μπορέσει να γίνει εφικτή η συστέγαση. Ωστόσο, αυτό θα φανεί καλύτερα την ερχόμενη Τρίτη, όταν η κ. Τσίλη, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν δώσει ραντεβού στο Καπλάνειο, για να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να δουν αν όντως μπορούν να εξευρεθούν τρεις αίθουσες.

Αν αυτή η λύση κριθεί ανέφικτη ή συναντήσει αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς, τότε το εναλλακτικό σενάριο είναι αυτό της διασποράς των παιδιών σε άλλα νηπιαγωγεία, τα οποία όμως μπορεί να απέχουν αρκετά από τον τόπο κατοικίας ή τον χώρο εργασίας των γονιών. Αυτός είναι και ο λόγος, που η κ. Τσίλη δε θεωρεί αυτή τη λύση την καλύτερη, χώρια που μπορεί να προκύψουν ζητήματα με τον αριθμό των παιδιών σε άλλα νηπιαγωγεία.

Βέβαια, υπάρχει και η λύση, που προτείνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, αυτή δηλαδή της ύπαρξης συμφωνίας για παράταση της μίσθωσης του Παπαζόγλειου από τον δήμο Ιωαννιτών για τη στέγαση του νηπιαγωγείου για έναν ακόμη χρόνο, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά της διοίκησης του ιδρύματος, που διαχειρίζεται το κληροδότημα, αλλά και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που θέλει να στεγάσει την Αρχιτεκτονική του Σχολή, απελευθερώνοντας χώρους στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Με βάση, όμως, την αθέτηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων από τον δήμο Ιωαννιτών για την απελευθέρωση του κτιρίου τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι δε διαφαίνεται η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την απερχόμενη δημοτική αρχή, το σενάριο αυτό δε συναντά στην παρούσα φάση ισχυρές πιθανότητες.

Σήμερα το μεσημέρι, οι γονείς του 1ου Νηπιαγωγείου βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στο δημαρχείο και κατάφεραν να συναντήσουν τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, έστω και στον προθάλαμο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συζήτηση, που έγινε στο… πόδι, ο δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη για την καθυστέρηση στη διαμόρφωση των συνθηκών για τη μεταστέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου, αλλά λύση είπε πως δεν έχει και αναμένει την εισήγηση της αντιδημάρχου Παιδείας τη Δευτέρα.

«Δεν έχω μαγικό ραβδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας, ο οποίος, απαντώντας αν δεσμεύεται ότι ο δήμος θα αναλάβει το κόστος της μίσθωσης της Παπαζόγλειου, σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια δυνατότητα, είπε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για λογαριασμό της επόμενης δημοτικής αρχής.

Μάλιστα, παραδέχθηκε πως είναι λάθος το μεταβατικό διάστημα από τις εκλογές έως την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής την 1η Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να αναλάβει από την επόμενη μέρα.

Σε δηλώσεις του, εκ μέρους των γονιών των 60 νηπίων, ο Βαγγέλης Τασούλας ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση στους γονείς για τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως γιατί έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο, όταν μάλιστα υπήρχε χρονικό περιθώριο αρκετών ετών για την εξεύρεση λύσης.

Αιχμές άφησε και προς τη διοίκηση του Παπαζόγλειου Ιδρύματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να προκρίνει το οικονομικό συμφέρον του σε σχέση με τα μισθώματα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα 60 νήπια που μένουν χωρίς σχολική υποδομή.


agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου